Sen Bir Hiçsin! Ben Ne Dersem O!

01 Şubat 2024 14:26
.....

Küçük bir girizgahla başlayayım. Sonrası işin rengi çok değişiyor. Sırtına bir bez parçasıyla evladını bağlayıp tarlada bağda bahçede işini gören nenelerimizin yaptığı bu pratik durum, şimdi ismini sling denilen bez parçalarına bıraktı. Öyle alelade bulduğun bir bez parçasıyla bağlamıyorsun biricik evladını. Para sayıyorsun, ondan sonra nasıl güzel bağlanır diye videolar izliyorsun, sonra modaya uygun bir şekilde de kullanıyorsun. Köylü işi değil yani elit işi. Kötü demiyorum, güzel rahatlık kullananlara da, eskiyi yerip yeniye ağzın açık bakarsan komik olursun, demem o. 

Şu yırtık pantolonları yama yapan nesil nerde? O nesil yerini yırtık pantolon giydiği için kendini cool hisseten tatlı su kaplumbağalarına bıraktı. Yama yapacak dahi bez bulamayıp öyle giymek zorunda olan insanları görse dışından yada içinde bi ıyyy diyecek tipler, şimdi tonla para verip alıyor o yırtık paçavraları.

Bir de şu siyah lastik pabuçlar var. Nenelerimiz giyerdi çok da güzeldi. Epey zaman önce onun da üzerinden moda adıyla paralar indirdiler ceplerine.

Çok ama çok var böyle eskide kalmış sonra moda ve televizyonla hortlamış ama ruhunu geride bırakmış olaylar, eşyalar, kıyafetler…

Şimdi gelelim asıl mevzuya. Size biri deseki ‘hayat kadını gibi dans et, bunu da herkes izlesin’ ne derdiniz? Muhtemelen çok öfkelenir ağzınıza geleni söylerdiniz. Şuan sosyal medya çöplüğünde bunun misli yaşanıyor. İnci taneleri denen dizi sebebiyle genç kızlar, orta yaşı devirmiş kadınlar bir hayat kadının yaptığı dansı taklit ederek beğeni toplamaya çalışıyor. Çok ilginç değil mi? Neden biliyor musunuz? Çünkü en sonunda pavyon hayatını gençlere, kadınlara, erkeklere özendiren bir dizi çıktı piyasaya. Evet bunu da gördük. En sonunda buna da şahit olduk. Ne olabilir ki dememek lazım. Dizi madur olan hayat kadınlarını işlediği bir bölümle başlasaydı belki bu kadar göze batmazdı.

Ama öyle bir giriş yaptılar ki şu hayatta bir duruşu olmayan insanları hayat kadınına dahi özenecek hale getirdiler. Bu bir yerde bu bataklığa sürüklenmiş ve çıkmak istese de çıkamayan tüm mağdur kadınlara da hakaret niteliğindedir. Peki kadın hakları savunucularının sesini işiten var mı?

Bize ünlü, sanatçı diye tanıtılan kişiler, millete empoze edilecek fikirler için bir araç sadece. Kimi zaman evine helalinden ekmek götürmeye çalışan adamı, rüşvete, faize, hırsızlığa, kara paraya sevk eden bir misalle ekrana geldiler. Kimi zaman evinde çocuğuyla, eviyle, kocasıyla, sosyal hayatıyla ilgilenen temiz kadınlar için, başka hanelere evli adamlara göz diken bir misalle hanelere girdiler. Kimi zaman gençleri, çeteciliğe, zorbalığa, şiddete, cinayete özendirdiler. Kimi zaman da haddi aşıp öyle ileri gittiler ki İslam’a karşı savaş açan görüntüler verdiler. Ve daha nice misaller… Şimdi de zaten aklında binbir türlü soru olan, yolunu henüz bulamamış gençleri özendirdikleri şey ‘pavyonda çalışmak’!

Moda ve televizyon, insanı bir hayat kadınına dahi özendirecek kadar güçlü ne yazık ki! Yusuf Kaplan hoca Sinemanın Dünyası: Dünya Sineması dersinde şöyle demişti: “Sinemayı anlayamazsanız, çağı anlayamazsınız. O zaman çağrıda bulunamazsınız.”

Şuan için çağrıda bulunanlar milletin üzerinden milyarlar kazanıp, geride bir enkaz bırakan pis bir zihniyet ne yazık ki! RTÜK el atana kadar bakalım kaç insanı, kaç haneyi etkisi altına alacak bu dizi ve diziler diye bekleyeceğiz öyle mi? Bu yazıyı okuyup buraya kadar gelebileni tebrik ediyorum. Çünkü okumadığı için her rüzgarda savrulan insanların olduğu bir dünyadayız. Sen köklerine tutunursan en fazla sallanırsın ama savrulmazsın. Kuru yaprak gibi her yere savrulan bir misal olacaksan ne diye insansın! Bir televizyon dizisiyle fikrin oluşuyorsa sen diye insansın. Daha önce Kızılcık Şerbeti, Kızıl Goncalar dizilerini de şikayet ettik. Haydi şimdi hep birlikte İnci taneleri dizisini de üşenmiyoruz ve Cimere şikayet ediyoruz. Gençlerimiz için hiç bir şey yapamıyoruz bari hazır elimizde telefon varken bunu yapalım.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
emel durak masaüstü
lunapark
kaan uçar masaüstü
bemove beyza erenkaya masaüstü
X