
Kocaeli Üniversitesi’nden yeni bir araştırma Tekno-Matematik Okuryazarlık dersi
Hem gündelik hayatta hem de profesyonel iş yaşamında tekno-matematik okuryazar olmak, bireylere çeşitli avantajlar sağlıyor.
Uzmanlar, bu becerinin önemine dikkat çekerek, tekno-matematik okuryazarlık (TmO) dersinin eğitim müfredatına eklenmesi gerektiğini vurguluyor.
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi araştırmacıları tarafından hazırlanan “Matematik Okuryazarlığına Yeni Bir Bakış: Tekno-Matematik Okuryazarlık” başlıklı çalışmada, Türkiye’de yeni bir kavram olan TmO’nun tanımlanmasıyla eğitimciler, işverenler ve araştırmacılar için farkındalık oluşturulabileceği belirtildi. Araştırmada, bu kavramın eğitimcilerin ve politika yapıcıların karar alma süreçlerine katkı sağlayacağı ifade edildi.
BAŞARININ ANAHTARI: TEKNO-MATEMATİK OKURYAZARLIK
Araştırmaya katkıda bulunan Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Barış Demir ile yüksek lisans öğrencileri Habibe Betül Ekici, Sema Zekiye Balı ve Şerife Uysal, tekno-matematik okuryazarlığın bireyin teknoloji destekli matematik becerilerini kullanabilme yeteneğini ifade ettiğini belirtti. Bu kavram, yalnızca matematikle sınırlı kalmayıp diğer bilim dallarını da kapsıyor. Diğer okuryazarlık türlerinden farklı olarak TmO, teknoloji ve matematik alanlarındaki temel kavramları anlama, kullanma ve yorumlama becerilerini içeriyor. Araştırmacılar, dijital çağın gerekliliklerinden biri olan bu okuryazarlık türünün bireylere hem günlük yaşamda hem de meslek hayatında avantajlar sağladığını belirtti. TmO’nun, matematiksel düşünme yeteneğini geliştirme, veri analizi yapabilme ve teknolojiyi etkin kullanabilme gibi unsurları barındırdığı, bu unsurlar sayesinde matematiksel kavramların daha iyi anlaşılabileceği ifade edildi.
MÜFREDATA EKLENMESİ ÖNERİLİYOR
Araştırmada, tekno-matematik okuryazarlığın eğitim müfredatına eklenmesi gerektiği şu sözlerle vurgulandı: “Öğrencileri, okullarda karşılaşacakları zorluklarla başa çıkabilmeleri ve günümüz dünyasında talep edilen becerilere sahip olmaları için yükseköğrenim müfredatında TmO’nun uygulanması önem taşımaktadır. Üniversitelerde verilen matematik eğitiminin mesleki görevler ve ürünlerle ilişkilendirilerek, TmO’nun temel öğrenme hedefleri arasında yer alması sağlanabilir.”
DAHA FAZLA ARAŞTIRMA YAPILMALI
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi’nde yayımlanan çalışmada, TmO kavramının daha geniş bir çerçevede tanımlanabilmesi için ek araştırmalara ihtiyaç olduğu da belirtildi. Araştırmacılar, farklı yaklaşımlar ve uygulama yöntemlerini içeren deneysel çalışmaların önemine dikkat çekti.