
KADEM, 8 Mart mesajını Türkiye ve BM’den dünyaya duyuruyor
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Türkiye’de ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde bir dizi etkinliğe imza atıyor.
Kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla farkındalık videoları hazırlayan KADEM, New York’ta düzenlenecek BM Kadının Statüsü Komisyonu (CSW69) toplantılarında da kadın hakları, emek, dayanışma ve teknoloji konularında oturumlar düzenleyecek.
"KADININ GÖRÜNMEYEN EMEĞİNİ GÖRMELİYİZ"
Kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki rollerini güçlendirmek için çalışmalar yürüten KADEM, bu yıl 8 Mart kapsamında hazırladığı farkındalık videosuyla, “Kadın emeğiyle hayatın anlam kazandığı” mesajını vurguluyor. Vakıf, bu mesajı açık hava ekranları, dijital platformlar ve sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırıyor.
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, kadın haklarının yalnızca yerel değil, küresel bir mücadele alanı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kadın emeğinin ve haklarının korunması için yürüttüğümüz çalışmaları uluslararası platformlara taşımak, bu konuda farkındalık oluşturmak ve karar alıcılarla bir araya gelmek bizim için büyük bir sorumluluk. 2018’de yayımladığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Bildirisi ve 2021’de duyurduğumuz Kadın Haklarına Dair İlkeler Bildirgesi ile bu alandaki kararlılığımızı ortaya koyduk." Kadın girişimciliğini destekleyen projelerden deprem bölgesindeki Kadın Destek Merkezlerine kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren KADEM, "Üreten Kadın, Güçlü Kadın" mottosuyla kadın kooperatiflerinin güçlenmesine de katkı sunuyor.
BM’DE KADIN HAKLARI VE FİLİSTİN MESELESİ ELE ALINACAK
KADEM, bu yıl da BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun (CSW69) etkinlikleri kapsamında New York’ta kadın hakları konularında farkındalık oluşturmaya devam edecek. Programda, kadın emeği, teknoloji ve dayanışma gibi konuların yanı sıra Filistin meselesine de özel bir yer ayrılacak.
Bu kapsamda, 13 Mart’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve KADEM Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun katılımıyla düzenlenecek "Birlikte Güçlenelim, Birlikte Büyüyelim - III" etkinliği, Women 20’nin (W20) 10. yılı vesilesiyle gerçekleştirilecek. Programda, kadın liderler ve politika yapıcılar bir araya gelerek uluslararası kazanımlar değerlendirilirken, geleceğe yönelik stratejiler ele alınacak.
KADEM’in BM CSW69 kapsamında New York’ta düzenleyeceği diğer etkinlikler ise şöyle:
14 Mart: “Kadın İş Gücü ve Emeğini Anlamak” Paneli
15 Mart: “Filistin’de Bir Direniş Biçimi Olarak Sanat - II” Etkinliği
20 Mart: “Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar” Paneli