Vali Yavuz, Tarihin İzlerini Taşıyan Fabrika-i Hümayun (Çuhane) Fabrikasını Ziyaret Etti

23 Haziran 2023 10:57
Vali Seddar Yavuz beraberindeki Vali Yardımcıları ve Kurum Müdürleri ile birlikte Sultan Abdülmecit döneminde ürünlerin yerli imkânlarla üretilmesi amacıyla,1844 yılında hizmete açılan ve ilimizin önemli tarihi yapılarından olan Fabrika-i Hümayun (Çuhane) fabrikasını ziyaret etti.

Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Aziz Bakıoğlu, Vali yardımcıları; Salih Bıçak, Ali Ada ve Şenol Kaya ile kurum müdürlerinin eşlik ettiği Vali Yavuz, Deniz Ordonat Merkezî Komutanı Deniz Albay Ufuk Kartalkayası, Mühimmat Bakım ve Ana Depo Komutanı Deniz Albay Mustafa Karakaya tarafından karşılanmasının ardından ziyaret defterini imzaladı.

Beraberindekiler ile alanda incelemelerde bulunan Vali Yavuz, 1844 yılında yapımı tamamlanan çuha fabrikası; padişahın av köşkü-harası, hidroelektrik santrali, bacalı ambar, bedesten, dehliz, su deposu, su bendi ve dokuma atölyeleri hakkında yetkililerden bilgiler aldı. 

Tarihe tanıklık eden bu tür yapıların gerekli özen ve dikkati göstererek gelecek kuşaklara aktarılmasının ve yaşanan süreçlerin geleceğimizin teminatı olan evlatlarımıza anlatılmasının önemine vurgu yapan Vali Yavuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1998 yılında tescillenerek koruma altına alınan yapıların restore edilme çalışmalarına bir an önce başlanmasını istedi.

Osmanlı Devleti’nin Kocaeli bölgesinde yaptığı ilk sanayi yatırımlarından birisi olma özelliğine de sahip olan ve 1844 yılında tamamlanan çuha fabrikası; padişahın av köşkü-harası, hidroelektrik santrali, bacalı ambar, bedesten, dehliz, su deposu, su bendi ve dokuma atölyelerinden oluşmaktadır. 

Fabrika alanında ayrıca tarihi çınar ağaçları da bulunmaktadır.

İzmit’in işgali sırasında 18 Haziran 1920’de denizden İngilizler tarafından bombalanarak tahrip edilen Çuha Fabrikası’ndan kalan tarihi yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1998 yılında tescillenerek koruma altına alınmıştır.  

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X