SU KARDEŞİ BELEDİYELERDEN İSU’YA ZİYARET

09 Ekim 2023 14:03
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında imzalanan “Su Kardeşliği” protokolü çerçevesinde kardeş su kanal idaresi Trabzon Su ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ), kardeş belediye olan Zonguldak Belediyesi ile birlikte Su Yönetimi Genel Müdürlüğü yöneticilerini ağırladı.

SU KAYNAKLARININ KORUNMASI İÇİN MÜCADELE
Küresel iklim değişikliğinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz kuşağında riskli ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin gelecek 100 yıl içerisinde yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre su kaynaklarının yüzde 25 azalması bekleniyor. Bu kapsamda suyun etkin yönetilmesi ve suyun kullanımının iyi planlanması yüksek önem arz ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan, su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla “Ulusal Su verimliliği Seferberliği” fuarı, 2022 yılı Aralık ayında Ankara’da gerçekleştirilmiş ve İSU Genel Müdürlüğü, Trabzon Su ve Kanalizasyon İdaresi ve Zonguldak Belediyesi arasında “ Su Kardeşliği Protokolü” imzalanmıştı. Bu kapsamda su kardeşi belediyeler ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İSU Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek sahada yapılan çalışmalar ve su verimliliği için neler yapılabileceği hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

TEKNİK GEZİDE BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILDI
Sahada yapılan çalışmaları yerinde inceleyen heyet, daha sonra İSU Genel Müdürlüğüne geçerek burada İSU Daire Başkanları tarafından yapılan sunumlar ile çalışmalar hakkında bilgi aldı. Su Yönetimi Genel Müdür yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Ogan Göktürk, Zonguldak Su ve Kanalizasyon Müdürü Ayhan Kazkondu, Trabzon Su ve Kanalizasyon Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı beraberinde gelen teknik heyet İSU Genel Müdürü Ali Sağlık tarafından ağırlandı. Heyete program boyunca İSU Genel Müdür yardımcıları Sinan Sokur, Uğur Susoy, Necati Çalık ve Daire Başkanları tarafından eşlik edildi.  Heyet sırasıyla DMA Odası(İzole Bölge), İSU Merkez Laboratuvarı, Lojistik Merkezi,  Kullar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni gezerek yönetici ve teknik personelden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

YÖNETİCİLER SUNUM YAPTI
İSU Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda konuk kurumların yöneticileri tarafından sunum gerçekleştirerek kendi idarelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ardından İSU Genel Müdürlüğü yöneticileri içme ve kullanma suyu üzerindeki baskının azaltılması için Kocaeli genelinde yapılan altyapı ile birlikte son teknolojik donatılar ile hayata geçirilen yatırımların sunumlarını gerçekleştirdiler.

GENEL MÜDÜR ALİ SAĞLIK: “BİLGİ VE TECRÜBELER PAYLAŞILMALI”
İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, su kaynaklarının verimli kullanılması ve gelecek nesillere azami kayıpla aktarılması için su kardeşliğinin önemini vurguladı. Genel Müdür Ali Sağlık, “Kendi öz kaynaklarımız ile geliştirdiğimiz projeleri ve bilgi birikimlerimizi birbirimizle paylaşmamız sayesinde, hedeflere daha hızlı ulaşacağımızı düşünüyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle su kaynaklarımızın gelecek süreçte ciddi oranda azalması bekleniyor. Biz bu durumda suyun korunması için neler yapabiliriz bunları konuşmalıyız. Kocaeli’de birçok örnek projeyi hayata geçirdik. Geri kazanım suyu ile sanayide su kullanımı teşvik ederek su kaynaklarımız üzerindeki baskıyı azalttık. Kayıp ve kaçak ile mücadelede Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2028 hedefine 5 yıl öncesinden ulaşarak kayıp kaçak oranımızı yüzde 25 seviyelerine indirdik. Türkiye’de ilk yüzde 100 biyolojik arıtma oranını sağladık. En kısa sürede yüzde 73 olan ileri biyolojik atık su arıtma oranımızı da yüzde 100’lere çıkaracağız.” dedi. Genel Müdür Ali Sağlık: ”Bilgi ve tecrübelerimizi bu açıdan diğer su kanal idareleriyle paylaşmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda suyun korunması için tüm bilgi ve tecrübe paylaşımlarına açığız. Su kardeşi belediyelerimizle çok önemli projeler geliştireceğiz.” diye konuştu.

DR. YAKUP KARAASLAN: “SUYUN KORUNMASI İÇİN BİLGİ PAYLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ”
Yapılan sunumlar ve saha gezilerinden dolayı teşekkürlerini ileten Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan : “Suyun korunması için bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak çok önemli, su sınırsız bir kaynak değil. Küresel ısınma, nüfus artışı ile su kaynaklarının üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Su kanal idareleri ve belediyelerin bilgi ve tecrübe paylaşımlarını önemsiyoruz. Burada İSU Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği altyapı yatırımları ve teknolojik yatırımlar ile suyun korunması için yapılan çalışmaları inceledik. Bu vesileyle hem yapılan bu güzel çalışmalar hem de teknik gezi ve sunumlarda gerçekleştirilen bilgi ve tecrübe paylaşımları için başta Genel Müdürümüz Ali Sağlık olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

SCADA KONTROL MERKEZİ İNCELENDİ
Konuk heyet, yapılan çalıştayın ardından içme suyu, atık su ve yağmur suyu ile derelerin yanı sıra arıtma tesislerinin online olarak takip ve kontrol edilerek müdahale edildiği İSU SCADA Kontrol Merkezi’ni inceledi. Heyet, SCADA Kontrol Merkezi’nde yapılan sunumların ardından hatıra fotoğrafı çekilerek kuruma veda etti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X