Kocaeli’de izinsiz gösteri davası: 72 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı
Kocaeli’de Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından düzenlenen protesto gösterilerine katıldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 72 kişinin yargılanmasına başlandı. Sanıkların bir bölümü, anayasal haklarını kullandıklarını savunarak beraat talebinde bulundu.
Kocaeli’de gerçekleştirilen protesto eylemleri nedeniyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle yargılanan 72 sanığın davası, Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanıklar ile avukatları katılırken, öğrencilere destek vermek amacıyla bazı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de salonda hazır bulundu.
“Sosyal medyadaki çağrı üzerine katıldık”
Mahkemede savunma yapan bazı sanıklar, sosyal medya üzerinden yapılan CHP çağrıları sonrası protesto alanına gittiklerini belirterek, herhangi bir suç işlemediklerini ve demokratik haklarını kullandıklarını ifade etti. Bu sanıklar, haklarındaki suçlamaların dayanaksız olduğunu öne sürerek beraatlerini talep etti.
Bazı sanıklar ise olay günü bölgede tesadüfen bulunduklarını, kalabalığın içine istemeden dahil olduklarını ve protesto eylemlerine katılmadıklarını söyledi.
Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verirken, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.