KİTAP FUARINDA BU SENEKİ TEMA “ŞEHİR VE KİTAP”

03 Ekim 2023 10:23
Türkiye'nin en büyük kitap fuarlarından olan Kocaeli Kitap Fuarı bu sene 13. kez kitap severleri ağırlayacak. Kitap Fuarı’nın bu seneki teması ise “Şehir ve Kitap” olarak belirlendi.

 7-15 EKİM ARASI

7-15 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan Kitap Fuarı’nda geçen sene 905 bin 946 kişiyi ağırlanmıştı. Bu sayının bu sene daha da artması beklenen fuar öncesinde bir lansman programı düzenlendi. Lansmana Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Yılmaz, organizasyon sorumluları ve basın mensupları katıldı.

" EN ÇOK ZİYARET EDİLEN KİTAP FUARI"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu toplantıda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,  “Kocaeli Kitap Fuarı’nı ilk olarak 2009’da, ülkemizin fikir ve kültür iklimine yeni bir soluk getirmek amacıyla hayata geçirmiştik. Şehrimizin sakinlerinin, gençlerinin ufuklarını genişletmek, onları ilham veren yazarlar, şairler ve düşünce insanlarıyla buluşturmaktı gayemiz. Çıktığımız bu yolda, bugün 13’üncü yılımıza giriyoruz. Kocaeli Kitap Fuarı’nın sadece yayınevlerinin kitaplarını tanıttığı, yazarların imza günü düzenlediği klasik bir buluşmanın ötesine geçip günün meselelerinin tartışıldığı, geleceğe yönelik düşünce iklimine katkı sağlayan bir platform olmasını hayal etmiştik. Geçen zaman zarfında bu hayalimizi büyük ölçüde başardığımızı mutlulukla ve gururla ifade edebilirim. Son beş yılda Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kitap fuarı olmamız bunun en büyük kanıtlarından biri.

SON BEŞ YILDA TÜRKİYE’NİN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN KİTAP FUARI

Sizlerle bazı rakamlar paylaşmak istiyorum. 2009’da 10 bin ziyaretçiyle başladığımız kitap buluşmamızda geçen yıl 905 bin kitapsevere ulaştık. Bu 13 yılda toplamda 6,5 milyona yakın ziyaretçiyi sevdiği yazarlarla buluşturduk. 4 bine yakın yazar ve şairi ağırladık, onları okuyucularıyla buluşturduk. Bu noktada çok önemli bir konunun altını çizmek istiyorum. 2 Şu bir gerçek ki görsel iletişimin ve sosyal medyanın baskısı altında hem maddi hem manevi olarak yazılı edebiyatımız kan kaybediyor. Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz kitaptan uzaklaşıyor. Kocaeli Kitap Fuarı olarak en başından itibaren en büyük hedeflerimizden biri çocuk ve gençlerimize kitap sevgisini aşılamaktı. Geçen 13 senede Ağaçlar Kitap Açıyor, Kitap Kumbarası gibi onlarca eğlenceli etkinlikle ve çocuk, genç edebiyatının önemli isimlerini ağırlayarak gururla söyleyebilirim ki milyonlarca çocuğumuza ve gencimize ulaştık, kitap sevgisinin hayatlarının bir parçası olmalarına vesile olduk. Bence Kocaeli Kitap Fuarı olarak en büyük kazanımlarımızdan biri budur.

 

 

BU SENEKİ TEMA “ŞEHİR VE KİTAP”

Bu sene bu konuda bir aksiyon daha alarak Kitap Fuarı öncesinde Çocuk isimli dergimizi hayata geçirdik. Çocuklara kitap sevgisini eğlenceli bir şekilde vermeyi amaçladığımız dergimizi çocuklarımıza ulaştıracağız. TEMA Biraz önce de söylediğim gibi Kocaeli Kitap Fuarı sadece bir yazar, yayınevi[1]okuyucu buluşması değil; Günün meselelerinin tartışıldığı, geleceğe yönelik düşünce iklimine katkı sağlayan bir platform. Bu nedenle fuarımızın içeriğini her sene bir ana tema etrafında örüyoruz. Bu seneki ana temamızı da “Şehir ve Kitap” olarak seçtik. Bu kararı alırken çıkış noktamız; hızla artan şehirleşmenin gelecek 10 yılın ve ötesinin en temel meselelerinden biri olduğuydu.

 

“9 GÜNLÜK BİR DÜŞÜNCE YOLCULUĞUNA ÇIKACAĞIZ”

Tüm dünyada şehirleşme büyük bir hızla artıyor. 2050’da dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı ve nüfusu 10 milyonu geçen mega kent sayısının iki-üç katına çıkacağı öngörülüyor. 3 Bu büyük yer değiştirme, hepimizi şehir ve şehirli olmak kavramlarını yeniden düşünmeye zorluyor ve beraberinde onlarca soruyu da getiriyor. Bugün, şehirlerimizi son deprem afetinin de etkisiyle yapıların güvenliği üzerinden ele alıyoruz. Ama bireyler arasındaki toplumsal bağları, oluşan kültürel çeşitliliği, bir arada yaşama ve toplumsal uyum konularını göz ardı ediyoruz. Oysa göçler, afetler, ekonomik ve sosyal gelişmelerin etkisi şehirlerimizin, insanımızın, toplumumuzun kimliğini de değiştiriyor ve dönüştürüyor. İşte bu saikle birbirinden değerli yazar, düşünce insanının rehberliğinde ve onlardan ilham alarak değişen, dönüşen şehri, insanı anlamak ve geleceği nasıl inşa edebileceğimizi konuşmak üzerine 7-15 Ekim tarihleri arasında dokuz günlük bir düşünce yolculuğuna çıkacağız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X