Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

05 Aralık 2023 10:43
TCMB, kasım ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesini yayınladı. Merkez Bankası yayınladığı değerlendirmede, doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon, kasımda beklentilerin altında gerçekleşerek yıllık yüzde 61,98, aylık yüzde 3,28 arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesini yayınladı.

Merkez Bankası yayınladığı raporda, yıllık enflasyon gıda ve temel mal gruplarında gerilerken, enerji başta olmak üzere diğer ana
gruplarda yükseldiğini dile getirdi.

Degerlendirmede, doğalgaz fiyatı ve kira alt grubundaki yavaşlamanın öne çıktığı görüldü.

"DOĞALGAZDA BEDELSİZ KULLANIM SINIRI AŞILDI"

Merkez Bankası'nnı yayınladığı rapordakiaçıklamaları şöyle oldu:

Enerji grubunda mevsimsel koşullara bağlı olarak tüketimin artmasıyla doğalgazda bedelsiz kullanım sınırı (ilk 25 metreküp) aşılmış ve doğalgaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna gelen
etki tahminlerle uyumlu gerçekleşerek 1,01 puan olmuştur.

"DOĞALGAZIN AYLIK ENFLASYON ÜZERİNDEKİ KATKISI ARALIK AYINDA ZAYIFLAYACAK"

Doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağı öngörülmektedir. Doğalgaz etkisi hariç tutulduğunda ise tüketici fiyatları artış oranındaki yavaşlama eğilimi sürmüştür. Kasım ayında gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatları düşüş kaydederken, meyve ve sebze dışı gıdada fiyat artışları gücünü korumuştur.

"GRUP ENFLASYONUNU KASIM AYINDA OLUMLU GERÇEKLEŞTİ"

Temel mal grubu yıllık enflasyonu bu dönemde gerilemiş, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlama grup enflasyonunu kasım ayında da olumlu etkilemiştir.

"KİRA ALT GRUBUNDAKİ YAVAŞLAMA DİKKAT ÇEKTİ"

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekmiştir. Kasım ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisiyle bir miktar güçlenmiş, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükselmiştir.

"YILLIK ENFLASYON YATAYA YAKIN SEYRETTİ"

Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları, B ve daha belirgin olarak C göstergesinde yavaşlamış, göstergelerin yıllık enflasyonları yataya yakın seyretmiştir. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama yayılım endeksi, medyan enflasyon, SATRIM gibi alternatif göstergelerle de teyit edilmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X