“ÇEDES PROJESİ TÜM OKULLARDA OLMALIDIR!”

16 Haziran 2023 10:30
Mil-Diyanet Sen Genel Başkan Yardımcısı Halil Fıngaloğlu yaptığı açıklama ile “Çedes Projesi Tüm Okullarda Olmalıdır!” dedi.

 Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda hayata geçirilmesi planlanan ÇEDES projesi, eğitimciler ve pek çok farklı kesim tarafından eleştirilerin odağı haline gelmiş durumda. “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” projesi, Kısaca “ÇEDES” olarak isimlendirilen projede, Millî Eğitim Bakanlığının okullardaki öğrencilere; “manevi danışman” olarak atadığı imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu öğretmenlerinin “değerler eğitimi” vermesi hedefleniyor. Fakat proje son dönemin en çok tartışılan konuları arasında.

“GÜVENDE HİSSTEMEDİKELERİNİ İDDİA EDEREK KARŞI ÇIKIYORLAR”

7 yaş altındaki çocuklara verilecek eğitimlerin somut kavramlar üzerinden uygulamalarla gerçekleştirilmesi gerektiği ifade eden bazı kesimler projenin hayata geçmemesi taraftarı. Din görevlilerinin böyle bir eğitim modelini hayata geçiremeyeceği düşülüyor. Mil-Diyanet Sen  Genel Başkan Yardımcısı Halil Fıngaloğlu konu hakkında;” Avrupa'daki okullarda papazlar tarafından verilen bu hizmete kimse karşı çıkmazken, maalesef bizim ülkemizde kendisini Atatürkçü ve laik olarak tanıtan bazı sendikalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve  Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında uygulanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi" (ÇEDES)'e, çocukların kendilerini manevî ve fiziki olarak güvende hissetmediklerini iddia ederek karşı çıkmaktadırlar.” Dedi.

“MANEVÎ DANIŞMANLIK HİZMETİ HAYATIN HER ALANINDA, ÇEDES PROJESİ TÜM OKULLARDA OLMALIDIR!”

Fıngaloğlu açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi ;”Manevî Danışmanlık hizmetleri uluslararası meslek standartları kapsamında olan ve 2019 yılında resmi gazetede yayımlanan bir meslek grubudur. Tüm halkımıza Manevi Danışmanlık Hizmeti sunma görevi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Diyanet İşleri Başkanlığımıza verilmiş olup, bu hizmet, Başkanlığımızın kadrolarında görev yapan başta Din Hizmetleri Uzmanlarımız olmak üzere tüm din görevlilerimiz tarafından Türkiye'nin her yerinde büyük bir özveriyle yürütülmekte ve halkımız tarafından büyük takdir toplamaktadır. Ayrıca, Manevi Danışmanlık "Pastoral Care and Counseling" adıyla dünyanın hemen hemen bütün gelişmiş ülkelerinde mevcut bir uygulamadır.

SENDİKALAR MANEVİ DANIŞMANLIK HİZMETİNDEN NEDEN RAHATSIZ OLUYOR?

Avrupa'daki okullarda papazlar tarafından verilen bu hizmete kimse karşı çıkmazken, maalesef bizim ülkemizde kendisini Atatürkçü ve laik olarak tanıtan bazı sendikalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve  Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında uygulanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi" (ÇEDES)'e, çocukların kendilerini manevî ve fiziki olarak güvende hissetmediklerini iddia ederek karşı çıkmaktadırlar. Bu protokolün laikliğe ve bilimsel eğitime aykırı olduğunu iddia eden sendikacılar, sanırım Atatürk'ün "Hiç bir millet yoktur ki, ahlâk esaslarına dayanmadan ilerlesin" sözünü ya hiç okumamışlar ya da okudukları halde anlamamışlar. Bu sendikacılar, ÇEDES kapsamında %90'ı Müslüman olan milletimizin çocuklarına güzel ahlâkı, büyüklere saygı ve küçüklere sevginin öğretilmesinden neden rahatsız oluyorlar? Bu sendikacılar Atatürk'ün "Çocukları korumak, Vatanı korumak" sözünü de yanlış anlamışlar ki, çocuklara ahlâklı olmayı, iyi olmayı ve çevreci olmayı öğretmeyi temel amaç edinen ÇEDES'e karşı çıkıyorlar!

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ÇEDES PROJESİ TÜM OKULLARDA UYGULANMALIDIR

Çocuklarımızın geleceği için Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan okul müdürlerimizin, öğretmenlerimizin, Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve  Gençlik ve Spor Bakanlığının ÇEDES projesini daha yaygın hale getirmeleri; Çocuklarımızın ahlâki erdemlere sahip, çevresine duyarlı birer birey olarak yetişmelerine katkı sunacak ve çocuklarımızı kötü niyetli kişilerin kucaklarına düşmekten kurtaracaktır. Mil-Diyanet Sen olarak bizim mücadelemiz, istikbalimiz olan çocuklarımızın vatanına ve milletine bağlı, ahlâki değerlere sahip birer birey olarak yetişmelerini sağlama mücadelesidir. Bu mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.”

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X