KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
Kocaeli Ticaret Odası 22. Meslek Komitesi (Sigorta Acenteleri Grubu) Başkanı Cem Serhat Dayanç ile Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kocaeli Sigorta Acenteleri Derneği (KOSAD) Başkanı Bülent Yılmaz, kredi kullanım süreçlerinde sigorta poliçesi tercihlerine yönelik yaşanan dayatmalara ilişkin ortak bir açıklama yaptı.
Başkanlar, krediye bağlı sigorta işlemlerinde tüketicinin serbest tercih hakkının esas olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi; “Son dönemde kredi kullanım süreçlerinde sigorta işlemlerine ilişkin uygulamalar kamuoyunda gündem oluşturmaktadır. Bankalar ve finans kuruluşları aracılığıyla kullandırılan konut, taşıt ve iş yeri kredilerinde, sigorta tercihine ilişkin çeşitli yönlendirmeler yapıldığına dair sektörümüze ve üyelerimize geri bildirimler ulaşmaktadır.
MEVZUAT TÜKETİCİNİN SERBEST TERCİH HAKKINI GÜVENCE ALTINA ALIYOR
Resmî Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmelik hükümleri ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yürürlüğe koyduğu düzenlemeler doğrultusunda; krediye bağlı sigortalarda tüketicinin sigorta şirketini ve acentesini serbestçe seçme hakkı açık biçimde güvence altına alınmıştır. Mevzuat çerçevesinde, kredi işlemleri kapsamında sigorta tercihlerinin belirli bir şirket veya dağıtım kanalı ile sınırlandırılmaması esastır. Tüketiciler, krediye konu olan sigorta poliçelerini diledikleri sigorta şirketi ve yetkili acente aracılığıyla yaptırma hakkına sahiptir.
SİGORTA ACENTELERİ SİSTEMİN TEMEL UNSURUDUR
Sigorta acenteleri; ana faaliyeti poliçe üretimi olan, sigorta teminatının oluşturulmasında doğrudan sorumluluk üstlenen ve sektörün ilk temas noktası ile temel yapı unsuru konumunda bulunan mesleki yapılardır. Bu sebeple serbest rekabet ortamının korunması; hem sektörün sağlıklı gelişimi hem de vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda ve nitelikli hizmet alabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
ORTAK MESAJ: SERBEST TERCİH ESASTIR
Kocaeli Ticaret Odası Sigorta Acenteleri Komitesi ve KOSAD olarak; krediye bağlı sigorta işlemlerinde tüketicilerimizin serbest tercih hakkının esas olduğunu hatırlatıyor, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde bu hakkın korunmasının büyük önem taşıdığını vurguluyoruz. Kredi süreçlerinde tüm paydaşların hukuka uygun, şeffaf ve düzenlemelere uyumlu şekilde hareket etmesinin; hem sektörümüzün sağlıklı işleyişi hem de vatandaşlarımızın menfaatleri açısından değerli olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.
MEVZUATA UYUM VURGUSU
Sektörümüzün sürdürülebilirliği, adil rekabet ortamının güçlendirilmesi ve tüketici haklarının korunması adına yürürlükteki düzenlemelerin hassasiyetle uygulanmasının önem taşıdığını bir kez daha ifade ediyor; konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”