Gebze ve İzmit İlçelerimizde SODAM Projeleri Hayata Geçti

27 Ekim 2023 11:44
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlatılan "Roman açılımı" kapsamında, "Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ile I. Aşama Eylem Planı" 30 Nisan 2016'da yayınlanmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 19 sayfalık belgede, Romanların eğitim, istihdam, barınma, sağlık, sosyal hizmet ve sosyal yardımlar başlıkları altındaki sorunları ve çözüm önerileri sıralanarak, yaşadıkları çeşitli sorunlara dikkat çekilmiş bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eylem planında yer alan sorunların çözümüne ilişkin önemli çalışmalar hayata geçirilmişti.

Bu doğrultuda, Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı yerlerde toplumsal entegrasyonu sağlamak üzere Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığınca İzmit ve Gebze ilçelerimizde 1’er SODAM (Sosyal Dayanışma Merkezi) merkezi açılmış olup; Roman kadınlarımızın psikososyal, sosyokültürel, mesleki, sanatsal ve kişisel gelişimlerini sağlamaya yönelik olarak kurs ve eğitimlere başlanmıştır. 

İzmit İlçemizdeki SODAM;  okuma-yazma sınıfında 20 kursiyer, örgü-amigurumi sınıfında ise 12 olmak üzere toplam 32 kursiyer ile faaliyetlerine başlamış olup, mevcut kapasiteyi geliştirme ve artırma çalışmaları devam etmektedir. 

Bu merkezde iki eğitim öğretim sınıfı, bir elişi atölyesi, bir çocuk oyun odası ve mutfak yer almaktadır. Bölgede okuma-yazma bilmeyen, elişi becerisini geliştirmek isteyen kadınlarımıza usta öğreticilerce eğitimler verilmesinin yanında psikososyal (aile içi iletişim, ilkyardım, kadına yönelik şiddet)  içerikli eğitimlerde planlanmıştır. 

Gebze İlçemizde ise; Okuma yazma sınıfında 26, dikiş sınıfında 13 olmak üzere toplamda 39 kursiyerin katılımı ile başlanılan bu projede faaliyetlere devam edilmektedir.  

SODAM kapsamında faaliyetlere katılan kadınlarımızın aile hayatlarının olumsuz etkilenmemesi için çocuk oyun odalarıda hazırlanmış olup, bu sayede faydalanıcıların çocuklarının kurslar sırasında eğlenceli ve eğitime yönelik vakit geçirmeleri sağlanmıştır.

SODAM projesi kurslarına katılan kadınlarımızın ve çocuklarının günlük yemek ihtiyaçları bu merkezlerde karşılanmakta olup ayrıca aile bütçelerine destek olunması adına kursiyerlere günlük ücret ödenmekte ve eğitim sonunda da sertifikaları verilmektedir. 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X