Merkez Bankası'nda 4 yıldır görülmeyen tablo!

19 Temmuz 2023 16:44
Yarın kritik politika faizi kararına imza atacak olan Merkez Bankası'nda (TCMB) 4 yıldır görülmeyen finansal tablo ortaya çıktı. TCMB'nin net fonlaması 2019'dan sonra ilk kez negatif bölgeye geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yarın Hafize Gaye Erkan başkanlığında ikinci kez toplanacak. Merkez Bankası yarın piyasaları yakından ilgilendiren Temmuz ayı politika faizine imza atacak. Kritik karar öncesinde dikkat çeken finansal tablo ortaya çıktı. 

FONLAMA 4 YIL SONRA NEGATİFE DÖNDÜ

Bloomberg HT'de yer alan habere göre bankacılık  sisteminde likidite fazlası yükselişini sürdürürken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net fonlaması da negatif bölgeye geçti.

TCMB verilerine göre net fonlama 14 Temmuz tarihinde eksi 43 milyar TL oldu. 18 Temmuz tarihine gelindiğinde ise TCMB'nin toplam fonlaması 5 milyar TL’ye gerilerken, buna karşılık TCMB bankacılık sisteminden 181,5 milyar TL geri çekti. Böylelikle net fonlama eksi 176,5 milyar TL ile veri setinin başladığı 2011'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Daha önce 2019'da TCMB'nin net fonlamasında negatif rakamlar görülmüştü. Son veriler 4 yıldır ilk kez net fonlamanın negatif bölgeye geçtiğini gösterdi.

NEDENİ LİKİDİTE FAZLASI

Ekonomistlerin analizine göre bu tablonun nedeni bankacılık sisteminde likidite fazlasındaki yükselişin sürmesi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi bu tablonun TCMB'nin para politikası etkinliğini azaltan ve dolarizasyona katkıda bulunan bir ortam yarattığına dikkat çekti.

Bürümcekçi günlük raporunda konuya ilişkin şu yorumları yaptı: Merkez Bankası’nın toplam fonlaması 5 milyar TL’ye gerilerken, bir haftalık repo ihalesi ile 1 milyar TL sağlandı. Böylece, ortalama fonlama maliyeti yüzde 15 gerçekleşti. Buna karşılık sistemdeki likidite fazlası nedeni ile borç alma kotasyonu olan yüzde 13,5 faizle toplam 181,5 milyar TL geri çekti.

Bankaların TCMB’ye borç vermesi anlamına gelen ve para politikası etkinliğini azaltan bu durum son günlerde mevduat faizlerini de aşağı çekerek ve TL yatırımın cazibesini azaltarak dolarizasyona katkıda bulunuyor. Gecelik repo faiz ortalaması ise yüzde 13,51 ile değişmezken, TCMB’nin borç alma faizine yakın oluştu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X