
KANÇED'den namazgah havzası için çifte standart tepkisi!
Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği (KANÇED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yeni Kocaeli Gazetesi köşe yazarı Adem Arı, Namazgah Havzası’nda çevresel tehditlere dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Arı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Namazgah Barajı’nın su toplama havzasında Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB) projesinin hayata geçirildiğini belirterek, “Namazgah içme suyu havzasını halktan korurken, aynı bölgede sanayiye izin verilmesi çifte standart!” ifadelerini kullandı.
“Su Havzası Korunurken Sanayiye İzin Veriliyor”
Namazgah Havzası’nın korunması gerektiğini vurgulayan Arı, “Bir yanda halkın en temel ihtiyacı olan suyu korumak adına küçük yapılaşmalara dahi izin verilmiyor. Oysa barajın uzak mesafeli koruma alanına 100’e yakın işletmenin yer alacağı Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB) kuruluyor.” dedi.
Sanayi bölgesinin atıklarını Namazgah Barajı’ndan uzak tutmaya yönelik planlar yapılsa da fabrikaların konumu ve işlediği gıdalardan kaynaklanan kontrolsüz atıkların kaçınılmaz olduğunu belirten Arı, “Bu atıklar yağmur suları ile Namazgah Barajı’na taşınarak kirliliğe neden olabilir.” uyarısında bulundu.
Bölgedeki ekosistemin zarar görmeden korunması gerektiğini vurgulayan Arı, “İnsanların tapulu arazileri var ve en azından temel ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanmalı. Eğer yapılaşma tamamen yasaklanacaksa, kamulaştırma yapılmalı.” şeklinde konuştu.
“Kanun Üstündür, Halkın Yanında Olun”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin mevzuatı kendi çıkarlarına göre yorumladığını öne süren Arı, “Onlar kanunları kendilerine göre yorumluyor ama hukuk üstündür. Türkiye Cumhuriyeti bir kanun devletidir. Devlet öncelikle halkın yanında olmalıdır. Hukuk, belediye ve kurumlarına sağladığı imkanları halka da sağlamalıdır. Bizler ata topraklarımızda huzurlu, güvenli ve tabiatın nimetlerinden faydalanarak yaşamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Çöp Tesisinde de Çifte Standart Uygulanıyor”
Namazgah Barajı havzasında uygulanan çifte standardın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra Akçakese bölgesine yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde de devam ettiğini dile getiren Arı, “Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı ‘Çöp Tesisi’, Akçakese ve Pirceler köylerinin zengin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının üzerine yapılıyor.” dedi.
Bu su kaynaklarının devamında Karadeniz’e dökülen Sarı Su Akar Suyu’nun bulunduğunu belirten Arı, “Sarı Su havzası üzerinde Babadere Barajı projesi yer alıyor. Aynı zamanda bu bölge, korunması gereken birinci derece tarım topraklarını da içeriyor.” diyerek bu projeye de tepki gösterdi.
KANÇED standında gazetemize konuşan Adem Arı’nın uyarıları, sürdürülebilir kalkınma ile doğa koruma arasındaki dengeyi bir kez daha gündeme taşıyor. Yetkililerin bu çelişkili uygulamalara net bir yanıt vermesi bekleniyor.
- Toplam 2 yorum

Nilgün Uğurlu 11:46 - 04 Nisan 2025
Doğa , tarım , su derken asıl yokolan insandır.Organik tarım deyip kamulastırdılar , bütün zararlı fabrikaları oraya tasıyacağız diyorlar, bu bir katliyamdır , bu insanlara saldırıdır.

Mehmet Aga 22:42 - 29 Mart 2025
Adem hocam bunlara ne soylrsen söyle anlamazlar.Anlarlar da işlerine gelmez hepsinin derdi koltuk sevdası. Emir Ankaradan gelince eğriye doğru siyaha beyaz diyebilecek karakterdeler. Yaziklar olsun...