
‘’Balıklar Doğaya, Resifler Mavi Geleceğe
İzmit Körfezi’nde deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “İzmit Körfezi Yapay Resif ve Balıklandırma Projeleri Töreni”nin dokuzuncusu büyük bir katılımla gerçekleşti.
Etkinlik kapsamında 6 bin çipli çipura, kalkan ve deniz levreği körfeze bırakıldı. Törene; Gölcük Kaymakamı, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kurulu temsilcileri, siyasi partilerin yöneticileri, muhtarlar, kooperatif başkanları, balık kooperatifleri, Kocaeli’deki dernek ve kuruluş temsilcileri, OYAK Çimento ve Nuh Çimento yetkilileri ile çok sayıda öğrenci ve çevre gönüllüsü katıldı.
Gölcük Şehit Tantürk Denizcilik Lisesi, Gölcük Anadolu Lisesi ve Ulaşlı Nuri Belmek Ortaokulu öğrencileri, tören öncesinde körfeze bırakılacak balıkları yakından inceleme fırsatı buldu.
OYAK Çimento’dan Destek
Program, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından OYAK Çimento Çevre Teknik Direktörü Galip Tekiner selamlama konuşması yaparak projeye olan desteklerini yineledi. OYAK Çimento’nun katkılarıyla 100 adet yapay resifin daha denize bırakılacağı belirtildi.
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer: “Mutlu Şehir Kocaeli İçin Önce Denizler Temiz Olmalı”
Gölcük Belediye Başkanı Sezer, denizlere yapılan balık salımının önemine dikkat çekerek yapay resif uygulamalarıyla körfezdeki biyolojik çeşitliliğin artırıldığını söyledi. Sezer, temiz denizlerin “Mutlu Şehir Kocaeli” vizyonunun temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Gelecek nesillere sadece temiz bir çevre değil, aynı zamanda bu tür projelerle maneviyat da bırakılmak istendiğini belirtti.
Büyükakın: “48 Bin Balık, 100 Yeni Resif”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da törende yaptığı konuşmada, geçmişteki temiz deniz günlerine dönmeyi hedeflediklerini belirtti. Şu ana kadar 48 bin balığın körfeze bırakıldığını belirten Büyükakın, projede kullanılan balıkların çipli olduğunu ve bu sayede yumurtlama, göç ve yaşam alanlarının izlenebildiğini söyledi. Ayrıca, ileri biyolojik arıtma tesislerinin %23 oranında aktif hale geldiğini ve bu sistemle hem azot hem fosfor arıtıldığını belirtti. Müsilaj gibi tehlikelerin önlenmesi için TÜBİTAK ile birlikte denetim ve müdahale çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Büyükakın, gençlere hitaben “Yıkmak kolaydır, yapmak zordur” diyerek Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle örnek verdi ve sürdürülebilir yaşamın önemine dikkat çekti. “Daha iyisi olana kadar en iyisi bu,” sözleriyle iddialı bir şekilde projeyi savundu.
Balıklar Körfeze, Resifler Denize
Törenin sonunda katılımcılar vapurla körfeze açılarak yapay resifleri denize bıraktı. Resifler, körfeze salınan yavru balıklar için doğal bir yuva olacak. Böylece hem biyoçeşitlilik artacak hem de Kocaeli'nin mavi bayrak hedeflerine bir adım daha yaklaşılmış olacak.
Kocaeli, 2005-2025 yılları arasında aldığı Mavi Bayrak ödülleri ve “Uluslararası Yaşanabilir Topluluklar” kapsamında kazandığı ödüllerle çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki iddiasını sürdürüyor.