Başkan Çetin: "Hem Hüzün, Hem De Sevinci Aynı Anda Yaşıyoruz"
Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Kadir Çetin, Kadir Gecesi dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
$ Dolar 38,0083 %0,08
€ Euro 41,0306 %0,05
£ Sterlin 49,1035 %-0,18
Altın $3.030,47 %0,35
Gümüş 41,23 %0,14
EMLAKÇI ENFLASYONU: HER KÖŞE BAŞINDA BİR EMLAKÇI
Son yıllarda emlakçı sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Artık bir kiralık ev için 5 ila 10 emlakçı devreye giriyor. Mesleğin kolay erişilebilir olması, deneyimsiz ve etik dışı uygulamaları da beraberinde getiriyor. Bu durum, ilçelerde adeta bir "emlakçı enflasyonu" yaratarak kiracıları daha da zor durumda bırakıyor.
KANUNLAR VAR AMA UYGULAMA YOK
Yasalara göre, emlakçı komisyonunun yarısını ev sahibi, yarısını kiracı ödemek zorunda. Ancak pratikte işler böyle yürümüyor. Emlakçılar, ev sahipleriyle iyi ilişkiler kurabilmek adına komisyonun tamamını kiracılardan talep ediyor. Yasalara aykırı bu düzen, kiracıların haklarını göz ardı ediyor.
KATLANARAK ARTAN KİRALAR VE ÇIKMAZ SOKAK
Sadece komisyonlar değil, kira bedelleri de her yıl hızla artıyor. TÜFE oranlarının üstünde seyreden zamlar, kira fiyatlarını asgari ücret ve memur maaşı artışlarının bile önüne geçiriyor. Bugün birçok aile, kira yükünün altından kalkamaz hale gelmiş durumda. Kiracıların karşılaştığı masraflar artık dayanılmaz seviyede: Bir kira peşin, Bir kira bedeli emlakçı komisyonu, Bir kira depozito, Taşınma masrafları (neredeyse bir kira kadar). Bu masrafları karşılayan bir ailenin, günlük ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı büyük bir soru işareti haline geliyor.
EVLER BOŞ KALIYOR, SORUN ÇÖZÜLMÜYOR
Yüksek fiyatlar ve emlakçı komisyonları nedeniyle birçok ev aylarca boş kalıyor. Ancak ev sahipleri ve emlakçılar, fiyatları düşürmek yerine artırma eğiliminde direniyor. Hem kiracılar hem de mülk sahipleri bu kısır döngüde kaybeden taraf olurken, sorunun çözümüne dair somut bir adım atılmıyor.
"BİRAZ VİCDAN!"
Kiracılar, bu gidişata dur demek için seslerini duyurmaya çalışıyor. "Allah rızası için biraz vicdan" diyen vatandaşlar, fırsatçılığın yerini insani değerlerin alması gerektiğini vurguluyor.