Yıldızlı: Kocaeli’nde Tüm Canlıların Hayatı Tehlikede!
28.Dönem CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, TBMM Genel Kurulunda gündem dışı yapmış olduğu konuşmada Kocaeli’nde yaşanan sorunlardan bahsetti.
Yıldızlı konuşmasında, Kocaeli’nde yaşayan insanların, hayvanların, ağaçların yani tüm canlıların büyük risk altında yaşamaya çalıştıklarını vurguladı. Geçtiğimiz hafta TÜPRAŞ’ta yaşanan patlama ve TMO silolarında yaşanan patlamalardan bahseden Yıldızlı, sanayi tesislerindeki kimyasal maddelerin, gazların; limanlara yanaşan gemilerdeki tehlikeli maddelerin oluşturduğu riskten ve buna karşı bir Acil Eylem Planı bulunmamasını eleştirdi.Gebze’de yaşanan hayvan katliamı, Dilovası’ndaki kanser vakaları, yenileri yapılmaya çalışılan cüruf atık tesisleri ile talan edilen ormanlar, taş ocakları ve vahşi depolama alanlarına vurgu yapan Yıldızlı Kocaeli’nde tüm canlıların yaşadığı tehlikeleri kamuoyu ile paylaştı.Konuşmasının sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a mesaj veren Yıldızlı, 1 metre dahi metro açılamayan bir Büyükşehir’in Belediye Başkanı olarak her gün yeni metro açılışları yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile uğraşmayı bırakmaları tavsiyesinde bulundu.
Yıldızlı konuşma metninin tamamında şu ifadelere yer verdi;
“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.Dün, 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü'ydü. 12 Kasım 1999'da Düzce depreminde vefat eden tüm yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.Evet, dün afet günüydü, afete hazırlık günüydü. Acaba, bizler afete hazırlıklı mıyız, hazırlıklı değil miyiz; buna bir bakmak lazım. Kocaeli'de insan hayatı tehlikede. Geçenlerde hepiniz duymuşsunuzdur, TÜPRAŞ’ta ciddi bir patlama oldu; Allah'tan can kaybı olmadı, 12 işçimiz yaralandı. Bu patlama 7 ilçede hissedildi. Geçtiğimiz yıl da Toprak Mahsulleri Ofisinde silolar patlamıştı; can kaybı olmuştu, ağır yaralanmalara sebep olmuştu. Geçenlerde yine Kocaeli'nde, İzmit'te Serdar Mahallesi'nde yangın oldu ve yangındaki manzara şu arkadaşlar: Sokaklar o kadar dar ki bu sokaklara itfaiye araçları girmiyor, ambulanslar girmiyor; Mahalle Muhtarı ve halk isyanda. Can kayıplarının yaşanmaması için ciddi önlemlerin alınması gerekiyor. Acil eylem planımız var mı? Tabii ki yok gözüküyor.
1999 depreminde TÜPRAŞ günlerce yandı, hatırlayanlarınız olacak. TÜPRAŞ yanarken bizler, o günleri yaşayan insanlar olarak hep yüksek yerlere kaçtık; insanlar sızıntıdan etkilenmemek için kentin yüksek yerlerine kaçtı. Kocaeli halkı yirmi beş yıl geçmesine rağmen bu tedirginliği bir türlü üzerinden atamıyor çünkü gerçekten, limanlar kimyasal madde, gaz, amonyak, petrol içeren onlarca tesisle dolu. Bu tesislerden her gün yüzlerce tır hareket hâlinde; Derince Limanı bunların bir örneği. Derince Limanı'ndaki trafik sorunu gerçekten halkımızı ciddi anlamda bezdirmiş durumda. Derince Limanı'nın D100 Karayolu ve TEM Otoyolu bağlantı yolu kavşak projesi ihalesi 2022'de yapılmıştı ama o ihale Danıştay tarafından iptal edildi ve iki senedir bu proje, Derince Limanı bağlantı yolu projesi beklemekte. Yeni ihale ne zaman yapılacak ne zaman devreye girecek, bununla ilgili bilgi var mı? O bilgi de yok. Ne zaman olur? Bekleyip hep birlikte göreceğiz.
Tabii ki Kocaeli’nde sadece insan hayatı tehlikede değil, tüm canlıların hayatı tehlikede. Hava kirliliği, Dilovası'ndaki kanser olaylarının artması, Gebze'de son bir ay önce yaşanan hayvan katliamı -ki o konuyla ilgili daha da geniş konuşmalar ilerleyen dönemlerde yapacağım; kediyi, köpeği katlettiniz, yetmemiş gibi kargalardan da ne istediniz, onu da anlamış değiliz; kargaları da katlettiler- talan edilen ormanlar, Körfez'den alınan dip çamurunun doğaya dökülmesi gibi bir sürü eksiklikleri size sayabilirim fakat kentin en önemli sorunlarından biri kentsel dönüşüm. Büyükşehir Belediye Başkanı, seçilmesi hâlinde, bir yıl içinde tüm fizibilite çalışmalarını ve eylem planlarını tamamlayacağını söyledi. İkinci yılda da rıza esaslı sözleşmelerin yapılacağı ve yenilemenin etap etap başlayacağını söyledi fakat bilim adamları diyor ki: "Böyle bir süre yok, Kocaeli'yi Marmara'yı depreme hazırlamalıyız." İlk beş yılda da 25 bin konut yapacakmış, on yılda da 125 bin konutu yapacağını söylüyor; tabii, ikinci dönem seçilirse. Onu yapamayacağı kesin, ikinci döneminde biz olacağız, bizler bu işi tamamlayacağız.
Eğer deprem Marmara'da olur ise ki bilim adamları "Olacak." diyor, gerçekten Marmara çöker ise Türkiye diz çöker ve artık ne ekonomik özgürlük kalır ne de siyasi bir özgürlük kalır. Onun için, yetkililerin bir an önce özellikle büyükşehir belediye başkanının İstanbul'la, Ekrem Bey'le uğraşmayı bırakıp, kentin problemlerine dönüp bir metre bile metro açılamamış Kocaeli’nde bir metre metro açmasını tavsiye ediyorum.