İsrail'e Gazze çağrısı: Sivillerin bombalanması hemen durdurulmalı

12 Ekim 2023 18:00
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Gazze'nin topyekun cezalandırılmasının ve tam ablukaya alınmasının insan haklarına aykırı olduğuna dikkat çeken Çelik, "Sivilleri hedef alan bombalamanın hemen durdurulması gerekir." ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti MYK toplantısı sonrası İsrail-Hamas savaşına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Herkes tek taraflı açıklamalar yaparken barış, şiddetin sona ermesine odaklı açıklamalar sadece Cumhurbaşkanımızdan gelmektedir."

"Sayın Cumhurbaşkanımızın iki taraftan da sivillerin kaybına karşı çıkan, şiddet-karşı şiddet kısır döngüsünün sona ermesi için daha geniş ve adil bir perspektiften bir barışın ortaya çıkarılması gerektiğine dair yaklaşımının şu anda herkes tarafından desteklenmesini bekliyoruz."

"İsrail Başbakanı tarafından "Vereceğimiz cevapla bölgeleri ve haritaları değiştireceğiz" gibisinden saldırılara bu şekilde bir politik hedef konulması bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak bir politik hedef koyulması da yanlıştır"

"GAZZE'DE İNSANLAR SUSUZ BIRAKILIYOR"

"Gazze'de insanlar susuz bırakılıyor. Bu noktada sivilleri hedef alan bombalama durmalı. Gazze'nin topyekun cezalandırılması ve tam abluka hukuka aykırıdır. Sivillere şiddet kabul edilemez. Daha olay olur olmaz İsrail Başbakanı tarafından bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak bir politik hedef konulması da doğru değildir."

"Tabi çeşitli devletler İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirtiyorlar. Ama bu bütün bir Gazze halkını cezalandırmaya dönük, çocukları, masum insanları hedef alan bir cezalandırmaya dönüştürülemez."

“ABD UÇAK GEMİLERİ GÖNDEREREK NE ELDE EDECEK"

"Refah sınır kapısının bombalanması da insanları topyekun mezara gömmek anlamına gelir. Ayrıca ikide bir bakanlar açıklama yapıyor, Gazze'ye tam kuşatma yapılacak diye."

"Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Saldıranlarla mücadele edersiniz. Olay olur olmaz İsrail başbakanı tarafından haritaları değiştireceğiz açıklaması yapılmış bu şekildeki hedef yanlıştır."

"Burada egemen devlet olarak herkes kendisine saldırana karşılık verir. On yıllardır çözümsüz kalmış, nesillerin yok olduğu süreçte bir günde ortaya çıkan bir mesele değildir bu. Haritayı değiştirmekten bahsetmek şu anda yapılacak en basiretsiz eylemdir. BM üyesi devlet kendisine saldırı yapıldığında hukuk içinde savunma hakkına sahiptir."

"Ancak orantılı şekilde olmalıdır. Bütün Filistin halkına dönük, sivillerin hayatını kaybetmesine dönük şiddete dönüşürse bu söz konusu olamaz. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yol haritasına herkesin destek vermesi gerekir. Adil barışın hayata geçirilmesi, 67 sınırlarında Filistin devletinin hayata geçirilmesi çözümü sağlayacaktır. ABD oraya uçak gemileri göndererek ne elde edecek."

BLINKEN'A SERT TEPKİ

"İsrail'e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 'Ben burada sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil aynı zamanda bir Yahudi olarak bulunuyorum' diyor. Bu çok tehlikeli bir yaklaşım."

"Diplomasinin işletilmesi gereken bir olayda dini aidiyet vurgulanarak bir tarafgirlik üretilmesi kadar yanlış bir şey olabilir mi?"

"ABD Dışişleri Bakanı'nın bu açıklaması son derece yanlış. Böylesine basiretsiz bir açıklama olabilir mi? O zaman dünyayı Ortaçağ'a götürürsünüz. Herkes açıklamalarına çok dikkat etmeli."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X