Ekonominin rotası çizildi! İşte, tek haneli enflasyon için yeni yol haritası...

12 Haziran 2023 11:37
Yeni dönemde ekonominin dümenine geçen Mehmet Şimşek, ekonominin yol haritasını çizdi. Piyasaların gözü kulağı Bakan Şimşek'in atacağı adımlara çevrilirken, yeni dönemde ekonomide izlenecek rota belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığını Nureddin Nebati'den devralan Mehmet Şimşek, OVP, Orta Vadeli Mali Plan, yatırım programı için harkete geçti.

Birlikte çalışacağı mesai arkadaşlarını belirleyen Bakan Şimşek, geliştireceği programda temel ekonomik büyüklükler, makro politikalar, ilkeler ve hedeflere yer verecek.  Söz konusu programda sektörel bazlı hedeflere yer verilirken, yatırımları canlandıracak, özel sektörün öngörülebilirliğini artıracak hedefler bulunacak.  Kamu yatırımları için yeni bir planlama yapılırken, kamuda tasarruf önlemleri artacak, dar gelirliyi korumaya adımlara öncelik verilecek adımlar atılacak.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; piyasaların gözlerini çevirdiği yeni Maliye Bakanı Şimşek'in atacağı adımların konu başlıkları belli oldu.

Enflasyonun tek haneye düşmesi için sıkılaştırıcı para politikası sürerken, gıda enflasyonunu frenlemek için maliyet düşürücü uygulamalar devreye girecek. Tarımsal üretim planlamasının öncelik kazanacağı öğrenilirken, üretim fazlası bulunan ürünlerden eksiği bulunan ürünlere geçiş desteklenecek. Arz eksiği olan stratejik hububat, bakliyat ekimi mazot, gübre, tohum desteği ve cazip alım fiyatları yoluyla teşvik çalışmaları başlatılacak. Tarımsal ürün fiyatları belirlenirken yurt içi girdi maliyetleri de dikkate alınarak, ithal girdi bağımlılığı minumum seviyeye indirilecek.

Öte yandan sürdürülebilir ekonomik büyümenin devamı için doğrudan uluslararası sermaye yatırımlarının artması için çalışmalara hız verilecek.  Uluslararası sermaye yatırımları için uygun ortamın yaratılmasına yönelik politikalar izlenecek, kolaylaştırıcı yapılar tesis edilecek. Teşvik edici ilave düzenlemeler de hayata geçirilecek. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X