
Soma Faciası 11. Yılında İzmit’te Anıldı: “Gerçek Sorumlular Hesap Verene Kadar Mücadele Edeceğiz”
Emek ve Demokrasi Güçleri, 13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenciyi anmak için İzmit Sabrı Yalım Parkı’nda bir araya geldi.
“Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız” temasıyla düzenlenen basın açıklamasında, facianın 11. yılında hayatını kaybeden madenciler için adalet talep edildi. Açıklamayı yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, iş cinayetlerinin görünmez kazalar değil, ihmaller zincirinin sonucu olduğunu belirterek “Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin; 301 madencinin ölümünü, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu, madenci şirketin açgözlü sahiplerini ve faciaya sebep olan kişileri asla unutmayacağız. İş cinayetlerinin gerçek sorumluları hesap verinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
“Soma, Neoliberal Politikaların Sonucudur”
Elma, Soma faciasının basit bir ihmal değil, kamu madenciliğinin tasfiye edilmesi ve iş güvenliği önlemlerinin göz ardı edilmesiyle ortaya çıkan yapısal sorunların sonucu olduğunu vurguladı. Facianın, kar hırsının insan hayatı önüne konmasının bir sonucu olduğunu ifade eden Elma, siyasi iktidarın emeğe ve emekçiye değer vermeyen politikalarının iş cinayetlerini artırdığını söyledi.
“Her Geçen Gün Daha Fazla Can Kaybediliyor”
Açıklamada, mevcut iktidar döneminde esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığı, sendikaların etkisizleştirildiği bir ortamda işçi ölümlerinin arttığına dikkat çekildi. Türkiye’de son yıllarda yaklaşık 30 bin emekçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtildi. ILO verilerine göre Türkiye, ölümle sonuçlanan iş kazalarında Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor.
“Yaşamak İstiyoruz, Ölmek Değil”
Siyasi yetkililerin iş cinayetlerini “kader”, “fıtrat” gibi açıklamalarla meşrulaştırmaya çalıştığını dile getiren Elma, bu tür ifadelerin sorumluları gizlemeye yönelik olduğunu söyledi. “İşçi sağlığı ve güvenliğini maliyet olarak gören işverenler ile bu duruma göz yuman siyasi irade bu cinayetlerin başlıca sorumlusudur” dedi.
“Yasalar Yetersiz, Denetimler Eksik”
Elma, iş kazalarını önlemeye yönelik mevcut yasal düzenlemelerin ve denetimlerin yetersiz olduğunu belirterek, bu alanda köklü ve yapısal reformların gerekliliğine işaret etti. Denetim ve düzenlemelerin yalnızca bakanlıklar tarafından değil; üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB gibi bağımsız kurumların da dahil olduğu bir enstitü tarafından yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
“Bu Ölümler Kader Değil, Cinayet”
Basın açıklaması, “Bu ölümleri ancak işçilerin, emekçilerin, sendikaların ve meslek örgütlerinin birlikte ve örgütlü mücadelesi durdurabilir” sözleriyle sona erdi. Elma, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yakınlarına verdikleri sözün arkasında duracaklarını belirterek, “Sorumluları affetmeyeceğiz. Emekçilerden çalınan yaşamların hesabını mutlaka soracağız” dedi.