Büyükşehir trafik güvenliği uygulamalarını sürdürüyor

02 Ocak 2024 11:26
Geçtiğimiz 2023 yılında ulaşım alanında birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir, trafik güvenliğine yönelik çalışmalarını 2024’te de sürdürüyor

Kocaeli’de ulaşım sorununa köklü çözümler üretmek amacıyla ulaşım alanında geride bıraktığımız 2023 yılında birçok projeyi hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, trafik güvenliğine yönelik çalışmalarını 2024 yılında da devam ettiriyor. Büyükşehir, 250 trafik izleme kamerası, 139 adet hız sensörü, 105 adet bilgilendirme ekranı, GABARİ Kontrol Sistemi ve AUS gibi sistemlerle Kocaeli’de ulaşımın adeta röntgenini çekiyor.

250 TRAFİK İZLEME KAMERASI

Kent genelindeki önemli ana ulaşım aksları ve yoğun kavşaklardaki trafik akışı Büyükşehir Belediyesi tarafından takip ediliyor. Sorunlara zamanında müdahale edebilmek için 2023 yılı itibariyle 250 adet trafik izleme kamerası devreye alındı. Trafik izleme kameralarının görüntüleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Yönetim Merkezi tarafından, İl Emniyet Müdürlüğü, AFAD gibi birimlerinde hizmetine sunuluyor. Bu sayede emniyet birimleri, adli vakalarda, AFAD Başkanlığı, çetin kış şartlarında, vatandaşlar ise maddi hasarlı veya yaralanmalı trafik kazalarında gerekli yasal başvuru ile sistemlerden faydalanıyor.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNA ANLIK TAKİP

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi iş birlikteliğiyle Kocaeli geneli ana arterler üzerindeki trafik yoğunluğunun anlık tespiti amacıyla ilk etapta 40 adet olan bluetooth tabanlı sensörün kurulumu, 2023 yılsonu itibariyle 139’a ulaştı. Sensörlerle ana arterler üzerindeki trafik yoğunluğu anlık ölçülüyor. Akıllı Ulaşım Sistemleri Trafik sensörleri sayesinde ortalama trafik hızı, belirlenmiş hedeflere varış süresinin hesaplanması, sürücülerin alternatif güzergahlara yönlendirilmesi ve kent geneli bölgeler arası toplu araç hareketlerinin analizi yapılıyor.

OLASI KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Seka tünelindeki hız kaynaklı kazaların önüne geçebilmek amacıyla tünel girişinin her iki tarafına kurulan anlık hız tespit sistemi sayesinde araçların hızları tespit edilip renkli ekranlarda sürücülere yansıtılarak hızlarını düşürmelerini sağlayan sistemle olası kazaların önüne geçilmiş oldu.

GABARİ KONTROL SİSTEMİ

Gazanfer Bilge Bulvarı’nı kullanan ağır tonajlı araçların Santral kavşağında sebep oldukları ölümlü ve yaralanmalı kazaları engellemek için Elektronik Gabari Kontrol sistemi kuruldu. Yıllık 3 milyon araç geçişinin gerçekleştiği Gazanfer Bilge Bulvarı’nda Gabari kontrolüne takılan yaklaşık 60 bin aracın yüzde 98’i uyarıları dikkate alarak güzergahı terk etti. Sistemin aktif edildiği tarihten itibaren günümüze kadar yasaklı araç girişi nedeniyle ölümlü kaza gerçekleşmedi

DEĞİŞKEN MESAJ SİSTEMLERİ

Toplu taşıma duraklarında yolcu bilgilendirme amacıyla 105 adet led ekran kurulumu yapılarak ve hizmete alındı. Toplu taşıma araçlarının durağa geliş sürelerini, durakta bekleyen yolculara gösteren Yolcu Bilgilendirme Sistemleri (YBS) vatandaşlarımız tarafından memnuniyetle karşılandı. Sürücüleri bilgilendirmek amacıyla ana arterler başta olmak üzere önemli noktalara 17 adet Değişken Mesaj Sistemleri (DMS)’nin kurulumu gerçekleşti.

ULAŞIM YÖNETİM MERKEZİ

Ulaşım Yönetim Merkezi(UYM), kurulduğu günden itibaren yönettiği sistemler, entegre olduğu paydaş kurumlar, görev ve sorumluluk alanı itibarıyla kapasite artışı gösterdi. Bu kapsamda merkezin, bilişim alt yapısı yenilenmiş, kullanım alanı genişletilerek çalışan personel sayısının artırılmasına uygun bina tasarımı planlanarak yeni yüzü ile 2024 Ocak ayı içerisinde hizmete alınacak.

AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ EYLEM PLANI

“2053 Kocaeli Akıllı Ulaşım Sistemleri(AUS) Eylem Planı” çalışması ile şehir içi yol ve yerel trafik kontrolü için gelişmiş bir şehir yönetim sistemi tasarlamak ve uygulama amaçlı çalışmalar yürütülüyor. Proje kapsamında akıllı ulaşım sistemleri yaygınlaştırılarak; trafik güvenliğini arttırma, seyahat sürelerini azaltma ve mevcut yol kapasitelerinin daha etkin, daha verimli kullanılması ile mobiliteyi artırmaya yönelik hedefleri bulunuyor.

TRAFİK EĞİTİM PARKI

Trafik Eğitim Parkı bünyesinde Kocaeli genelinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların başvurusu sonucunda mevcut yerinde 2023 öğretim yılı içerisinde tüm resmi ve özel okullardaki 6 bin 400 öğrenciye trafik ile ilgili her konuda pratik teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X