Nankörlük hayırsızların; vefakârlık asillerin özelliğidir Hürriyet Öncesi İzmit'i hatırlayalım mı?

04 Ekim 2024 11:46
.....

Önceden; köylerdeki cami çevrelerini, parkları ve ana yolların temizliğinden sorumlu İzmit Belediyesi ( süpürge ekibi) personelleri vardı. İzmit Merkezdeki mahallelerde hangi hizmeti veriyorsa köylerde de aynı hizmet veriliyordu.

Şimdi?

Önceden; sıfır araçlarla bu kentte çöpler düzenli olarak toplanıyor, hasarlı çöp konteynerleri anlık olarak tamir ediliyor, temizleniyor dezenfekte ediliyordu. Caddeler sokakalar belirli periyotlarda yıkanıyordu. 

Şimdi?

Önceden; İzmit Belediyesi’nin çalışanlarına, esnaflara, iş yaptığı müteahhitte tek kuruş borcu yoktu.

Şimdi?

Önceden; İzmit Belediyesi Devlet, özel okul ayrımı yapmaksızın ortaokul 1. sınıf öğrencilerine bedava bisiklet hediye ediyordu. Bisikleti sadece öğrencilere değil! Öğretmenlere, ilimizdeki bütün gazetecilere, muhabirlere veriyordu. Bisiklet yolları, bisiklet durakları, bisiklet eğitim pisti, akıllı bisiklet ve on binlerce bisiklet dağıtarak İzmit’in bisiklet şehri olması yolunda ciddi adımlar atılmıştı.

Şimdi?

Önceden; mezbelelik, insanların yanından geçmek bile istemediği, her yıl onlarca kişinin boğulduğu alanlar, binlerce vatandaşın aileleriyle keyifli zaman geçirdikleri yerler olmuştu. Gölkay 1. ve 2.etap projeleri, Cephanelik Mesire alanı, EKOPARK ile İzmit yeni yaşam alanlarına kavuşmuştu.

Şimdi?

Önceden; Tarih Koridoru Projesi kapmasında Kültür Tepesi ile başlayan çalışmalar; Kapanca Sokak, Akçakoca Osmanlı Meydanı, Sırrıpaşa Caddesi, Kültür Tepesi 2.Etap projeleri hem şehrimizin tarihini canlandırıyor hem de kültür turizm kenti olma yolundaki hedeflere yaklaştırıyordu. Onlarca konak, cami, çeşme, hamam restorasyon yapılarak yok olmaya yüz tutan değerlerimize sahip çıkılmıştı. Açık hava müzesi haline getirilen Akçakoca Osmanlı Meydanı, çocuklarımıza tarihimizi anlatması bakımından da ayrı bir önem taşıyordu.

Şimdi?

Önceden; Mahallelerdeki gençlik merkezleri, 3 D Yazıcı ve Tasarım Merkezi, Genç Girişimciler Merkezi, Üniversiteli Pazarı, öğrenci yurdu, GENÇ-İZ, GENÇBANK, ETÜT merkezleri, Sarısu Gençlik Kampı, aquapark gibi yatırımlar ve projeler ile gençlerimiz önemseniyordu.

Şimdi?

Önceden; İzmit’te sadece şehir merkezinde değil köylerde de konaklar yapılıyordu. 20 den fazla içinde sağlık merkezi, etüt odaları, çok amaçlı salon, kurs merkezleri olan konak halkın hizmetine sunuldu. 

Şimdi?

Önceden; İçinde bebek emzirme yeri, zabıta birimi, WC, sosyal alanları bulunan kapalı pazarlar yapılıyordu. Yapılan Pazar yerleri sayesinde hem vatandaşımız alış veriş yapmanınım keyfini çıkartıyor hem de pazarcı esnafımız karda kışta tente ve tezgah kurma derdinden kurtuluyordu. Sokak aralarında, köprü altlarında hayvan satışları yapılmasın diye modern hayvan pazarı gibi projeler yapılıyordu.

Şimdi?

Önceden; 17 Ağustos Depremi’ni unutmamak, unutturmamak ve İzmit başta olmak üzere ülkemizin bu konuda bilinçlenmesine katkıda bulunmak, yeni nesillerin depreme bilgi ışığında hazır olmasını sağlamak amacıyla ‘Deprem Müzesi’ yavrularımızın ilim ışığında yetişmesi için ‘Sanal Gerçeklik Küresi’ gibi projeler yapılıyordu.

Şimdi?

Kısacası; önceden yapılan bu projeler bakımsızlıktan artık harabeye döndü. Milletin paralarıyla yapılan o projeler vizyonsuzluktan depolara dönüştürüldü. Bakımı yapılmayan mesire alanları ilk hallerine dönerek mezbelelik oldu. Çoğu hizmet artık verilmiyor.

Bahane çok, hizmet yok!

Proje yok, borç gırtlak!

Peki bütçe nerede?

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür; yani insan unutur. Hatırlayana vefalı, unutana nankör derler. Nankörlük hayırsızların; vefakârlık asillerin özelliğidir.

Bu anlamda iki dönem İzmit Belediye başkanlığı yapan ve İzmit'te bugün bakıp gördüğünüz herşeyde imzası, emeği bulunan Nevzat Doğan'a teşekkür ediyorum.

Gerçek Belediyecilik ile Sosyal Medya Belediyeciliği arasından işte bu şekilde gözle görülecek kadar fark var…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X