Emeklilerden seyyanen zam için yeni talep: 5.000 TL ikramiye bir kere değil sürekli olsun

10 Ekim 2023 18:04
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir kereye mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye verileceğini müjdeledi. Emeklilerden ikramiye için seyyanen zam talebi geldi. Emekliler 5.000 TL'nin bir kere değil sürekli olmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından milyonlarca emekliye beklenen müjdeli haberi verdi. "Yılbaşında emeklilerimizin durumunu yeniden gözden geçireceğiz" diyen Erdoğan, Cumhuriyet'in 100. yılı münasebetiyle emeklilere bir kereye mahsus olmak üzere ikramiye verileceğini söyledi. İkramiye, seyyanen zam beklentisine giren emeklilerin talebini karşımaladı. 8 bin TL seyyanen zam bekleyen emekliler, en azından 5 bin TL'nin maaşlarına sürekli olarak yansıtılması gerektiğini söyledi.

ÇALIŞAN EMEKLİLER ZATEN EN DÜŞÜK MAAŞI ALIYOR

TGRT yayınında Yaprak Hırka Yıldız’ın sorularını yanıtlayan Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, “Çalışan emekliye ikramiye verilmemesi” kararını değerlendirdi.

Çalışkan, emekliler arasında ayrımcılık yapılmasının üzdüğünü dile getirerek, “Emeklilerin tek seferlik ödemeyle mağduriyetlerinin geçiştirilemeyeceği malumdur. Çalışan emeklilere ikramiye verilememesi büyük bir haksızlıktır. Ayrım yapılmadan herkese verilsin ve dul ve yetimlere de aynen ödenmesini talep ediyoruz. Emekliler geçim sıkıntısı nedeniyle ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyorlar. Bunlar da düşük maaşlı olanlar 7 bin 500 maaşı olan emekliler genellikle. Ayrıca emekliler vergimiz ödensin diye de kayıtlı olarak çalışıyorlar. Kayıt dışı olsalardı bu ikramiyeyi alırlardı." dedi.

, “İKRAMİYE SEYYANEN ZAM OLARAK MAAŞLARA YANSITILSIN”

İkramiyenin emeklinin beklentisinin çok altında kaldığını söyleyen Çalışkan, "Kanuni olarak bunun da takipçisi olacağız. 5 bin lirayı az buluyoruz. Beklentilerin çok altında. En az çalışana verilen 8 bin liranın bize de verilmesini düşünmüştük.” diye konuştu.

Emekliye verilen ikramiyenin zam olarak yansıtılmasını istediklerinin söyleyen Çalışkan, “5 bin liranın bize seyyanen zam olarak ekim ayı içinde açıklanan zam olarak yansıtılmasını istiyoruz. 3 aydır, ekim ayı zammı ve ikramiye vaat edildi ama bugünkü ise beklentinin çok altında olan bu uygulamanın TBMM çatısı altında sosyal adalete uygun olarak düzeltilmesinin talep ediyoruz ve bunun takipçisi olacağız. dedi.  

KAYIP BÜYÜK EN AZ YÜZDE 70 ZAM

Yıl sonuna yaklaşılırken emekliye gelecek zamlar da gündemde. Emekliye gelecek zam oranı ile ilgili beklentilerini açıklayan Çalışkan, “Bu yıl yılbaşı ve temmuz ayındaki artışlarla emeklinin yüzde 70’in üzerinde kaybı var. Emekliye yüzde 25 zam geldi. Emekli olarak piyasanın yükselişinden sonra alıyoruz maaşımızı. Bizim yüzde 128 kaybımız var. O yüzden en az yüzde 70’den aşağı beklentimiz yok.” açıklamasını yaptı.  

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALI”

En düşük emekli maaşının en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiği sık sık dile getirilirken Çalışkan bu beklentilerle ilgili ise şunları söyledi:

“En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması, diğer emeklilerin de hizmet ve prime dayalı bir intibak düzenlemesi yapılmasını bekliyoruz. Şu an da en düşük emeklilerin yüzde 80’i asgari ücretin altında maaş alıyor. En yüksekten emekli olanlar dahil asgari ücretin altında kaldı. Geçmişte süper emekli dedikleri emekliler dahil bugün asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Umarım bu adaletsizliğin çözümü sunulur. Kayıtsız çalışmak istemiyoruz. Geçinebileceğimiz maaşları almak istiyoruz. Hatta biz çalışmak istemiyoruz. Gençler ve çocuklarımız çalışsın istiyoruz."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X