Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sivil Anayasa vurgusu: Tüm kurumlardan destek bekliyorum...

01 Eylül 2023 16:31
Cumhurbaşkanı Erdoğan adli yıl açılış töreninde konuştu. Yeni anayasa vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İki duruma çok önem veriyoruz..." çıkışı da dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Adli yıl açılış töreninde "sivil anayasa " vurgusu yaptı. "İki duruma çok önem veriyoruz. Biri kahramanların aziz hatırlaralarına sahip çıkmak, diğeri hamasetlerden değil başarılarımızdan ders almak" sözleriyle dikkat çeken Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 'na da sert çıkarak "Adaletin yolu baskın yapan gibi kurumların kapısına dayanmaktan geçmez" dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;

Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere tüm yargı mensuplarımızı yad ediyorum...

"AFETZEDELERİMİZ NEYİ İSTİYORSA ONU YAPACAĞIZ"

-Deprem bölgesindeki açılan yaraları bir an önce sarmak gündemimizde ilk sırada. 131 yeni mahkeme kuruldu, 189 manhkemenin kurulma işlemi devam ediyor. Amacımız davaların bir an önce karara bağlanması.

"İKİ DURUMA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ"

-Afetzedelerimiz neyi isityorlarsa onu yapacağız.

-2 ay sonra Cumhuriyetimizin yıl dönümünü kutlayacağız. İki duruma çok önem veriyoruz. Biri kahramanların aziz hatırlaralarına sahip çıkmak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törenlerimizde bu konudaki hassasiyetimizi gösterdik.

-İkincisi hamasetlerden değil başarılarımızdan ders alarak başarılara ulaşmaya devam edeceğiz. Eksiklerimizi gidererek, tüm meselelere çözümler bulacağız.

-Devletin her kurumu kendini yenileyebilecek güce sahiptir. Bu durum adliyemiz için de geçerlidir. 

"HUKUK DEVLETİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"

-Hukuk devleti hepimizin ortak hedefi ve kırmızı çizgisidir. Hiçbir vatandaşımız adliyenin adalet kapısı olduğunu unutmasın. Hukukun üstünlüğünden asla taviz veremeyiz.

-Adalet sisteminin ilerlemesi için sunulan teklifleri her zaman değerlendirdik. Kurumsal işleyişten özlük haklarına kadar birçok reforma imza attık.

-Yasama organı da bize destek veriyor. Bundan sonra ortak akılla hukuk devletini daha da güçlendireceğiz.

-Türkiye Yüzyılı iddialarımızı ve hedeflerimizi büyütüyoruz. Böyle iddiala bir vizyonla ortaya çıkmak kolay olmadı. Bizzat kendi hayatımız bir adalet arayışı ve hak arama örneğidir. Maruz kaldığımız haksızlıklar bizi küstürmedi...

-Adalet, sağlık, emniyeti hep ülkemizde ön planda değerlendirdik. 

-Hakim savcımızı 24 bine çıkardık. Adliye çalışanlarımızı 190 bine yükselttik.

-Adli yargıları yüzde 45 artırdık. İstinaf, Yargıtay'da iş yükünde yüzde 68 oranında düşüş oldu.

"YARGIDA HER TÜRLÜ YENİLİĞİ YAPACAĞIZ"

-Yargıdaki her türlü yeniliği yapacağız. Davalardaki sesli, görüntülü görüşmeler için elektronik sistemi düzenliyoruz

-Yargıdaki çift başlılığa son vereceğiz.

-İyi avukatlar yetiştirmemiz gerekiyor. Avukat tutma zorunluluğu üzerinde çalışabiliriz. Kalkında ve büyümenin itici gücü olduğunu biliyoruz.

-Türkiye yüzyılını adaletin yüzyılı yapacağız. Her 5 yılda 1 sandığa giden birinin milletin dediklerine kulak tıkaması beklenemez. Politikalarımıza bu şekilde yön veriyoruz.

-Algı kampanyalarına şahit oluyoruz. Adli kararların makul sürede verilmesini istiyoruz. Günümüzde sayıları artan sosyal medya mahkemelerini toplumun huzuru için tehlike olarak görüyoruz. Bir toplumu ayırmak istiyorsanız adalete inancı zayıflatırsınız. Böyle bir fitnenin oluşması memleket düşmanlarını sevindirir.

-Oy ve rant kaygısı ile yargı mensuplarına itibar suikastı yapmanın vebali çok ağırdır. Üstelik yargının siyasallaşmasından bahsediyorlar.

"ADALETİN YOLU BASKIN YAPAR GİBİ KURUMLARIN KAPISINA DAYANMAKLA OLMAZ"

-Adaletin yolu baskın yapar gibi kurumların kapısına dayanmaktan geçmez. Atalarımızın dediği gibi "adaletini bozduğun kantar gün gelir seni de tartar..."

"TÜRKİYE'Yİ DARBE ANAYASASINDAN KURTARMAK İSTİYORUZ"

-Türkiye'yeyi darbe anayasından kurtarmak istiyoruz. Ülkemiz ve demokrasimiz için mecbur biliyoruz. Ülkemizin yenir bir birinci sınıf anayasa olacaktır. Tüm kurumlarımızdan ve sizlerden de buna hazır olmanızı ve destek vermenizi bekliyorum...

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X