“DEPREM BÖLGESİNDE HAYAT NORMALE DÖNENE KADAR KURUMSAL VARLIĞIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

26 Temmuz 2023 11:17
KOTO Başkanı Necmi Bulut,"Deprem bölgesine yapılan yardımlarımızdan dolayı teşekkür belgemiz Kocaeli Valimiz Seddar Yavuz tarafından takdim edildi. Kocaeli iş dünyasının lider kuruluşu olarak toplumumuzun ve devletimizin en büyük destekçisi olmaya devam edip, deprem bölgesinde hayat normale dönenen kadar da burada kurumsal varlığımızı sürdüreceğimizi tekrar belirtmek isterim."

 Kocaeli Ticaret Odası Meclis Toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut şu ifadelere yer verdi “Yeni ekonomi yönetimi bir yandan Orta Vadeli Mali Program ve 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı üzerinde çalışırken bir yandan da para politikasında sadeleşme ve kademeli sıkılaşma adımları atıyor. Nitekim politika faizi önce 6,5, sonra 2,5 olmak üzere toplamda 9 puan artırılarak %17,5 düzeyine taşınırken fiyat istikrarı, mali disiplin ve yapısal reformlar, yeni dönemin anahtar kavramları olarak vurgulanıyor.

“ENFLASYONA OLUMSUZ ETKİSİ GÖZLENECEKTİR”

Depremin ve EYT düzenlemesinin maliyetleri yanında asgari ücretten sonra kamu çalışanlarının maaşlarında yılın ikinci yarısı için yapılan ve ortalama %75’e varan iyileştirmenin bütçe yükünü karşılamak üzere kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, MTV gibi bazı vergilerde ve harçlarda artış yapıldı. Akaryakıtta fiyat ve vergi ayarlamalarının yüksekliği, ulaşımdan başlayarak ekonominin genelinde maliyet baskısı yapacaktır. Artan kur ile birlikte ücret ve vergi ayarlamalarının önümüzdeki aylarda enflasyona olumsuz etkisi gözlenecektir.  Haziran ayında TÜFE aylık %3,92, yıllık %38,21; Yİ-ÜFE ise, aylık %6,5 ve yıllık %40,42 arttı. Kur yükselmesi ilk etapta ÜFE’ye yansımış görünmektedir. Enflasyon, yıl başında öngördüğümüz gibi baz etkisiyle %40 düzeyinin altına geriledi. Baz etkisinin sonuna gelindiği için gıda arzı kaynaklı mevsimsel destek yeterli olmazsa enflasyonu, gerilediği %40 civarında tutmak kısa dönemde kolay olmayacaktır.

“DEPREM BÖLGESİ NORMALE DÖNENE KADAR KURUMSAL VARLIĞIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanının geniş bir heyetle yaptığı ziyaretler sırasında imzalanan anlaşmalarla bağlantılı açıklanan döviz girişinin gerçekleşmesi ve döviz kurlarının istikrar kazanmasını umuyoruz.Doğu Marmara Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre İlimizin Haziran ayı ihracat rakamı 3 milyar 64 milyon dolar, ithalatımız ise 6 milyar 402 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İlk 6 aylık döneme baktığımızda ihracat 18 milyar 660 milyon dolar, ithalat 39 milyar 509 milyon dolar olarak gerçekleşti.Deprem bölgesine yapılan yardımlarımızdan dolayı teşekkür belgemiz Kocaeli Valimiz Seddar Yavuz tarafından takdim edildi. Kocaeli iş dünyasının lider kuruluşu olarak toplumumuzun ve devletimizin en büyük destekçisi olmaya devam edip, deprem bölgesinde hayat normale dönenen kadar da burada kurumsal varlığımızı sürdüreceğimizi tekrar belirtmek isterim.

İHRACAT OLMAZSA OLMAZ BİR KONUMDA

Kocaeli Kent Konseyi’nin Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamında, Kocaeli Ticaret Odası Eğitim Vakfı (KOTEV), Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Lisesi Mezunlar Derneği ve Kocaeli Sigorta Acenteleri Derneği işbirliği ile hayata geçirilen “Afet Farkındalığı ile Geleceğe Umutla Bakıyoruz” projesine ‘Afet Farkındalığı Bilgilendirme Semineri’ ile başlandı.  Ardından önümüzdeki ay içinde Sempozyum,  sonrasında ise “Sanal gerçeklikte afet eğitimi“ düzenlenecektir. Bildiğiniz üzere 2018 yılından buyana üyelerimizi dünya pazarlarına açmak ve onları global ölçekteki partnerleriyle buluşturmak ve ihracatlarını arttırmak amacıyla Co-Matching (ko meçhing) İkili İş Görüşmeleri Etkinliği düzenliyoruz. Bu yıl 24 Ağustos 2023 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştireceğimiz etkinliğimizin hazırlık çalışmalarına devam ediyoruz.  Bu yıl daha birçok yabancı iş insanının katılımı noktasında lobi çalışmaları ve tanıtımları üzerine yoğunlaşıyoruz.  İhracat bizler için olmazsa olmaz bir konumda. Bu nedenle üyelerimizin azami oranda katılımı noktasında sizlerin de yönlendirici olmanızı rica ediyoruz. Sürücü Kursları Sektör Toplantısı Odamızda gerçekleştirildi. Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Sınavı düzenledik.  Emlak, Galeri ve Servis Şoförlüğü sınavları düzenli aralıklarla Odamızda düzenlenmektedir. Çeşitli Kurum ve kuruluşlara Temmuz ayında Odamıza gerçekleştirdikleri nazik ziyaretleri, tüm Komitelerimize de değerli çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.”

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X