BAKAN KURUM KOCAELİ’DE

02 Mayıs 2023 11:01
İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi’ne bugün başlanıyor. İlk çamurun çıkartılması için yapılacak törene katılmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat bugün Kocaeli’ye geldi.

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük çevre projesi olmaya aday İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertaraf Projesi için denizde yapılan hazırlıkların sonuna gelindi. İlk çamurun çıkartma işlemi bugün yapılacak. Büyükşehir Belediyesi eski Uluslararası Fuar Merkezi’nin yanında kurulan şantiye alanında törenle çamur çekimi yapılacak. Törene Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da katılmak üzere bugün Kocaeli’ye geldi. Törene, AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, AK Parti Kartepe İlçe Başkanı Sadık Yılmaz, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Muharrem Tutuş, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Adayları Sadettin Hülagü, Veysel Tipioğlu, Berna Abiş, Ali Güney, Yasemin Özdemir, Mehmet Ellibeş, Kocaelispor Başkanı Engin Koyun ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

MÜSİLAJI TETİKLİYOR

Marmara’nın büyük bölümünü etkileyen müsilaj sorunu sonrası Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni kurtarmak için TÜBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesi’ne rapor hazırlattı. Projede dip boruları ve gemilerle çıkarılacak çamur, İzmit Atletizm Pisti’nin arkasına kurulacak susuzlaştırma tesisine taşınacak. Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertarafı Projesi’nin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

LK ETAPTA 9,5 MİLYON ÇAMUR ÇIKARTILACAK

Bugün başlayacak olan İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesinde çamur çıkartma işleminde ilk etap doğu baseninde 1 milyon 225 bin metrekare alanda toplam 9 milyon 462 bin 445 metreküp çamur çıkartılacak. İlk etabı 714 milyon TL’ye mâl olması beklenen projenin tamamı 121 milyon dolara tamamlanacak. İzmit Körfezi’nin temizliği projesinde maliyetin üçte birini Cumhurbaşkanlığı, diğer üçte birini Büyükşehir ve kalan üçte birini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılayacak.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X