30 yılda göllerin yüzde 54'ü yok oldu
08 Temmuz 2024 15:56

Yanlış tarım, vahşi sulama kuruttu! 30 yılda göllerin yüzde 54'ü yok oldu

Türkiye'deki gölleri inceleyen bir grup araştırmacı son 30 yılda küçülen göl oranının yüzde 54 olduğunu kaydetti. Göllerdeki su kaybının neredeyse tamamen yanlış tarım ve vahşi sulamayla ilgili olduğunu ifade eden araştırmacılar, son üç yılda çalışma yaptıkları 49 gölün dokuzunun tamamen kuruduğunu gözlemledi. Uzmanlar, önlemler alınmadığı takdirde iklim krizinin etkisiyle kayıpların artacağına işaret etti.

Kuraklık, yanlış su kullanımı gibi etkenler gölleri kuruttu. Uydu görüntülerini kullanan küresel bir araştırmaya göre dünyada büyük göllerin yarısından fazlası 28 yılda su kaybetti. Türkiye'de ise göllerin yüzde 54'ü küçüldü.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye'de göllerin durumunu sahada inceleyen farklı araştırmacılar, kayıpların doğrudan yanlış tarım faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu ve bu değişmezse iklim krizinin etkisiyle artacağını öngörüyor.

Science dergisinde yayımlanan ve büyük gölleri inceleyen yeni bir araştırmaya göre dünya çapında göllerin yüzde 53'ü son 30 yılda su kaybetti.

İKİ MİLYAR KİŞİ KAYIPLARDAN DOĞRUDAN ETKİLENECEK

Araştırma, doğal göllerdeki net hacim kaybının, büyük ölçüde küresel ısınma, artan buharlaşma ve insan kaynaklı su tüketiminin sonucu olduğunu söylüyor. Su kayıplarının göldeki yaşam, bağlı olduğu ekosistem ve canlılar üzerinde yok edici etkileri olabiliyor. Yaklaşık iki milyar kişinin bu kayıplardan doğrudan etkileneceği düşünülüyor.

Araştırma büyük doğal gölleri 100 kilometrekareden büyük bir alanı kaplayan göller olarak tanımlıyor.

SON 30 YILDA YÜZDE 54 KÜÇÜLME

Araştırmanın bulgularını değerlendiren baş yazarı ve ABD'deki Virginia Üniversitesi'nde Yüzey Hidroloğu Fangfang Yao, Türkiye'de son 30 yılda küçülen göl oranının yüzde 54 olduğunu söylüyor.

Güncelleme: 08 Temmuz 2024 16:02
BENZER HABERLER
X