
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Gıda Güvenliği, Artık Milli Güvenlik Meselesidir"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 4. Tarım ve Orman Şûrası Sonuç Bildirgesi Programında yaptığı konuşmada, gıda güvenliğinin artık bir milli güvenlik meselesi haline geldiğini vurguladı. Erdoğan, bu çerçevede tarımda devrim niteliğinde bir üretim planlaması hayata geçirdiklerini açıkladı.
“Yeni normal” olarak tanımlanan bu dönemde toprağın, suyun, tarımın ve hayvancılığın öneminin her geçen gün daha da arttığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin gıda güvenliğini sağlamak için bütüncül bir strateji izlediğini ifade etti.
28 Nisan’da başlayan ve üç gün süren Şûra sürecinde, tarım sektörünün tüm paydaşlarıyla verimli istişarelerde bulunulduğunu aktaran Erdoğan, sürdürülebilir tarımdan sulamaya, bitkisel üretimden hayvan sağlığına, gıda güvenliğinden teknolojik dönüşüme kadar çok sayıda alanda kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlendiğini söyledi.
Stratejik Ürünlerde Yeni Model
Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik ürünlerde bölgesel üretim planlaması yapıldığını, hangi ürünün nerede ve ne kadar üretileceğinin artık merkezi olarak belirlendiğini kaydetti. Yeni destekleme modeli sayesinde çiftçilerin hangi ürüne ne kadar destek alacağını önceden bileceğini belirten Erdoğan, hayvancılıkta da planlama bölgeleri oluşturulduğunu duyurdu.
Destekler ve Ekonomik Katkılar
2025 yılı itibarıyla çiftçilere toplam 62,3 milyar TL destek ödemesi yapıldığını belirten Erdoğan, yıl sonunda bu rakamın 135 milyar TL’ye ulaşacağını ifade etti. Ayrıca, 2002 yılında 24,5 milyar dolar olan tarımsal hasılanın 2024 yılı itibarıyla 74 milyar dolara, tarım ihracatının ise 3,8 milyar dolardan 32,6 milyar dolara çıktığını açıkladı.
Ağaçlandırmada Dünya Liderliği
Konuşmasında çevre ve ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de bugüne kadar 7,5 milyardan fazla fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti. Türkiye’nin bu alanda Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer aldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarımda atılan bu adımların sadece bugünü değil, geleceği de garanti altına alacağını belirterek, “Gıda güvenliği, artık sadece ekonomik değil, milli güvenliğimizin de temel unsurlarından biridir” dedi.