Gram altın rekor seviyelerde!

30 Kasım 2023 09:12
Fed'in 2024'ün ilk çeyreğinde faiz indirimlerine başlayacağı spekülasyonları altına yaradı. Dün 1,905 TL'ye kadar yükselerek rekor kıran gram altın bugüne rekor seviyelere yakın seviyede yatay başladı.

Altın fiyatları, yedi ayın zirvesine yakın kalarak dar aralıkta seyrederken yatırımcılar ABD'de faiz indirimlerinin beklenilen erken gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini takip ediyorlar.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 5 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından gerileyerek 2 bin 42 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Altın, üst üste ikinci ayı da artıda kapamaya hazırlanıyor.

İç piyasada dün 1905 seviyelerini gören altının gram fiyatı 1902, çeyrek altın 3 bin 115 liradan satılıyor.

DOLARIN GÖZÜ BÜYÜME RAKAMLARINDA

2023 yılının 3. çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağı güne dolar kuru tüm zamanların en üst seviyeleri olan 28,94 TL'den başladı. Euro ise 31,80 TL'den başladı.

Dolar küresel para birimleri karşısında değer kaybetse de Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor. 28 Mayıs'taki seçimin ikinci turundan itibaren yüzde 41,99 değer kaybetti. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi ise yüzde 2 azaldı. Son bir aydaki düşüş ise yüzde 3,6 oldu. 

Uygulanan ekonomi politikaları ve TCMB'nin faiz artırımlarıyla enflasyonun belini kırma konusundaki kararlığını göstermesiyle yabancı yatırımcıların Türk Lirası yatırımları artmaya devam ediyor. Paris merkezli olan ve 2 trilyon dolarlık varlığı yöneten Amundi Reuters'e yaptığı değerlendirmede "Türk Lirasının değer kaybedeceğine yönelik görüşten vazgeçtik" dedi ve ekledi "Türk Lirası'nı portföye dahil etmeye başladık." 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün katıldığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında "TL'ye geçiş zamanı geldi" mesajını verdi. Uygulanan politikalar sonucunda vadeli mevduata olan talebin arttığını söyleyen Gaye Erkan "Artık Türk Lirası'na geçiş zamanının geldiğini düşünüyoruz." dedi. 

Fiyat artışının yavaşlamasıyla birlikte indirimlerin de başladığını söyleyen Gaye Erkan "Kasım ayı öncü göstergeleri enflasyondaki gerilemenin devam ettiğini göstermektedir. Enflasyon tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024 yılının ikinci yarısında gerileyecek." ifadesini kullandı. Gaye Erkan "Politikamız mümkün olan en kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedefliyor." dedi. 

Gaye Erkan, döviz kurundaki istikrarın da enflasyon üzerindeki şokları azalttığını belirtti. 

Konuşmasında Türkiye'ye giren yabancı sermaye konusuna da değinen Gaye Erkan, uygulanan politikalar sonucunda Türkiye'nin Risk Primi'nin 700'den 339'a gerilediğini belirtirken "Fiilen girişlerin de başladığını gözlüyoruz, zamana yayılarak gerçekleşmesini öngörüyoruz." 

Bugün Türkiye'nin 3. çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Beklentiler Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 5,6 ila yüzde 6 büyüyeceği yönünde... Rakamlar TÜİK tarafından saat 10:00'da açıklanacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X