İftar sofrasında vatandaşlarla buluştu
Başkan Hürriyet, Yenişehir Kapalı Pazar Alanı’ndaki iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi
$ Dolar 44,0608 %0,17
€ Euro 51,1899 %0,04
£ Sterlin 59,0547 %0,28
Altın $5.153,12 %1,50
Gümüş 118,76 %2,41
İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan vize randevusu alan yaklaşık 5 bin Türk vatandaşının başvurusunun iptal edilmesi, hem sosyal medyada hem de bazı haber platformlarında büyük yankı uyandırdı. Randevuların “kategori farkı” gerekçesiyle iptal edildiği iddia edildi. Daha da dikkat çekici olan ise iptallerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İtalya ziyareti sonrası gerçekleşmiş olmasıydı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesindeki Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İtalya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, vize randevu sisteminde teknik bir arıza meydana geldiğini, bu kapsamda yetkili kurumun bazı randevuları tedbir amaçlı iptal ettiğini duyurmuştur. İddia edilenin aksine, vize başvurusu iptallerinin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın İtalya ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarla bir ilgisi bulunmamaktadır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında Roma’da düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, vize meselesine de değinmişti. Erdoğan, "İş dünyamızın vize konusunda yaşadıkları güçlüklerin ekonomik ilişkilerimize ket vurduğunu görüyoruz. İtalyan iş çevrelerini Avrupa Birliği kurumları nezdinde bu konuyu gündeme getirmelerinin iki tarafın da yararına olacağını düşünüyorum" demişti.
İtalya ile yaşanan vize krizinin yalnızca iş dünyasını değil, eğitim alanını da etkilediği bildiriliyor. İtalya’daki üniversitelerden kabul almış yaklaşık bin Türk öğrenci, vize başvurularının reddedilmesi ya da yanıtsız kalması nedeniyle eğitim hayatlarına başlayamama riskiyle karşı karşıya.