KOCAELİ’YE AFET EĞİTİM MERKEZİ KURULACAK
06 Haziran 2023 10:49

DEPREM PANELİ DÜZENLENDİ KOCAELİ’YE AFET EĞİTİM MERKEZİ KURULACAK

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin 120’nci gününde Kocaeli Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, ticaret ve meslek odalarının katkılarıyla bugün ‘120. günde sesimizi duyan var mı?’ paneli bugün gerçekleştiriliyor.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin 120. gününde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası, Kocaeli Müteahhitler Birliği, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi iş birliğinde düzenlenen deprem paneli bugün yapılıyor.  

Panel bugün saat 09:30-15:30 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. Panele Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Osman Günler, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Alper Dülger, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, panel konuşmacıları, akademisyenler ve ilgili kurum ve kuruluş personeli katıldı.

“ÜNİVERSİTE OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Programda ilk sözü alan Mustafa Eren; “Çok sayıda vatandaşımız vefat etti. Bu şekilde bir depremde devlet ve millet el ele vererek en kısa sürede depremzedelerimizi yanına koşmaya baladı. Kocaeli bu sınavda başarılı oldu. Özellikle sayın valimiz Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın himayesinde hizmet etti. Biz de imkanlarımız ölçüsünde yardımlarımızı gönderdik ve göndermeye devam ediyoruz. Üniversite olarak toplumsal dinamiklerimizi dikkate alıyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak her alanda, toplumumuzun ihtiyaç duyduğu her alanda elimizden geleni yapmaya hazırız.” Dedi.

“OLUŞABİLECEK SENARYOLAR İÇİN PLANLAMA YAPTIK”

Ardından sözü alan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk;” Yüreklerimizdeki yaralar hala taze biz deprem öncesinde de sonrasında da Kocaeli üniversitesi olarak pek çok inisiyatife imza attık. Oluşabilecek senaryolar çerçevesinde kampüsümüze gelecek deprem yaralıları için planlama bile yaptık. Deprem sonrasında da inanılmaz şeyler gördük. Biz çocuklarımızı ‘Z,Y’ kuşağı gibi isimlerle değerlendiriyorduk ama deprem sonrası gördük ki çocuklar köklerine çekiyor. Çocuklar inanılmaz gayret gösterdiler. Çalışmalarımız hala devam ediyor biz de üniversite üst yönetimi olarak bir afet koordinatörlüğü kurduk.

“AFET EĞİTİM MERKEZİ KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

 Birçoğumuz Gölcük merkezli depremi hatırlıyor, o dehşet verici anlar. Ama bugün burada bu deprenmelerden sonra nasıl ayakta kalmayı başardığımızı konuşmak için toplandık. Türkiye bu konuda büyük adımlar attı. Kocaeli Üniversitesi olarak önümüzdeki süreçte iki şey planladık. Depremden önce rektörlük görevini devraldığımda da söyledim afette salık için bir kalite formunu yapmayı planlıyoruz, depremden önce AFAD başkanının beni ziyaretinde istişare etmiştik Kocaeli bir afet eğitim merkezi ve afet eğitim müzesi kurulması için gayret ediyoruz. Güzel simülasyon merkezi ve müzenin gerçekleştirilmesi şehrimizi uluslararası cazip kılacaktır. “İfadelerine yer verdi.

“KOCAELİ’NİN ALACAĞI DERSLER İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

Kocaeli büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Osman Günder;” 6 Şubat depremlerinde zemin sınıfının ne kadar önemli odluğu görüldü. Kocaeli’nin tamamında bunun için çalışma yapıldı. O bölgeye giden hocalarımız yapı sınıfı ve zemin sınıfının ne kadar önemli olduğunu gördüler. Biz de 6 Şubat depremi sonrası Kocaeli’nin bundan alacağı derslerle ilgili çalışmalara başladık. “ dedi.

“YATAY BİR KENTLEŞME POLİTİKASI OLMALI”

Son olarak konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık;” 6 şubatta depremle uyandık ve telefona gelen mesaja baktım acaba bir tatbikat mı diye düşündüm sonra haberlerde gördük. Sayın valimiz deprem sonrası görevli olarak yola çıktı 55 gün. Öyle bir akış oldu ki Kocaeli’den adeta seferberlikle ortaya konulan yardımlar hiçbir sorun yaşanmadan yardımlar deprem bölgesine ulaştırıldı. Biz yardım talebinde bulunmadık gelen talepleri organize etmeye çalıştık. Gençler de hiçbir sorun yaşamadan çalışma yaptılar, güvenlik güçlerimiz de deprem bölgesine kadar gönderilen yardımların güvenliğini sağlayacak organizasyon yaptılar. Kocaeli depremi yaşadığı için o refleksi gösterdi. Acıları hatırlıyor muyuz derken Kocaeli’de dokunduğum herkesin 20 yıl geçmiş hala acıları var. Afetler bir gerçek. 99 ve 6 şubat arasındaki fark devlet kamu kurumları ve millet çok daha hızlı bir refleks gösterdi. Bu depremlerden ders alı neler yapmamız gerektiğini ortaya koymamız lazım. 6 şubattaki depremde kral çıplak denen bir gerçek var denetimle yapılan TOKİ konutlarında bir hasar yok. Ama Hatay’da bir rezidansta yüzlerce insan şehit oldu. Yani denetlenen yapılar zarar görmüyorsa diğer alandaki kişilerinde bir sorumluluğu var. Kentsel dönüşüm diyoruz karşı çıkıyorlar, rant olacak diyorlar rant olmadan da bir şey olmuyor. Şahsi kanaatim, yatay bir kentleşme politikası olmalı, zemin etütleri yapılmalı, fay hatlarının dışında güvenli alanlar belirlenmeli, deprem anında kim ne yapacak herkes bunun farkında olmalı. “ dedi.

 

 

 

 

 

Güncelleme: 06 Haziran 2023 11:39
BENZER HABERLER
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Gönül Otomotiv
X