İsrail ve batının asıl hedefi ortaya çıktı! 200 yıllık planı devreye soktular

25 Ekim 2023 08:36
İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik haftalardır devam eden insanlık dışı saldırılarına batı da destek olurken, kan emicilerin asıl amacının ise 'Ben Gurion Kanalı' olduğu ortaya çıktı.

Küresel enerji ve ticarete yeni güzergâh çizecek olan Ben Gurion Kanalı’nın stratejik önemi çok yüksek.

İsrail, plan dahilinde küresel ticaret ve enerji koridorunda Süveyş’i saf dışı ederek Mısır’ı daha fazla köşeye sıkıştırmayı ve küresel ticaret ve enerji lojistik merkezi olmayı hedefliyor. Uzmanlar, bu durumu dünya enerjisinin yüzde 30’nun nakil noktası olan Hürmüz Boğazı ile birlikte Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi ve Akdeniz’in stratejik-enerji dengesini sarsacağı ve küresel bir savaşı tetikleyebileceği görüşünde.

SÜVEYŞ’E ALTERNATİF
İsrail rejiminin, Süveyş’e alternatif inşa etmeyi planladığı Ben Gurion Kanalı, Gazze-Aşkelon bölgesinden Kızıldeniz’e uzanan 260 kilometrelik bir koridor niteliği taşıyor. Küresel enerji ve ticarete yeni güzergâh çizecek Ben Gurion Kanalı, aynı zamanda Süveyş’ten yıllık milyarlarca dolar kazanan Mısır için de ekonomik, ticari yıkım anlamına geliyor. 

Enerji-jeopolitik uzmanı Mehmet Öğütçü, 7 Ekim’de başlayan Gazze krizi öncesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ertelenen Türkiye ziyareti ile birlikte 10 Ekim’de Suudi Arabistan ve İsrail arasında yapılacak tarihi anlaşmalara dikkat çekiyor. Öğütçü, Türkiye’yi kapsam dışı tutan Hindistan’daki G-20 Zirvesi Ekonomi Koridoru’nun da dikkate alınması gerektiğini vurguladı ve “Mumbai’den Suudi Arabistan-Dubai-İsrail-Yunanistan rotasını izleyerek Avrupa’ya çıkarılan koridorla dengeleri değiştirmek isteyen bir irade vardı. İsrail gazını Türkiye üzerinden pazara taşıyacak anlaşma son aşamaya gelmişti. Şimdi o aşama çok geride kaldı ve ortaya çıkan tahribatın telafi şansı azaldı” dedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X