NEBİHOCA TÜRBESİNİN SIRRI AYDINLANIYOR

21 Eylül 2023 13:37
Kocaeli İzmit ilçesinde bulunan Nebi Hoca Türbesi yüzyıllardır bölge insanının ziyaret ettiği bir yer. Türbede zaman zaman da dua şenlikleri ve ikramların olduğu organizasyonlar yapılıyor. Ancak türbede yatan Nebi Hoca isimli zat hakkında hiçbir net bilgi bulunmuyordu.

İlahiyat Aktüel Çalışma Grubunun Nebi Hoca Türbesi hakkında yaptığı uzun çalışmalar sonrası Nebi Hoca’nın sırrına ulaşıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde Nebi Hoca’nın yaşadığı dönem, kimliği gibi bilgiler aydınlanmaya başladı.

 

  1. YÜZYIL’IN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN

İlahiyat Aktüel Yayın Yönetmeni Araştırmacı Yazar Yakup KAYA : “ Arşivlerde yaptığımız çalışmalar neticesinde Kocaeli bölgesi özeli düşünüldüğünde karşımıza çıkan İsim Şeyh Nebi Halife. Türbenin bir kitabesi bulunmadığı için künyesi de yoktu. Bu sebeple bölge halkı merak ediyordu. Şeyh Nebi Halife 1400’lü yıllarda bu gölgede yaşıyor. Bu güne ulaşmamış olsa da kayıtlara göre burada köy içinde türbesinin olduğu yerde bir zaviyesi, kervansarayı da var. Dönemin büyük zaviyelerinden de birisi. Nebi Halife ismi daha sonradan Nebi Hoca’ya evrilmiş. Osmanlı Arşivleri Evkaf Defterleri’nde karşımıza yine Şeyh Nebi Halife’nin zaviyesinin vefatından sonra Sultan Bayezid Han’ın ruhu için vakfedildiği bilgisi de çıkıyor. Miladi 1523 yılında bir kadı sicili belgesinde köyün adı da Nebi Hoca olarak kayıtlara geçmiş. Bu bilgiler ışığında bir hocanın 15. Yüzyılın ikinci yarılarında yaşamış olan Şeyh Nebi Halife olduğunu tespit ettik.” Dedi.

 

BAYRAMİ ŞEYHİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Yayın Yönetmeni KAYA:” Burada bir düğüm var. Araştırmalarımız devam ediyor. Ancak hocanın Bayramiyye tarikatının şeyhlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Bu tarihlerde özellikle Hacı Bayram-ı Veli’nin bir çok öğrencisi Marmara bölgesinde yerleşip faaliyetlerine devam etti. Bu düğümü çözecek çalışma ve araştırmalarımız devam ediyor. Hoca’nın vefatından sonra bu zaviyeden yetişen birçok fakihin de bölgede ismine rastladık. Hocadan sonra da irşadın 17. Yüzyıl sonlarına kadar burada devam ettiği kesin. Bir çok önemli alim isim var bu tekkeden yetişen. Burada bir tevhid mescidi, bir konaklama binası, bir özel yaşam alanı, bir tekke, çeşme ve kervansaray gibi büyük bir kompleksin olduğunu biliyoruz. Ancak günümüze sadece çeşme ulaşmış durumda. Günümüze ulaşan kerametleri sözlü gelenekle gelmiş. Yazılı bilgilere biz ulaşmaya çalışıyoruz. Bölge için değerli bir isim olduğu için şu anda da türbesinde anılarak yaşatılmaya çalışılıyor. Ancak kimliği ve künyesi hakkında hiçbir bilgi yoktu. Biz bir araştırma ekibi kurarak bu bilgilere ulaştık. Daha detaylı çalışmalar da yapacağız.” İfadelerini kullandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X