İşte 10 soruda 'başıboş köpekler' düzenlemesi!
Başıboş sokak köpekleri sorunu nedeniyle çocuklar parçalandı, yaşlılar saldırıya uğradı, aileler kahroldu.
'Saldırgan köpek' sorununun çözümü için adım atan hükümete yönelik başta mama lobisinden fayda sağlayanlar olmak üzere birtakım çevreler 'bu yasa çıkmamalı' diyerek karşı çıktı.
Vatandaşların duygularını sömürerek kendilerine rant yaratan kesim MASAK raporuyla da tescillenirken, 2019-2024 yılları arasında köpek saldırılarında hayatını kaybeden ve yaralananlara ilişkin yapılan çarpıcı araştırma da yaşanan vahşeti en net biçimde ortaya koydu.
Binlerce kişinin hayatının kararmasına neden olan soruna yönelik yapılan düzenlemenin Meclis'ten geçmesine kısa bir süre kaldı.
Başıboş sokak köpekleri sorununun bu kadar büyümesinin altında ise 'mama lobisi' yer alıyor.
Türkiye'de mama üretimi son 10 yılda yaklaşık 6 kat arttı.
2014: 14 tesiste 42 bin 294 ton
2023: 58 tesiste 239 bin 176 ton
Son 5 yılda;
— Üretilen köpek maması miktarı: 893 bin ton
Toplam değer: 36 milyar lira
— İthal edilen köpek maması miktarı: 937 bin ton
Toplam değer: 1,5 milyar dolar
Mama Lobisi MASAK Raporu'nda
Mama Lobisinin Finansal Hacmi: 460 milyar lira
Hayvan maması üretimi ve ticareti yapan işletmelerin birçoğu "hayvansever" dernek statüsünde bulunan STK'larla üyelik-yöneticilik ilişkisi bulunuyor.
"Hayvansever dernek" ve "mama kumbaraları"na gelen bağışlar sokak hayvanlarına değil bu şirketlere gidiyor.
2022-2023 yıllarında kurulan tek ortaklı petshopların bir kısmı doğrudan sözde hayvansever STK'ların kontrolünde faaliyet gösteriyor.
2021-2024 döneminde en çok bağış toplayan 21 derneğin kasasına giren para miktarı: 205 milyon lira
Toplanan paraların büyük bölümü "mama" yerine şahsi hesaplara gidiyor.
11 dernek için yapılan soruşturmada tespit edilen suç geliri miktarı: 67 milyar liradan fazla
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Meclis'te kabul edilen yasayla sahipsiz köpekler, belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.
İşte 10 soruda 'başıboş köpekler' düzenlemesi!
1- Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek?
Sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.
2- Belediyelere sahipsiz köpeklerin toplanması ve barınaklara alınması konusunda hangi yükümlülükler getiriliyor?
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.
3- Hayvan bakımevleri ne zamana kadar kurulacak?
Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek.
4- Yasada öngörülen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde hangi cezai müeyyideler uygulanacak?
Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.
Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
5- Sahipsiz köpek sorununun çözümü için ihtiyaç duyulan finansman nasıl karşılanacak?
Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.
Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.
6- Hangi belediyeler bakımevi kurmakla yükümlü olacak?
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.
7- Bakımevi olmayan bir yerde tespit edilen sahipsiz hayvan nereye götürülecek?
Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.
8- Sahipsiz köpeklere ötanazi uygulanacak mı?
Kanunla Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda yer alan ötanazi uygulanması koşullarına atıf yapılıyor.
Buna göre, bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.
9- Düzenleme kapsamında hangi çalışmalara teşvik ve destek sağlanacak?
İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
10- Kedi köpek sahiplerinin ne yapması gerekiyor?
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Engellilerin Yeni Yılı: Umudun ve Dayanışmanın Kutlaması 31 Ocak 2024 Çarşamba
- Engellilerin Hayatındaki Görünmeyen Engeller: Toplumsal Eşitsizlik 12 Aralık 2023 Salı
- Engellilerin Azmi: Hayatta Karşılaşılan Engelleri Aşma Gücü 28 Kasım 2023 Salı
- Engelli Bireylerin Günlük Yaşamda Karşılaştığı Zorluklar 21 Kasım 2023 Salı