Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 2026/620387 ihale kayıt numaralı Kan Bankası Hizmeti Alımı ihalesi, Kamu İhale Kurulu (KİK) kararıyla iptal edildi. Yaklaşık maliyeti 10,8 milyon TL olan ihale kapsamında hastane için bir yıl süreyle kan bankası hizmeti alınması planlanıyordu.
İKİ AY KALA DEĞİŞTİRİLSİN MADDESİ İHALEYİ YAKTI
İhaleye katılan İz Tıbbi Cihazlar Medikal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., teknik şartnamede yer alan bir düzenlemeye itiraz ederek Kamu İhale Kurumu’na başvurdu. Firma, şartnameye göre hastaneye teslim edilen kit ve reaktiflerin son kullanma tarihine iki ay kala, “miktarı ne olursa olsun” yenileriyle değiştirilmesinin yükleniciye belirsiz ve sınırsız mali sorumluluk yüklediğini savundu.
KİK FİRMAYA HAK VERDİ
Başka bir ifadeyle firma, hastanenin kitleri zamanında kullanmayıp depoda bekletmesi halinde dahi, son kullanma tarihi yaklaşan tüm ürünleri ücretsiz olarak yenilemek zorunda bırakılacağını belirtti. Bu durumun gerçekçi maliyet hesabı yapmayı imkânsız hale getirdiğini ifade etti. Kamu İhale Kurulu da itirazı haklı buldu. Kurul kararında, yüklenicinin kusurundan kaynaklanmayan stok yönetimi sorunlarının firmaya yüklenemeyeceği, bu düzenlemenin isteklilerin sağlıklı teklif hazırlamasını engellediği ve rekabeti olumsuz etkilediği vurgulandı. Bu nedenle ihale oy birliğiyle iptal edildi.