DTO Kocaeli'de BURUK MECLİS

01 Mart 2023 11:41
İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Başkanı Vedat Doğusel, 11 ilimizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Merkez oda ve şube olarak deprem bölgesine en hızlı şekilde ulaştık. Bundan sonraki süreçte üzerimize düşen görev neyse yine yapmaya hazırız” dedi

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Vefa İbrahim Aracı başkanlığında oda binasında gerçekleştirildi. Meclis toplantısı, 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli yüzyılın felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için saygı duruşu ile başladı. İstiklal Marşının ardından söz alan meclis başkanı Vefa İbrahim Aracı, yaşamını yitiren vatandaşlara rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, "Odamız üyelerinin deprem anından itibaren ellerinden gelen yardımlar için teşekkür ediyorum. Allah, bunun gibi acılar bir daha bizlere yaşatmasın. Ama deprem bölgesinde yaşadığımızı bilerek ve unutmayarak, gerekli önlemleri bundan sonraki süreçte almalıyız" dedi.

MECLİS BURUK GEÇTİ

Toplantıya; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Kocaeli Bölge Liman Başkanı Erol Ekmekci, Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Aykan Karademir, Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Meslek Yüksek Okulu Müdürü Muhammed Bamyacı, Körfez Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öztürk, Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gümüş ile Kocaeli denizcilik camiasının üyeleri de katıldı.

“ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”

Meclis Başkanı Vefa İbrahim Aracı’nın ardından kürsüye gelerek duygu ve düşüncelerini aktaran İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Başkanı Vedat Doğusel, “Üç hafta önce tarihimizin en acı günlerinden birini yaşadık. Önce Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7, bundan 9 saat sonra ise yine Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 7,6 şiddetindeki depremlerle sarsıldık. Son üç haftada büyüklüğü 6.0’ın üzerinde depremler de yıkılan kentlerimizi bir kez daha sarstı. Büyük yıkımların olduğu illerimizde 44 bin 374 vatandaşımız hayata gözlerini yumdu. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalanlara baş sağlığı diliyoruz” dedi.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Şube olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade eden Doğusel, “Bizler kuşkusuz ki; depremin acısını en iyi bilen kentlerden biriyiz. Bu depremler bizi 17 Ağustos 1999 felaketine götürdü. Acılarımızla, kaybettiklerimizle, hatıralarımızla bir kez daha yüzleştik. “Deprem değil binalar öldürür” düşüncesinde olan bizler, 17 Ağustos’tan bugüne depremle mücadelede de istenilen seviyeye gelememiş oluşumuzun da derin hüznünü yaşadık. Fakat şu gerçeği de atlamamak gerekir: İki deprem de şiddeti bakımından bu toprakların en yıkıcı afetlerindendi. Bu sebepledir ki, ortaya çıkan tablo, bizlerin yaşadığı 17 Ağustos Depremi’ni dahi geride bıraktı” açıklamasında bulundu.

“YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK”

Doğusel açıklamalarına şu şekilde devam etti: “İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak biz de, merkez odamız öncülüğünde büyük felaketin hemen ardından neler yapabileceğimiz masaya yatırdık. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları ile ilgili devletimizin deprem bölgesindeki temsilcileri ile temasa geçtik. Üyelerimize yaptığımız çağrının ardından ise TIR’larımızı deprem bölgemizle buluşturduk. Şubemizde kurduğumuz bir ekip, bölge ile irtibat sağlayarak ihtiyaçlara yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yardımlarımız devam edecek. Bundan sonra da oradan gelen her sese kulak vereceğiz, hangi ihtiyaç varsa seferber olacağız, depremi yaşayan illeri hep birlikte yeniden inşa edeceğiz.”

1 MART FACİASINI HATIRLATTI

1 Mart 1958’deki Üsküdar Vapur Faciası hakkında da duygularını ileten başkan Doğusel, “Öte yandan yarın 1 Mart. Türk denizcilik tarihi açısından hüzünle hatırlayacağımız bir tarih. 65 yıl önce, Üsküdar isimli vapur, İzmit-Gölcük arasında günün son seferini yapacaktı. Yolcularının çoğu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu talebelerinden oluşan Üsküdar Vapuru, denize açıldıktan kısa bir süre sonra alabora oldu. Resmi kaynaklara göre 392 hemşehrimiz bu elim kazada hayatını kaybetti. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anarken, bir daha böyle acı olayların yaşanmamasını diliyoruz” dedi.

TİCARİ VERİLERİ PAYLAŞTI

Son dönemdeki ticari faaliyetlere ilişkin bilgilendirmelerde de bulunan DTO Kocaeli Şubesi Başkanı Vedat Doğusel, “Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın Ocak ayında ihracatımız 2 milyar 967 milyar dolar olurken ithalatımızın ise 5 milyar 528 milyar dolara ulaştı. Ocak ayında en çok ihracat yapan gümrük kapımız 1 milyar 360 milyon dolar ile Derince olurken, Derince’yi takip eden İzmit’te 726 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. İthalatımızda ise Dilovası ve Derince Gümrük kapılarımız zirvede yer aldı. Dilovası Gümrük Müdürlüğü’nde 1 milyar 917 milyon dolarlık ithalat gerçekleşirken, Derince Gümrük Müdürlüğü’nde ise 1 milyar 895 milyonluk ithalat gerçekleşti. Ocak ayında Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Müdürlüğü’nün tahsil ettiği vergi ise 16 milyar 727 milyon lira. Geçtiğimiz yılın aralık ayına göre Ocak ayında ihracatta yüzde 12’lik bir düşüş, ithalatta da yüzde 11’lik bir düşüş yaşanmıştır” dedi.

“KOCAELİ GEMİ SAYISINDA 1’İNCİ, KONTEYNER ELLEÇLEMESİNDE 3’ÜNCÜ SIRADA”

Açıklamalarını sürdüren Doğusel, “Gemi istatistiklerine gelirsek; 2023 yılı Ocak ayında Kocaeli’ye 220 adet Türk bayraklı gemi, 521 adet yabancı bayraklı gemi olmak üzere toplam 741 adet gemi uğramıştır. Türkiye’ye uğrayan gemilerin yüzde 17’si Kocaeli ilimize aittir. Yüklemede 2 milyon 14 bin ton elleçlenirken, boşaltmada 3 milyon 915 bin ton yük elleçlenmiştir. Toplamda 5 milyon 929 bin ton elleçlenmiş ve Türkiye toplamda %13.5’lik pay almıştır. Konteyner elleçlemesinde, ilimiz toplam 148.298 TEU ile Türkiye genelinde 3. sıradadır” dedi.

“EKSİKLİKLERİ MASAYA YATIRMALIYIZ”

Başkan Doğusel’in ardından kürsüye gelen Körfez Ticaret Odası (KTO) Başkanı Recep Öztürk, “Öncelikle söylemem gereken şey, keşke bu deprem felaketi yaşanmasaydı. Milletimizin başı sağ olsun, Allah geride kalanlara sabırlar versin. Bundan sonraki süreçte tedbirli bir şekilde yaşamaya bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu millet ve bu devlet, kurum ve kuruluşlarıyla her görevi yerine getirdi. Eksiklikler mutlaka vardır. Bu eksiklikleri tek tek çalıştaylar ile birlikte tüm paydaşlarla masaya yatırmamız gerekiyor” dedi.

DENİZ YOLU’NUN ÖNEMİNİ ANLADIK”

Denizin önemine vurgu yapan Öztürk, “Kendi açımdan söylemem gerekiyorsa; denizin önemini Deniz Ticaret Odası sayesinde anladım. Denizciliğin ekonomideki değer ifadesini, katkısını ve gelişmişliğini öğrendim. İnşallah denizciliğin önemini hep beraber daha da arttırarak sürdürürüz. Depremde bile bunun çok önemli olduğunu gördük. Deprem bölgesine özellikle iş makinelerinin sevkiyatında sorunlar yaşadık. Valiliğimiz devreye girdi ve deniz yoluyla elimizdeki araç ve gereçleri sevk ettik. Bu çok kıymetliydi bizim için. Yüzlerce iş makinesi İskenderun Limanı’na deniz yoluyla gitti. Deniz yolunun önemi böylelikle yeniden ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE AYAĞA KALKACAĞIZ”

Recep Öztürk’ün ardından konuşan Kocaeli Bölge Liman Başkanı Erol Ekmekci ise, “Felaketin ilk günü itibariyle devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla planlama yapmaya başladık. Baktık ki yardımların çoğu kara yolu üzerinden hareket ettiriliyordu. Kara yollarının sıkıştığı haberini alınca Ro-Ro tarzı gemilerle planlama yaparak limanlarımızı kullanmaya başladık. Çok fazla sayıda iş makinesini gemilerle gönderdik. Havayı kullandık, karayı kullandık, deniz yolunu da kullanmamız gerektiğini ve her zaman beklemede tutabildiğimizi kanıtlamış olduk. Özellikle yolcu gemilerimizin planlamasını yaptık. Çünkü; hazır otel gibi odaları var, sıcak, yemekhanesi var. İtalya’dan bu anlamda 2 bin yatak kapasiteli gemi getirterek bölgeye gönderdik. Ülke olarak kriz halindeyiz. Ama bu krizi de başarıyla geçtik. Bence bu krizi de güçlü bir şekilde ayağa kalkarak geçeceğimizi düşünüyorum” dedi.

“700’E YAKIN PERSONELİMİZ GÖREV ALDI”

Kocaeli Bölge Liman Başkanının ardından söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ise, “6 Şubat’tan bugüne büyük bir travma yaşadık. Başımız sağ olsun. Deprem şehitlerine Allah’tan gani gani rahmet diliyorum. Tedavi sürecinde olan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Deprem sabahı, 3 tane büyük TIR’ımız hemen bölgeye intikal etti. Sonraki süreçte ise; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak kaynaklarımızı seferber ettik, ediyoruz. 700’e yakın çalışanımız adeta bölgede belediyemizin izdüşümünü oluşturdular. Kendilerine emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Millet olarak birbirimize bağlı olduğumuz sürece çözemeyeceğimiz hiçbir dert yok. Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubemiz de elinden gelen yardımı yaptı ve yapmaya devam ediyor. Sizlere de yardımlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

SUNUM YAPILDI

Tamamlanan konuşmaların ardından Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, 'Afetlerde Deniz Köprüsü'nün Önemi' başlığı altında önemli bir sunum gerçekleştirdi. Meclis, faaliyet raporu sunumu, meclis üyelerinin sektörel görüş ve önerilerini aktarması ile sona erdi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X