OĞUZ GÜNDEME GETİRMİŞTİ! KÖRFEZDEKİ ARAPÇA TABELALAR TÜRKÇE’YE ÇEVRİLECEK

28 Ağustos 2023 18:37
İYİ Parti Körfez Belediye Meclis Üyesi Ender Oğuz, meclis toplantısı sırasında verdiği önerge ile İlçedeki Arapça tabelaların kaldırılmasını istemişti. İlçedeki Arapça yazılım olan işletmelerin, mevcut yazıların Türkçe kelimelere çevrildiği ifade edildi.

 İYİ Parti Körfez Belediye Meclis Üyesi Ender Oğuz, Körfez İlçesinde bulunan Arapça tabelaların kaldırılması için belediye meclisine önerge sunmuştu. “Gerekirse de her toplantı da bu durumu dile getireceğim !” diyen Oğuz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Körfez Belediyesi tarafından önergeye gelen cevabı paylaştı.

“STANDARTLARA UYGUN HALE GETİRİLDİ”

İlçede bulunan Arapça tabelaların Türkçe’ye çevrilerek standartlar uygun hale getirilmesine karar verildi. Yapılan acıkmada şu ifadeler yer aldı “Tabela denetimleri ilçe Tespit ve Denetim Komisyonu oluru ile ilçe Emniyet Müdürlüğü İlçe Jandarma Komutanlığı ilçe Belediye Başkanlığı, Zabıta Müdürlüğü, İlçe Vergi Dairesi, Körfez Ticaret Odası ve Esnaf Sanatkârlar Odasından oluşan asil ve yedek üyelerden oluşan komisyon oluşturulmuştur. TSE tarafından TS 13813 standart numaralı "Kurum ve Kuruluşlarda kullanılan tabelalar ile ilgili kurallara göre işyerlerinde kullanılacak tabelalarda Türkçe kelime kullanımın esas alındığı belirtilmekte yabancı dilde bir ifade kullanılmasının gerekmesi halinde ise bu ifadelerin Türkçe ifadelerin %25' ini geçmeyecek büyüklükte puntolarla yazılması gerektiği, kullanılacak tabela ebatlarının binanın büyüklüğü ile orantılı / binanın mimari Özelliklerine uygun nitelikte ve iklim Sartlarına dayanaklı malzemeden yapılması gerektiği, ışıklı ya da ışıksız. kullanımının mümkün olabileceği hususlarına değinilmekte olup, bu kapsamda ülkemizde çeşitli yasal statüler ile yasayan yabancılar tarafından işletilen is yerlerinin yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket etmelerini temin amacı ile ilçemiz genelinde, bu komisyon gerekli tabela denetimlerini yaparak standartlara uygun hale getirilmesi amacı ile çalmaktadır." Körfez İlçemiz genelinde yapmış olduğumuz denetimlerde, 8 adet Suriye uyruklu işyeri tabelası (Arapça) yazılım olan işletmeler, mevcut yazıların Türkçe kelimelere çevrildiği ve standartlara uygun hale getirildiği görülmüştür.”

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X