Başkan Büyükakın: “FİLİSTİN VE GAZZE İLE GÖNÜL BİRLİĞİMİZ VAR”

02 Kasım 2023 15:49
MBB’nin meclis toplantısında son 5 yılın gündemini oluşturan krizler konuşuldu. Başkan Büyükakın, önceliğin deprem ve müsilaj olduğunu söyledi

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) 2023 Yılı Olağan II. Meclis Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. MBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, toplantıda beş yıllık dönemi değerlendirdi. Başkan Büyükakın, MBB’de birlikte geçirilen beş yılın, ülke ve dünya gündemini etkileyen önemli konularla dolu bir dönem olduğunu söyledi. Başkan Büyükakın, bu dönem boyunca ülkemizin karşılaştığı zorluklar, uluslararası krizler ve gelişmeler karşısında toplum refahı için birlikte çalışmanın ve dayanışmanın ne kadar kritik olduğunu aktardı.

 

PANDEMİ VE MÜSİLAJ

“Marmara Belediyeler Birliği gibi birlikler, gönüllü teşkilatlar, kendi tempomuzun yanında Birlik çalışmalarına zaman ayırmak ayrı bir fedakarlık gerektiriyor” diyen Başkan Büyükakın, “Göreve geldiğimizden bu yana kadar geçen 4,5 yıllık süreçte daha önceki dönemlerde yaşanmayan birçok şey yaşandı. Bir tek göktaşı düşmedi diyebilirim. Göreve geldik, gözümüzü açtık pandemi başladı. Bu hesapta olmayan bütçe harcamaları ve rutin işler için ayrılan işgücünün bölünmesine sebep oldu” ifadesini kullandı. Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj krizini de hatırlatan Başkan Büyükakın, “MBB, Marmara Denizi etrafında yer alan belediyelerin oluşturduğu bir birlik, 1975’te Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği ismiyle kurulmuştu. Müsilaj meselesinde kuruluş misyonuna uygun oldukça başarılı bir rol üstlendi” dedi.

 

TÜM AKTÖRLER HAREKETE GEÇMELİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile sürecin her noktasında bulunduklarını belirten Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti;  “Bu konularla ilgili önemli adımlar atıldı, hayırlı sonuçlar alınıyor. MBB olarak önümüzdeki dönemde Marmara Denizi ile ilgili ilave aksiyon almamız zorunlu görünüyor. Susurluk ve Ergene havzalarından gelen kirlilik, peynir ve zeytin üreten firmaların sebep olduğu sıkıntılar, Karadeniz’den gelen kirlilik gibi konular var. Marmara Denizi; Karadeniz, Akdeniz, Ege gibi değil, geç zamanlarda ortaya çıkmış bir iç deniz. Mevcut hal devam ederse bu denizin ölümüne sebep olunur. Ciddi aksiyonlar alıp bunu unutturmamalıyız, bu denizi sadece müsilaj zamanında hatırlamamalıyız. Tüm aktörleri harekete geçirmeliyiz.”

 

“MARMARA’YI AFETE HAZIRLAMAMIZ GEREKİYOR”

Afetler için somut ve zorluklara karşı kararlı adımların atılmasını gerektiğini söyleyen Başkan Büyükakın, “Ne zaman kapımızı çalacağı belli olmayan bir deprem konusu var. Depreme hazırlıkla ilgili ayrı bir mesai harcanması, büyük bütçeler ayırılması gerekiyor. Yapılması gereken şeyler bazen çoğu kişinin rahatsız olacağı konular oluyor. Bir belediye başkanı olarak zor durumda kalabiliyorsunuz. Ancak buradaki ihmaller insanların ölümüne yol açabilir. Bu iş büyük veballi bir iş. Dolayısıyla belediye başkanlığı koltuğuna oturmak, ateşten gömlek giymekle eş değer. İnsanları deprem değil, bina öldürür. En kısa sürede Marmara Bölgesi özelinde afet anı ve sonrasını yönetecek bir teşkilat kurmak, bölge genelinde bütüncül bir plan oluşturmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

 

‘’100. YIL GELECEĞE UMUTLA BAKMA FIRSATIDIR”

29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 100. yılını, şanına yakışır bir coşku ve gururla kutladıklarını ifade eden Başkan Büyükakın, konuşmasına şu şekilde devam etti; “100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, büyük bir özveri ve azimle bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini attı. Bugün, bu büyük mirası yaşatma ve daha da ileriye taşıma sorumluluğunu bizler taşıyoruz. Türk milleti, tarih boyunca birçok zorluğun üstesinden gelmiş, bağımsızlığını korumuş ve birbirine kenetlenmiştir. Bizler de Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, bu mirasa olan sorumluluğumuzu unutmadan, daha da büyük başarılar elde etmek için birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Dayanışma duygumuzu diri tutmalıyız. Cumhuriyetimizin 100. yılı, geleceğe daha umutla ve kararlılıkla bakma fırsatıdır. Daha ileri bir Türkiye Cumhuriyeti'ni inşa etmek için bir aradayız. Eğitim, bilim, teknoloji, ekonomi ve demokrasi alanlarında daha da ileriye gitmek için elbirliğiyle çalışmalı, heyecanımızı canlı tutmalıyız.”

 

KENTLER İÇİN ÇÖZÜM ARAYIŞI

MBB tarafından bu yıl 4-7 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen Marmara Urban Forum (MARUF) hakkında bilgi veren Başkan Büyükakın, “Bu yıl MARUF’u ‘Dayanıklılık ve Ötesi’ temasıyla düzenledik. Metropolis ve UN-Habitat iş birliğinde Dünya Büyükşehirler Günü’nü de bu yıl MBB ev sahipliğinde MARUF kapsamında kutladık. MARUF23, 45'ten fazla ülkeden gelen 380'den fazla konuşmacıyla 5000'den fazla katılımcıyı bir araya getirdi. Etkinlik boyunca 140'tan fazla oturum düzenlenirken, aynı zamanda 6 sergi, 20 kent rotası, 4 film gösterimi gerçekleştirildi ve 16 tane de stant açıldı. Tüm bunları değerli desteklerinizle başardık. MARUF’un bu artan ivmeyle daha da iyi yerlere geleceğine ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu ortak üretme platformu özelliğini güçlendireceğine yürekten inanıyorum” mesajını verdi.

 

ALTIN KARINCA’DA 121 PROJE ÖDÜLE KAVUŞTU

MBB’nin iyi şehircilik uygulamalarını ödüllendirdiği Altın Karınca Ödüllerine de değinen Başkan Büyükakın, “MARUF’ta olduğu gibi güzel çalışmaların gündeme gelmesi, örnek alınması, teşvik edilmesi, ödüllendirilmesi gerekiyor. Altın Karınca Ödülleri’yle de belediyelerimizin iyi uygulama projelerini ve bu projelerin arkasındaki yetenekli ekipleri ödüllendirdik. 2020 ve 2022 yıllarında gerçekleştirdiğimiz bağımsız değerlendirmelerle toplamda 121 proje ödülüne kavuştu. Birbirimizden öğreneceğimiz, birlikte üretebileceğimiz çok şey var” yorumunu yaptı.

 

“FİLİSTİN VE GAZZE İLE GÖNÜL BİRLİĞİMİZ VAR”

Yakın bölgemizde yaşanan uluslararası krizler ve savaşlara da değinen Başkan Büyükakın, “Avrupa’da meydana gelen Rusya-Ukrayna savaşına da tanıklık ettik. Şimdi de İsrail-Filistin arasındaki olaylara tanıklık ediyoruz. Bu konu üzerinde konuşmak malumun ilamı olacak. Filistin ve Gazze’yle gönül birliğimiz olduğunu dile getirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

“DAHA İYİ BİR YARIN İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM”

Cumhuriyetimizin yeni yüzyılı için de mesajlar veren Başkan Büyükakın, sözlerini şöyle tamamladı; “Cumhuriyetimizin 100 yılı geride kaldı ve şimdi İkinci Yüzyılı inşa etme zamanı geldi. Bu yüzyılı hep birlikte daha aydınlık, daha güçlü ve daha adil bir Türkiye için şekillendireceğiz. Geleceğimizi şekillendirmek için özveriyle çalışmaya devam edeceğiz. Hep birlikte daha fazla dayanışma, daha fazla başarı ve daha fazla ilerleme için çalışacağımıza inancımız tam. Sizlerin destekleri olmadan tüm bu bahsettiklerimi başarmamız mümkün olmazdı. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına başlarken 2025’te de Marmara Belediyeler Birliğinin 50. yılına doğru ilerliyoruz. Öncelikle, bu birliğin gelişmesinde ve bugünlere ulaşmasında emeğine geçen geçmiş dönem başkanlarına ve çalışanlarına çok teşekkür eder, bölgemize katkıda bulunan herkese en derin saygılarımı sunarım. Dediğim gibi yerel seçim öncesi son meclis toplantımız. Güzel bölgemize dair, önemli bir dönemi tamamlamanın ve yeni bir başlangıcın eşiğindeyiz.”

 

MBB PERFORMANS TABLOSU

 

Açılışın ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçilen toplantıda MBB 2024 Yılı Bütçesi, 2025-2026 Yılları Gelir–Gider tahminleri ve 2024 Yılı Performans Programı meclis üyelerinin onayına sunuldu. Meclis Toplantısı’nda konuşan Fatih Belediye Başkanı ve MBB Başkan Vekili M. Ergün Turan, "Birlik meclisleri demokrasilerimizin mihenk taşıdır. Partiler üstü olması, Türk belediyeciliği için kıymetlidir. Bunun geliştirilmesi gerekir" dedi. Toplantıda söz alan Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, bu zamana kadar Birlikte görev almış tüm belediye başkanlarını ve meclis üyelerini tebrik etti. Başkan Aydıner, “Öngörülemeyen pandemi, deprem, sel gibi afetlerden kaynaklanan öngörülemeyen giderlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle bu giderlerin merkezi hükûmet tarafından karşılanması konusunda MBB’nin rol üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X