GENELGENİN İPTALİ İÇİN DANIŞTAY'A DAVA AÇTIK.
09 Aralık 2018 19:18

GENELGENİN İPTALİ İÇİN DANIŞTAY'A DAVA AÇTIK.

Sağlık çalışanlarının 30 dakikada evden hastaneye gitmesi hakkında Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu genelgeye hakkında Türk Sağlık sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi ve Türkiye Kamu Sen Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı.

2018/28 Sayılı genelgenin iptali hakkında Danıştay'a dava açtı.

Çeker yapmış olduğu açıklamada sağlık çalışanlarının 30 dakikada evden hastaneye gitmesini düzenleyen genelgenin iptali için Türk Sağlık Sen Genel merkezi tarafından Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu 2018/28 Sayılı genelgenin iptali hakkında Danıştay'a dava açıldı. Dedi.

 

Tarih Tekerrürden İbarettir

Başkan Çeker; Bir ata sözü var, “Tarih tekerrürden ibarettir.” Sağlık Bakanlığı geçmiş de aynı konu ile ilgili 25.07.21012 tarihinde Bakan adına Prof. Dr. Nihat Tosun imzası ile genelge yayınlamak suretiyle Sağlık çalışanlarının 30 dakikada hastaneye gitmeleri ile gerektiği ile ilgili genelge yayınlamış ve yayınlanan genelgeye Türk Sağlık Sen ve diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının açmış oldukları  davalar sonucu Genelge Danıştay tarafından iptal edilmişti. Dedi.

 

Yasa Hükmü Anayasa Mahkemesi Tarafından Yürürlükten Kaldırılmıştı.

Başkan Çeker; Genelgeye dayanak olan yasa hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlükten kaldırılmıştı. Sağlık Bakanlığı 30 dakikada hastane şartını bu kez de 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 383 üncü maddesinde; "Sağlık personelinin mesai saatleri haricinde de hizmetine ihtiyaç duyulduğunda ilgili sağlık kuruluşuna ulaşabilmeleri için alınacak tedbirler ve ilgililerin uyacağı kurallar Bakanlıkça belirlenir." hükmüne atıf yaparak genelge ile geri getirmiştir. Dedi.

 

Çalışma Barışını Bozacak, Çalışanlar Üzerinde Psikolojik Baskı Oluşturacak.

Çeker; Sendikamız tarafından genelgenin iptali için açılan davada  genelgenin temel hak ve hürriyetleri engellediği ve bu sebepten Anayasa'nın temel ilkelerine ve  aykırılık  teşkil ettiği ve yine Anayasamızın 23. Maddesi ile güvence altına alınan yerleşme ve seyahat hürriyeti” ortada dururken, Söz konusu şartın çalışma barışını bozacağı ve çalışanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturacağına vurgu yapılarak, Söz konusu genelgenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi Hakkında Türk Sağlık Sen Genel Merkezi tarafından dava açıldı. Dedi.

 

Sorunlara Bir Yenisini Daha Eklemiş Oldu.   

Çeker; Sağlık Bakanlığının Sağlık çalışanlarının 30 dakikada evden hastaneye gitmesini hakkında 2018/28 Sayıl yeni bir genelge yayınlayarak ortamı germesini anlamak mümkün değil. Bakanlık yayınlamış olduğu genelge ile Sağlık kuruluşlarında var olan sorunları çözmek veya  çözüm arama yerine yeni sorunlar çıkarmak suretiyle  sorunlara bir yenisini daha eklemiş oldu. Dedi.

  

Sağlık Çalışanların Aile Hayatlarına Bile Müdahale

Şube Başkanı ve İl Temsilcisi Çeker; Hukuka uygun olmadığı daha önce yüksek yargı tarafından karara bağlanmış bir düzenlemeyi tekrar getirmenin bir izahı yoktur. Bu durum yüksek yargının kararını hiçe saymaktır. Diyen Çeker; İmkanı olan her çalışan zaten çalıştığı kuruma yakın bir yerde oturmak ister. Sağlık çalışanların aile hayatlarına bile müdahale ederek 30 dakikada hastane olacak şekilde ikamet edin demek her şeyden önce bir insan hakkı ihlalidir. Türk Sağlık Sen olarak konun takipçisi olacağız. Dedi.

 

Güncelleme: 09 Aralık 2018 19:21
BENZER HABERLER
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
medyanos
Toyota
X