Bulgaristan'daki erken genel seçim için sandığa koştular

02 Nisan 2023 20:11
Bulgaristan'daki erken genel seçim için Kocaeli’de yaşayan çift pasaportlu vatandaşlar da oy kullanmak üzere sandıklara gitti. Toplam 9 sandık kurulan Kocaeli’de akşam 20.00’ye kadar oy verme işlemleri devam edecek.

Bulgaristan’da hükümet kurma çalışmalarının baÅŸarılı olamaması neticesinde 2 Nisan'da erken genel seçim kararı alınmıştı. Son 2 yılda 5. genel seçime giren Bulgaristan için Kocaeli’de 9 sandık kuruldu. Çifte pasaportu olan vatandaÅŸlar, sabah saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandıklara gitti. Çayırova ve Gebze’de 2’ÅŸer, Derince, Darıca, Körfez, Ä°zmit ve Karamürsel’de 1’er sandık kuruldu. Kocaeli’de çifte pasaport sahibi yaklaşık 10 bin vatandaşın bir kısmı okullarda oy kullanırken, bir kısmı ise Bulgaristan’a giderek oy kullanmayı tercih etti. Oy kullanma iÅŸlemlerinin akÅŸam 20.00’ye kadar devam edeceÄŸi belirtildi.

"Seçmen üzerinde bıkkınlık vermiÅŸ durumda"
Balkan Türkleri DerneÄŸi Onursal BaÅŸkanı Bayram ÇolakoÄŸlu, son kurulan hükümetin 6 ay kadar ömrü olduÄŸunu ve seçmenlerde de üst üste seçim olmasından ötürü bıkkınlık olduÄŸunu belirti. ÇolakloÄŸlu, "Bulgaristan’da son 2 yılda 5. genel seçim. CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin iki turlu halini de ilave edersek 7. genel seçim. Bu gerçekten seçmen üzerinde bir bıkkınlık vermiÅŸ durumda. Son kurulabilen hükümetin 6 ay kadar ömrü oldu, ondan sonra hükümet yıkıldı. Geçen yıl, 2022’nin ekim ayında yapılan seçimlerden sonra hükümet kurulamadı. CumhurbaÅŸkanı hükümetin kurulması için ciddi bir gayret sarf etti. Biraz da ağırdan aldı. UzlaÅŸtırma kültürünü devreye sokmaya çalıştı fakat yine de kurulamadı. Kocaeli’de yaÅŸayan çift pasaportlu Bulgar vatandaÅŸları yaklaşık 10 bine yakın. Onlar da Gebze, Karamürsel, Çayırova, Ä°zmit, Derince ve Körfez’de kurulan sandıklarda oy kullanabiliyor. Åžu an için sandık sayısı yeterli görünüyor. Gebze ve Çayırova’da daha yüksek bir yoÄŸunluk var. Çünkü orada göçmen konutları gibi toplu yerleÅŸim alanları da var. Mümkün olduÄŸu kadar fazla kullanılması için STK’lar ellerinden gelen gayreti sarf ediyorlar" dedi.

"1 oyla hükümet kurma ÅŸansımız var"
Kocaeli’den yaklaşık 7-8 bin oy çıkmasını beklediklerini ve vatandaÅŸların seçim yılgınlığına girmemesi gerektiÄŸini söyleyen Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi (BAL-TÜRK) Genel BaÅŸkanı Günay Uzun ise "Sabahın erken saatleri olmasına raÄŸmen vatandaÅŸlar Kocaeli genelinde sandıklara ilgi gösteriyor. Kocaeli bölgesinde 10 bin civarında seçmen var fakat bunların hepsi oylarını burada kullanmıyor. Oyların bir kısmını vatandaÅŸlar Bulgaristan’da direkt nüfusa kayıtlı olduÄŸu illerde kullanıyorlar. Dolayısıyla Kocaeli’den yaklaşık 7-8 bin civarı oy gelmesini bekliyoruz. Toplam 9 tane sandık kuruldu. Çayırova’da 2, Gebze’de 2, Darıca, Derince, Körfez, Ä°zmit ve Karamürsel’de sandıklarımız mevcut. Okullarda da bir önceki seçimlere göre deÄŸiÅŸiklik yapmadık ki insanların kafası karışmasın. Ä°nsanlar kesinlikle seçim yılgınlığına girmemeliler. 1 oydan bir ÅŸey olmaz diye düÅŸünülmemeli. 1 oyla hükümet kurma ÅŸansımız var" ifadelerini kullandı.

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteÅŸ
Kocaeli Beyaz EÅŸya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X