2023 Yerel Düzey Saha, Masabaşı ve AYDES Tatbikatı Gerçekleştirildi

16 Kasım 2023 09:45
Kocaeli AFAD İl Müdürlüğü, ‘’TAMP-Kocaeli Afet Müdahale Planındaki 2023 Yılı Yerel Düzeyde Saha, Masabaşı ve AYDES Tatbikatı‘’ çözüm ortağı kurum, kuruluş ve STK’larla ortak bir şekilde gerçekleştirildi.

Kocaeli AFAD koordinesinde 12 ilçe Kaymakamlık bünyesinde kurulan afet yönetim ve koordinasyon merkezi, 22 çalışma alanı ve toplam 34 ayrı lokasyonda İl Afet ve Acil Durum Müdahale Planı kapsamında Yerel Düzey Saha, Masabaşı ve AYDES Tatbikatı yapıldı.

Afet ve Acil Durum Koordinasyon kurul üyelerinin de toplandığı Kocaeli AFAD merkezi salonuna aksiyonların gerçekleştirildiği sahalardan ve İlçe Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezlerinden canlı bağlantılar kurularak yapılan çalışmalar ve son durum hakkında bilgiler alındı. 

TAMP-Kocaeli AFAD Müdahale Planında görevli resmi ve sivil kuruluşlardan 1041 kişi sahada, 291 kişi İl – İlçe AFAD merkezinde olmak üzere toplam 1332 personelin katıldığı tatbikata kurumlar 142 araçla destek verdi. 

Vali Seddar Yavuz’un talimatlarıyla Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan başkanlığında gerçekleştiren tatbikata merkezde 7 çalışma grubu, sahada ise 16 çalışma grubu olmak üzere TAMP Kocaeli Afet Müdahale planında yer alan 23 çalışma grubu yetkilileri hazır bulundu.

 

TAMP kapsamında Marmara Denizi Adalar açıklarında 7.5 büyüklüğünde gerçekleşen bir deprem senaryosuna göre icra edilen ve Donanma Komutanlığına bağlı helikopterden havadan izlemlerin yapıldığı tatbikatta enkazda arama kurtarma, KBRN ölçümü ve dekontaminasyonu, yangın müdahalesi, sağlık, çadır kurma, afetzede tahliyesi, beslenme, psikososyal, destek, ayni bağış, haberleşme, nakliye, güvenlik aksiyonları gerçekleştirildi.

Tatbikat açılışında konuşan Kocaeli AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan’ın, 1999 depreminin afet gerçekliğiyle daha yakından yüzleşmeyi sağladığını, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depreminde yaşadığımız coğrafyanın, bölgenin, mahallenin, binanın tehlike ve risklerini bilmek zorunda olduğumuzu ve ona göre de daha fazla bireysel ve toplumsal önlemler almamız gerektiğini, bu depremlerle birlikte afet farkındalığının ve duyarlılığının bir takım zihni dönüşümlere de vesile olduğunu, kurumsal izdüşümünün ise 2009’da kurulan AFAD ile birlikte gerçekleştiğini vurguladı. 

AFAD’ın kurulmasıyla birlikte afet ve acil durum yaklaşımında kriz yönetiminden risk yönetimine geçildiğini ve afet öncesinde hazırlıklar yapma sorumluluğu ile donatılan bir kurumsal yapı ortaya çıktığını dile getiren Koçan tatbikatın amacını şöyle özetledi: “Tatbikatımız, 2013 yılında başlatılan afet müdahale planlaması sürecinin bir gereği olarak afet anında devletin refleksini sergileyecek kurumların rol ve sorumlulukları saha aksiyonuyla test etme anlamı taşımaktadır. 23 afet grubunda 16 kuruluşun ana çözüm ortaklığı sorumluluğunda işletilen Kocaeli Afet Müdahale Planımızın uygulabilirliğini görmek, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu geliştirmek, kuruluşlar ve müdahale personelleri arasındaki aşinalığı ve senkronizasyonu izlemek üzere bu tatbikat organize edilmiştir” dedi.

Daha sonra Kocaeli AFAD Planlama ve Risk Azaltma Şube Müdürü Canan Güçlü’nün koordinesinde senaryo takdimi kapsamında tatbikat icrasına geçildi. Müdahale Çalışmaları aksiyonları eş zamanlı olarak web Tabanlı bir sistem olan AYDES (Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi) üzerinden gerçekleştirildi. 

Tatbikatın bitiminde Afetlere hazırlıklı olmanın önemine değinerek bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, 1999 depremi sonrasında şekillenen ve daha duyarlılıkla geliştirilen planların tatbikatlarla ve güncellemelerle işler kılınabileceğini söyledi. 

Tatbikatın başarıyla icra edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Yardımcısı Ayhan, gerek AFAD koordinasyon merkezinde gerekse ilçelerde kurulan İlçe AFAD Koordinasyon Merkezlerinde ve 22 çalışma alanı ve toplam 34 ayrı lokasyonda tatbikata katılan kurum, kuruluş ve STK’lara teşekkür etti.

Tatbikat aksiyonlarına AFAD koordinasyonunda 12 İlçe Kaymakamlıkları, Donanma Komutanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, (JAK Timi, Asayiş Komando Bölüğü, Köpekli İz takip, Jandarma Trafik Timi, Jandarma Asayiş Timi), Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Telekom Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Müdürlüğü, Karayolları 14. Şube Şefliği, Kocaeli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gebze Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi(GEAK), Kartepe Belediyesi (Yerel Destek Ekibi), İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Ambulans Başhekimliği, UMKE, Türk Telekom, KIZILAY, SEDAŞ, sivil toplum kuruluşu olan AKUT (Arama Kurtarma Derneği), AKAK (Akademi Arama Kurtarma Derneği), TİM (Türkiye İnsani Müdahale Derneği), SAR Arama ve Kurtarma, Gönüllü İtfaiyeciler Derneği, İSAR (International Search and Rescue – Uluslararası Arama ve Kurtarma), ANDA ( Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği), Çayırova Belediyesi arama Kurtarma Ekipleri, KEDFE (Kocaeli Erzurum Dernekler Federasyonu), GESOTİM (Gölcük Arama Kurtarma Derneği), Körfez Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, Darıca Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı), TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti), MAG (Mahalle Afet Gönüllüleri), Gebze Güzeller OSB Arama ekibi, GOSB (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) İtfaiyesi ekibi, GEBKİM OSB Arama ekibi, Dilovası Makine İhtisas OSB Arama Kurtarma Ekibi ve Körfez Belediyesi (Zabıta Müdürlüğü) Ekipleri katıldı. 

 

2023 Yerel Düzey Saha Tatbikatı toplu hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X