"TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNİN YÜZDE 17,6’SI KOCAELİ’NDEN GERÇEKLEŞİYOR"

23 Ağustos 2023 11:01
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bugün gerçekleşen meclis toplantısında “Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sı Kocaeli’nden gerçekleşiyor.” Dedi.

Kocaeli Sanayi Odası  Ağustos ayı meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, toplantıda yaptığı açıklamada “Bakanım, öncelikle zaman ayırarak Meclis Toplantımıza teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz. Değerli Üyeler, bildiğiniz gibi 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 24 yıl geçti. Gölcük depreminde ve 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerinde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.  Değerli Üyeler, İhracatçıların krediye erişimi açısından olumlu bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.  MB, ihracatçının reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat arttırdı.  Günlük limiti 300 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye çıkarıldı.

“ DENK BÜTÇENİN ÖNEMİNİ HER ZAMAN DİLE GETİRİYORUZ”

Ağustos ayında da yükselişin, enflasyona yukarı yönlü yansımasının devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, 27 temmuzda TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumu yapıldı.  Buna göre 2023 enflasyon tahmini  yüzde 58’e yükseltildi.  2023 önceki tahmin yüzde 22,3. Bu tahmin biraz daha yukarı yönlü revize edilebilir. Diğer taraftan, 20 Temmuz’da TCMB, politika faizini yüzde 17,5 seviyesine yükseltti. 250 baz puan artış.  Yapılan açıklamada; parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği belirtildi.  Yarınki PPK toplantısından mevduat faizinin artabileceğini bekliyoruz. Bütçede verilen fazlada vergi gelirlerinin katkısı dikkat çekiyor.  Ancak bazı kalemlerdeki artışlar tek seferlik olduğundan önümüzdeki aylarda bütçeyi bu ölçüde desteklemeyeceğini de biliyoruz. Deprem hasarını azaltmak için yapılan bu artışları anlıyoruz. Denk bütçenin önemini her zaman dile getiriyoruz, bu durumda daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşılabileceğini biliyoruz.

TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNİN YÜZDE 17,6’SI KOCAELİ’NDEN GERÇEKLEŞİYOR

Sayın Bakanım, Odamız ve ilimiz güncel verilerini kısaca hatırlatmak istiyorum. Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir il.  İlimizin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı  yüzde 13 Odamıza kayıtlı  3.627 adet firma  İSO’nun açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı  41. Ar-Ge Merkezi olan toplam 1.290 adet şirketin, 132 tanesi ilimizde yer alıyor.  17 adet de Tasarım Merkezimiz var. Türkiye sıralamasında İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alıyoruz.  TÜBİTAK TEYDEB destek programlarının limitlerini güncellediniz. Bu artışların Ar-Ge projelerinin artmasında olumlu etki yaratacağını düşünüyoruz. Teşekkür ederiz. Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sı Kocaeli’nden gerçekleşiyor.

SANAYİ ALANI BÜYÜKLÜĞÜNDE KOCAELİ 13.SIRADA

1.İlk olarak ilimizdeki sanayi alanları konusuna değinmek istiyorum.  Ülkemizdeki sanayi alan oranını gelişmiş ülkeler ile kıyasladığımızda; Almanya  % 4,4, İtalya % 2,15, Fransa% 1,44, Türkiye % 0,36 , Bu konu geçen hafta TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından da dile getirildi.  Bir üretim üssü olan ilimizde de dar bir alanda üretim faaliyetinde bulunuyoruz. İlimiz yüzölçümünün sadece %1,9’luk kısmı sanayi alanı. Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız.  Sanayi alan oranı açısından ilk 15 il arasında ise Düzce’den sonra 2. sırada yer alıyoruz.

“İLİMİZDE YENİ SANAYİ PARSELLERİNE İHTİYAÇ VAR”

Organize Sanayi Bölgesi alanlarının toplamı bakımından ise Ankara, Tekirdağ, Bursa, Konya, Gaziantep ve İzmir’den sonra 7. sıradayız.  Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz.  Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine %13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

“ANADOLU’DAKİ SANAYİLEŞME HIZ KAZANACAKTIR”

Özellikle ilimizde Islah OSB olabilecek 5-6 bölgenin olduğunu da belirtmek isterim. Islah OSB’lerin oluşturulması için gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması ve ilimizde bu bölgeler başta olmak üzere yeni sanayi alanlarının oluşturulması için desteklerinizi talep ediyoruz. Bu kapsamda birlikte çalışmaya hazırız. Diğer taraftan Sayın Bakanım; Marmara’daki sanayinin taşınmasını ve düşük katma değerli olan sektörlerin dışarı çıkarılmasını planladığınızı açıkladınız. Zaten ilimizde katma değeri düşük olan sanayi doğal olarak Anadolu’ya taşınıyor.  Anadolu’ya taşınan işletmelerin İstanbul ve Avrupa’ya hızlı demiryolu yük taşımacılığı ile bağlanması önemli. Bunun için en az 3-4 adet demiryolu aksının oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece Anadolu’daki sanayileşme de hız kazanacaktır.

“VİZE SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

 

Eleman bulunamama sorunu konusunda daha somut adımlar atılması, mesleki eğitime ayrılan kaynağın arttırılması, istihdamda mesleki eğitim alan çalışanlara verilen desteklerin arttırılması, sosyal yardımların tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Türkiye Vize serbestliği sürecinde 6 kriter kaldı. Terörle mücadele yasasının revizyonu,  Yolsuzlukla mücadele strateji,  Kişisel verilerin korunması yasasının güncellenmesi,  Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması, Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının uygulanması,  AB ülkeleri ile adli konularda işbirliği.  Türkiye 2016 sonrasında bu konuda kriterleri tamamlayamadı. Süreç içinde AB’nin vize uygulamaları da daha sertleşti. Sayın Cumhurbaşkanımızın AB üyeliğini hedef olarak koyduğu bu dönemde Türkiye Vize serbestliği sürecindeki 6 kriterin de bir an önce tamamlanması için somut adımların atılması ve vize sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X