Erdoğan iki tarafa da net mesaj verdi: Sivillerin hedef alınmasına karşıyız

09 Ekim 2023 21:37
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası İsrail-Filistin savaşına ilişkin konuştu. Erdoğan, her iki tarafı da uyararak "Sivillere yapılan saldırılara karşıyız. Masunların öldürülmesi, camilerin bombalanması kabul edilemez bir durum" dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından önce çıkan satır başları;

Ekonomiden güvenliğe, bölgesel gelişmelere kadar pek çok konuyu değerlendirdiğimiz kabine toplantımızı tamamladık. MGK'nın Eylül ayı toplantısında önemli kararlar aldık. Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda sınırları içinde ve dışında stratejimizi sürekli geliştirerek hayata geçiriyoruz. İzmir'de de düzenlenen TEKNOFEST'in heyecanını tüm katılımcılarla yaşadık. Bir araya geldiğimiz evlatlarımızın dinamizmi bize de güç veriyor.

"ULUSLARARASI UZAY KONGRESİ'NE EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ"

Ülkemizde düzenlenecek en büyük etkinlik olacak Uluslararası Uzay Kongresi'nin 72'sine Antalya'da ev sahipliği yapacağız. TBMM'nin açılış töreninde milletvekillerimizle birlikte gazi meclisimizde hazır bulunduk. Bu vesileyle, cumhuriyetimizin kuruluşundaki ideallerden Türkiye Yüzyılı hedefine kadar pek çok başlıktaki görüşlerimizi milletimizle ve meclisimizle paylaştık. Her ne kadar bazılarının milli mücadeleyi yürüten 15 Temmuz'da hain darbe girişimine direnen meclisimize gazi demeye dile varmıyor olsa da TBMM bu şanlı unvanı ilelebet taşıyacaktır. Yüksek yargı mensuplarımızla bir araya geldik .Türkiye Yüzyılını adaletin yüz yılı yapmaya adım adım yaklaşıyoruz. Partimizin 4. olağanüstü kongresi vesileyle ağırladığımız misafirlerimizle de ülkelerimiz arasındaki ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduk.

Dün İstanbul'da Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılışını gerçekleştirdik. İnşa ettiğimiz kilise, ülkemizdeki din özgürlüğünün sembolüdür. Nefret suçlarının arttığı bir dönemde, Türkiye'nin sergilediği kuşatıcı tavır çok önemlidir. İstanbul'da tüm semavi dinlerin temsilcilerinin katılımıyla başarılan hoşgörü ve dayanışma iklimin Kudüs başta olmak üzere dünyanın her yerine örnek olmasını temenni ediyoruz. Bugün de kabine toplantımızdan önce üniversitelerin açılış törenini gerçekleştirdik. Yeni akademik yılımızın herkese hayırlı olmasını diliyorum. Ankara'da yaptığımız birçok toplantıda ülkemizi büyütme çabamızı kesintisiz sürdürdük.

Ülkemizi, kronik baş ağrısı olan faiz, kur, enflasyon üçgenine sıkıştırma gayretlerini bir kez daha boşa çıkartmakta kararlıyız

KONUT SEKTÖRÜNDE FAHİŞ FİYATLARA AĞIR YAPTIRIMLAR GELİYOR

Stokçuluk yapan ve haksız fiyat uygulamasına giden firmalar ile şahıslara toplam 222 milyon lira idari para cezası kesildi. 139 firma 2 milyar 105 milyon lira cezaya maruz kaldı. Şimdi benzer bir uygulamayı gayrimenkul piyasasında devreye alıyoruz. Konut ve kira sektöründe adil, dürüst, özenli ve makul bir şekilde hareket etmeyerek piyasanın dengesini bozan, kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar uygulayacağız. Yapılacak incelemeler sonucunda haksız bir şekilde fiyat yükselttiği tespit edilen firmalar ağır para cezasına çarptırılacaktır. Etiketi ile kasa fiyatı arasında fahiş fark olan firmalara da yaptırımlar uygulayacağız. Bakanlığımızın zincir marketlere yönelik indirim çağrılarının giderek daha çok nakıs olduğunu görüyoruz. Tüm esnafımızı yapacakları indirimlerle, enflasyonla ve hayat pahalılığıyla verdiğimiz mücadeleye yardım etmeye çağırıyoruz.

EMEKLİYE 5 BİN TL İKRAMİYE

Yaptığımız kapsamlı değerlendirmelerin ardından emeklilerimizi rahatlatacak karar aldık. Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin Türk Lirası ödeme yapmayı kararlaştırdık. Hem emekli olup hem de fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi kapsam dışı bırakıyoruz. Bütçemize toplam maliyeti 61 milyar lirayı geçen bu ödemeler, Kasım aynın ilk yarısı itibariyle emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacaktır. Yılbaşında emeklilerimizin durumunu yeniden gözden geçireceğiz.

"218 BİN KONUTLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR"

Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, zenginleştikçe ortaya çıkan kaynağı milletimizle paylaşmayı sürdüreceğiz. Şehir merkezlerimizdeki örnek olarak söylüyorum deprem yıkıntılarını büyük ölçüde temizledik. Dünyada böyle bir felaketle böylesine etkili mücadele eden başka bir ülke örneği yoktur. Geçici barınma alanlarında 600 bin vatandaşımıza hizmet veriyor, kira yardımı ve diğer desteklerle 1,3 milyon insanımızın yanında yer alıyoruz. Rezerv alanlarda yapacağımız 200 bin konut ve yerinde dönüşümle inşa edilecek 218 bin konutla ilgili çalışmalar hızla ilerliyor. Kimi aksaklıklar yaşanabilmektir. Ama devlet ve millet dayanışmasıyla her sorunu çözeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

SINIR ÖTESİ HAREKAT

Tüm isimleri ve uzantılarıyla PKK'yı tamamen ortadan kaldırana kadar sınır ötesi harekatlarını devam ettirmek Türkiye'nin meşru hakkıdır. Toplam 194 hedef imha edildi. Operasyonlarımız sonucunda 162 terörist etkisiz hale getirildi. Sınırlarımızda ne tek bir teröristin barınmasına ne de bir terör koridoru kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

"VAKTİ GELİNCE GEREĞİ YAPILACAK"

(Türkiye'ye ait SİHA'nın düşürülmesi) Hiç şüphe yok ki bu olay milli hafızamıza kaydedilmiştir ve vakti saati geldiğinde gereği muhakkak yapılacaktır.

İSRAİL FİLİSTİN SAVAŞI

Aziz milletim Müslümanlar olarak ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın gönül dünyamızda ayrı bir yeri var. Kudüs merkezli coğrafyadaki her kökenden insanlar ecdadımızın himayesinde huzur içinde yaşamıştı. Sorunların bu kadar derinleşmesinde uluslararası toplumun Filistinlilere verdiği sözleri tutmamasının çok büyük katkısı vardır. Türkiye olarak bizim bu konudaki tavrımız en başından itibaren nettir. 1949 yılından beri İsrail Devleti'ni tanıyoruz ve kimi zaman kesintiye uğrasa da diplomatik ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Öte yandan 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Kudüs olan bağımsız egemen bir Filistin Devleti kurulmadan bölgeye huzur gelmeyeceğine inanıyoruz. Filistin halkını sürekli tehdit ederek, ev ve arazilerine el koyarak, kalkınmasına engel olarak bölgedeki sorunun çözülemeyeceği açıktır. Böyle bir yaklaşım sadece derinleşen huzursuzluğun artmasına ve nihayetinde de barış arayışlarının hüsranla sonuçlanmasına yol açar. İsrail güvenlik güçlerinin ve illegal yerleşimlerinin Filistinlilere yönelik mal ve can tehdidine nasıl karşıysak, İsrailli sivillere yapılan rastgele saldırılara da karşıyız. Camilerin bombalanması, masum çocuk, kadın, yaşlı ölümleri asla kabul edilemez bir durumdur. İsrail şehirlerine yönelik eylemlerde benzer manzaralar ortaya çıktıysa bunları da kesinlikle kabul etmiyoruz. Savaşında bir adabı, ahlakı vardır. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Bir şiddet sarmalına girilmesi, ilave acıdan başka bir şey getirmez. İsrail yönetiminden Gazze olmak üzere, Filistinlilere yönelik tacizlerini durdurmalarını istiyoruz. Bu itidalli adım barışa giden yolun kapısını da aralayacaktır. Gün fevri değil, devlet aklıyla, soğukkanlılıkla ve insani vicdanla hareket etme günüdür. Türkiye olarak her türlü arabuluculuğa hazır olduğumuzu belirtmek isterim

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X