Batı: Bu teknolojiyle gelecekte hibrit insan olacağız

10 Ekim 2023 09:12
İnsanın teknolojiyle imtihanına açıklık getiren Prof. Dr. Batı, gelecekte ortaya çıkacak teknolojilerin insanı hibrite dönüştürmesinden endişe ettiğini söyledi

Aralarında çok satanların da yer aldığı 19 kitabın yazarı, önde gelen basın kuruluşlarında köşe yazarlığı, Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinde akademik bir kariyer, koltuğunun altında ayrıca reklamcılık, marka tasarımcılığı ve danışmanlık; Prof. Dr. Uğur Batı…  ‘’Kitapla buluşmak yazar için de okuyucu için de muhteşem, Kocaeli Büyükşehir başka bir seviyede fuar çıkartıyor’’ sözleriyle 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nı anlatıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne özel açıklamalarda bulunan Batı, insanın teknolojiyle olan imtihanını değerlendirdi. Batı, ‘’Bugün hayal edemeyeceğimiz çok şeyin 30 yıl içinde karşımıza çıkacağı hızlı bir dünya bu. Umarım her şey değiştikten sonra ortaya çıkan şeye insan deriz. Biz biyolojik bir türüz, bir sonraki evrede sanki hibrit olacağız’’ ifadesini kullandı.

 

TEKNOLOJİYE TAPMAYIN AMA KORKMAYIN

  1. Kocaeli Kitap Fuarında ‘’Boşluklar ve İnsanlar: Bugünün İnsanı ve Harika Bir Gelecek İhtimali’’ konulu bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Uğur Batı, okurlarıyla buluşmadan önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin mikrofonlarına konuştu. ‘’Fuarda bugünün insanı için harika bir gelecek tahminini anlatacaksınız. İnsanın teknolojiyle olan imtihanına baktığınızda bizi nasıl bir geleceğin beklediğini düşünüyorsunuz?’’ sorusuna ilginç bir yanıt veren Batı, teknolojinin hızlı gelişimiyle biyolojik bir yapıya sahip insanın gelecekte hibrite dönüşebileceğinden endişe ettiğini söyledi. ‘’Teknoloji insan kadar iyi insan kadar kötü’’ diyen Prof. Dr. Batı, ‘’Teknoloji sadece bir araç hep vardı, biz ilk çağlarda ona taş yontmak diyorduk. Önce mantığı ortaya koyalım, teknoloji doğası gereği tarafsızdır. Onu iyi ya da kötü yapan bizim kullanım şeklimizdir. 8 bin km uzaklıktaki kardeşinizle buluşursunuz bu iyi bir teknolojidir bir bomba icat edersiniz insanları öldürürsünüz bu da kötü teknolojidir. Teknolojiden korkmanın ya da tapmanın hiçbir anlamı yoktur. Cep telefonları artık bedenimizin bir uzantısı haline geldi, yine de onun kurbanı veya ret edeni olmanın hiçbir mantığı yok, onu nasıl kullanacağını bilmek çok kritik. Hayatımız çok daha hızla değişecek. Zamandan büyük bir maliyet yok, zaman dünyayı hızla değiştiriyor. Bugün hayal edemeyeceğimiz çok şeyin 30 yıl içinde karşımıza çıkacağı hızlı bir dünya bu. Umarım her şey değiştikten sonra ortaya çıkan şeye insan deriz. Ben bizim değişeceğimiz şeyden söz ediyorum. Biz biyolojik bir türüz, can, kan, kalp, bedenden oluşan insanlarız. Bir sonraki evrede sanki hibrit olacağız’’ ifadesini kullandı.

 

TEKNOLOJİYE GÖRE FELSEFE GELİŞTİRMEK

Genç yaşta iletişimden yazarlığa, işletmeden akademisyen ve reklamcılığa, hatta ressamlığa kadar geniş bir yelpazede başarılı çalışmaları olan Prof. Dr. Batı’ya ‘’Gençlere çok önem verdiğinizi de biliyoruz. Bugünün gençliğini gelecekte neler bekliyor?‘’ sorusunu yönelttik. Her insanın bir yaşam felsefesi ve istikameti olması bunu da kendisinin çizmesi gerektiğine dikkat çeken Batı, ‘’İnsan teknolojiyi nasıl kullanacağını bilir çünkü teknolojiye göre bir felsefe geliştirir. Zamana ilişkin bir felsefemiz de olacağı için teknolojiye hakim olur. Felsefe insanın kimliğidir. Her şey onun içinde gizlidir’’ açıklamasını yaptı.

 

KOCAELİ’NİN KADERİ GELİŞMEKTİR

Marka yönetiminde çok önemli firmalarla çalışan Prof. Dr. Batı’dan bu anlamda Kocaeli’nin şehircilik markasını değerlendirmesini istedik ve mutlu şehir Kocaeli markası için neler yapılması gerektiğini, bu markaya kitap fuarının katacağı değeri sorduk. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı çok sevdiğini dile getiren Prof. Dr. Batı, ‘’Tahir bey Kocaeli için büyük bir kazanç, müthiş bir insan felsefesi oluşturmuş, Kocaeli’ye de bu düşüncesini aşılamaya çalışıyor. Kocaeli, Marmara’nın çok özel yerlerinden biri, insanı ve ürettiği değerleriyle sanat, kültür ve sanayiyle son yıllarda çok gelişen bir şehir. Hızlı bir gelişim sergiliyor. Kocaeli böyle olmasa bu kitap fuarı da bu kadar geniş yelpazede olmazdı. Marka kent olarak da yapılması gereken çok şey var ama yola çıkılmış olması da çok önemli. Bazı kentlerin kaderi gelişmektir, Kocaeli’nin kaderi de budur. Belediyelerin insana dokunduğu alanlar başarısını belirliyor. Kocaeli Büyükşehir bunu yeteri kadar ve yeteri büyüklükte yapıyor’’ şeklinde konuştu.

 

“FELSEFEYLE SÜREKLİ DÜŞÜNMEYE BAŞLARSIN”

Röportajın ardından geçtiği söyleşisinde okurlarıyla buluşan Batı, “Herkesin bir felsefesi olmalıdır. Felsefe insanın istikametini belirler. Nereye gideceğinin cevabını verir. Bir düşünce sistematiğine sahip olursun. Felsefe oluşturmaya başladığın zaman farklı kapılar açılır ve sürekli olarak düşünce geliştirirsin. Zaman akışkan ve algısal bir kavram. Rakamların hiçbir değeri yok. Filmlerde filan zaman makinesi var. Zaman felsefesi üzerinden filmler de yapılıyor. Aslında zaman makinesi var. İnsanın kafatasının içerisindeki muhteşem yapı bize gitmek istediğimiz zamana götürüyor.” dedi.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X