Emeklilik sistemi değişiyor... Yeniden gündeme geldi ve tarih açıklandı!

14 Eylül 2023 12:17
2019 yılında hayata geçirilmek istenen ancak rafa kaldırılan tamamlayıcı emeklilik sistemi, Orta Vadeli Program (OVP) ile yeniden gündeme geldi. İşte detaylar...

2019 yılında hayata geçirilmek istenen ancak rafa kaldırılan tamamlayıcı emeklilik sistemi, Orta Vadeli Program (OVP) ile yeniden gündeme geldi. OVP'ye göre, kıdem tazminatı sistemi "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" (TES) adı altında yeniden kurulacak.

Yeni sistemde kıdem tazminatının fon benzeri bir yapıya dönüşüp dönüşmeyeceği en çok merak edilen başlıklar arasında yer alıyor. Mevcut sistemde çalışan bir yılını tamamladıktan sonra her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatı hak ediyor.

İşveren ve devlet de katkı verecek

Yeni sistem hayata geçerse, kıdem tazminatı işveren ve devletin de katkı verdiği bir fonda toplanacak ve işten ayrılırken değil, emeklilik döneminde alınacak.

Çalışanlar için zorunlu mu olacak?

Ancak, tamamlayıcı emeklilik sisteminin çalışanlar için zorunlu tutulup tutulmayacağı ve mevcut kıdem tazminatı sisteminin yerini tutup tutmayacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.

OVP'ye göre, tamamlayıcı emeklilik sistemi 2024'ün son çeyreğinde hayata geçecek.

Sistemin avantajları ne olacak?

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin hayata geçmesinin çalışanların emeklilik döneminde daha yüksek bir gelire sahip olmasına katkıda bulunması bekleniyor. Ayrıca, yeni sistem işverenlerin kıdem tazminatı ödeme yükünü azaltmaya yardımcı olacak.

Sistemin dezavantajları ne olacak?

Yeni sistemin çalışanlar için zorunlu tutulması halinde, çalışanların emeklilik döneminde elde edecekleri gelirin bir kısmı şimdiden sisteme aktarılmış olacak. Bu durum, çalışanların tasarruf yapma ve yatırım yapma konusundaki esnekliğini azaltabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X