Temyiz Süreci ve Ön İnceleme Aşaması
CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı’na dair yargı sürecinde dosya Yargıtay aşamasına taşındı.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin kararına karşı yapılan temyiz başvurusu sonucunda dosya, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nde "ön inceleme" aşamasına alındı.


Söz konusu karar; kurultayın "mutlak butlan" ile sakatlandığı ve iptal edilmesi gerektiği yönündeki hükmün yanı sıra, kurultay öncesinde görevde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu ile Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin "karar kesinleşinceye kadar" tedbiren göreve iade edilmelerine/görev üstlenmelerine ilişkin değerlendirmeleri de kapsıyor.


Adli tatil başlamadan önce, 17 Temmuz Cuma günü temyiz incelemesi amacıyla Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ne gönderilen dosya için adli tatil döneminde yürütülen kayıt ve tevzi işlemleri neticesinde ilk idari aşamalar tamamlandı.


Tetkik Hakiminin İncelemesi ve Takvim Yargıtay’daki dosya durumunun "kayıt aşamasında" iken "ön inceleme" olarak güncellenmesiyle birlikte tetkik hakiminin dosya üzerinde çalışmaya başladığı ifade ediliyor.


Tetkik hakimi, incelemesini tamamladıktan sonra hazırlayacağı raporunu nihai kararı verecek olan daire heyetine sunacak.
Dosyanın esasına yönelik değerlendirmelerin, yeni adli yılın başlayacağı 1 Eylül’den sonra yapılması bekleniyor; bu nedenle gözler eylül ayında Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin atacağı adımlara çevrilmiş durumda.