Asgari ücrette son sözü Erdoğan söyleyecek! Zam oranı netleşti

14 Haziran 2023 10:37
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücrette ilk eşik aşıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde dün ilk toplantısını yaptı. Komisyon Temmuz ayında yapılacak ara zammı belirlemek için yakında yeniden toplanacak. Toplantıdan rakam çıkmazken, asgari ücretin ne zaman açıklanacağı merak edilmeye başlandı. Son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söyleyeceği asgari ücret ara zammı için iki tarih öne çıkıyor. Bayram öncesinde açıklanması beklenen asgari ücrette zam oranları da netleşmeye başladı. İşte ayrıntılar...

Asgari ücretin belirlenmesine yönelik dün Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığında toplandı. Toplantıya TÜRK-İŞ heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık etti. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının yaklaşık 1 saat sürdü. 

Toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, "Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır. Bayramdan önce bir an önce bitmesini istiyoruz. Yarın olabilir, hemen olabilir. Bizim TÜRK-İŞ olarak talebimiz bunun Türkiye Yüzyılı'na yakışır şekilde düzenlenmesidir" dedi.

İKİNCİ TOPLANTI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Komisyonunun ne zaman toplanacağı açıklanmazken, ikinci toplantının ise 20 Haziran tarihinde yapılması bekleniyor. Burada net rakamların masaya konulması ve bir uzlaşma çıkma ihtimali en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor.

ASGARİ ÜCRETİ ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Hem iş veren hem de işçi kesimi asgari ücret görüşmelerinin Kurban Bayramından önce tamamlanmasına yönelik mesajlar veriyor. Toplamda yapılacak 4 toplantının ardından komisyondan asgari ücrete yapılacak ara zam için bir rakam belirlenecek. Asgari ücrette son sözü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek.

Yeni asgari ücret için açıklanacağı tarihe ilişkin iki tarih öne çıkıyor. 23 Haziran Cuma veya 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Normalde bir aya yakın süren Asgari Ücret Komisyonu'nun çalışmaları 10-12 günlük kısa bir zaman diliminde tamamlanacak.

TARAFLAR NE İSTİYOR?

İşçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ’in toplantıya Ocak 2023 zam döneminde olduğu gibi açlık sınırını baz alarak oturdu. Mayıs ayı verilerine göre ise açlık sınırı 10 bin 362 lira; yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 lira seviyesinde bulunuyor.

İşveren kesimini temsilen TİSK ise, kamuoyunun beklentilerini işaret ederek, Asgari ücreti TL olarak konuşacaklarını bildirmişti.

Hükümet kanadında ise yeni asgari ücret rakamı için Mart ayından bu yana yapılan saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan veriler masada yer aldı.

TİSK BAŞKANI AKKOL 500 DOLAR'A KAPIYI KAPATTI

Toplantı öncesinde hem işveren hem de işçi tarafından dikkat çeken açıklamalar geldi. Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret eden TİSK Başkanı Burak Akkol, "Bayram önce asgari ücret çalışmalarında sürecin ortak mutabakatla tamamlanmasını umuyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyet'inde yaşıyoruz. Başka ülkelerin para birimiyle asgari ücret veya başka ücret belirlenmiyor. Kamuoyunda tartışma sürüyor. Masada TL konuşacağız" diyerek asgari ücret için 500 dolar söylemlerine tepki gösterdi.

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: "GEREKİRSE, MASADAN KALKARIZ"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise işveren tarafının masaya getirecekleri rakamı görmek istediklerini söyledi. Atalay, "Önümüzü bir görelim. Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz. Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Yarın gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz" dedi.

ASGARİ ÜCRETTE KRİTİK EŞİK

TİSK'ten ve Türk-İş'ten yeni asgari ücret için peş peşe açıklamalar gelirken 11 bin 650 TL alım gücü, işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor. Yeni asgari ücretin Kurban Bayramı öncesi belirlenmesi bekleniyor. Bayram sonrasında emekli ve memur zammına sıra gelecek. Yeni asgari ücret için 500 dolarlık (1 dolar=23,30 TL) yani 11.650 TL alım gücü işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR? 

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

MASADAKİ ZAM ORANLARI

Asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa, halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret 10 bin 329 lira 80 kuruşa yükselecek. Eğer refah payı da eklenirse bu durumda artış yüzde 30 ya da 35'i bulabilecek. 

Bugün 8.506 TL olan net asgari ücrete;

yüzde 30'luk bir artış olursa 11 bin 58 TL,

yüzde 35’lik bir artış olursa 11 bin 483 TL,

yüzde 40’lık bir artış olursa 11 bin 908 TL,

yüzde 45’lik bir artış olursa 12 bin 333 TL'ye yükselecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X