Ersoy, ek zam vermeyen belediyeleri uyardı

21 Ağustos 2023 11:20
HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İdris Ersoy, Kocaeli’nde dört ilçe belediyesinde belediye işçilerinin ücretlerinin ek protokollerle iyileştirilmediğini, bu belediyelerden bazılarının ek zam vermeyeceklerini kendilerine bildirdikleri söyledi.

HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İdris Ersoy, Kocaeli’nde dört ilçe belediyesinde belediye işçilerinin ücretlerinin ek protokollerle iyileştirilmediğini, bu belediyelerden bazılarının ek zam vermeyeceklerini kendilerine bildirdikleri söyleyerek;“Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde ve bazı ilçe belediyelerimizde üyelerimizin ücretlerini yüksek enflasyona karşı korumak için HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası olarak ek protokoller imzaladık. Bu ek protokollerin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen örgütlü olduğumuz bazı ilçe belediyelerinde bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. Bazı belediyeler ise ek protokol yapmayacaklarını tarafımıza beyan etti. Hayat pahalılığı her gün artarken, işçilerin alım gücü her gün düşerken, ortalık yangın yeri iken, hükümetimiz ve ek protokol imzalayan belediyelerimiz bu duruma kayıtsız kalmayarak ücret düzenlemesine giderken, bazı ilçe beledilerimizin emekçileri mağdur etme kararlarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz” dedi.

“BU HAKSIZ UYGULAMAYI YAPABİLİYORSA…”

Ek protokol imzalanmayan belediyelerde büyük sorun olduğunu ve ‘kaos’un kapıda olduğunu belirten Ersoy, “Yaşanan hayat pahalılığı karşısında üyelerimizin ücret kayıplarının telafisi için talep ettiğimiz ek zamlar, temmuz ayından geçerli olmak üzere başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olmak üzere örgütlü olduğumuz işyerlerinde, dört belediye haricinde, uygulamaya koyuldu. Ancak birkaç gün önce dört ilçe belediyesinden bazıları bütçe yetersizliği ve ekonomik sıkıntıları mazeret göstererek, ek zam uygulaması yapmayacaklarını tarafımıza iletti. Biliyoruz ki tüm ilçe belediyelerimiz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın koordinasyonunda bir araya gelerek ortak bir karar almış, bu karar doğrultusunda birçok belediyemiz yüzde 20 ek zam uygulamasını hayata geçirmiştir. Bu karardan yaklaşık bir buçuk ay geçmesinin ardından üyelerimiz haklı olarak, ek zam açıklaması beklemektedir. Yapılan %20’lik zam bile bir ay içinde enflasyon karşısında erimesine rağmen, bu gerçekleri de ülkede yaşayan, markete-pazara giden herkesin görmesine rağmen, ek zam yapılması kararını henüz vermemiş ya da vermeyeceklerini söyleyenleri anlamamız mümkün değildir. Sadece ulaşıma bu ay %53 zam gelen bir şehirde, kiraların 8-10 bin arası olduğu bir yerde, işçilerimiz gelir vergisinin yükselmesi ile aylık 14 bin TL (yol + yemekle beraber) maaş aldığı bu şehirde, emekçilerin nasıl geçineceğini işverenlerimiz düşünmüyorsa, üstelik birde ‘işçilerin alın terinin karşılığını veriyoruz’ diye kamuoyuna açıklama yaparak bu haksız uygulamayı yapabiliyorsa bunun ne anlama geldiği kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” şekline konuştu. “İşçilerin Mutsuz Olduğu Bir Yerde Kimse Huzurlu Olmaz”

“İŞÇİLERİN MUTSUZ OLDUĞU BİR YERDE KİMSE MUTLU OLAMAZ”

 

Ek zam henüz yapmayan ve yapmayacaklarını ileten belediyelerde, çalışan üyelerimizin zam almalarını engelleyen bazı memur bürokratları uyaran İdris Ersoy, “İşçiler belediyelerde geçim sıkıntısından her gün serzenişte bulunurken, ‘sendika oyununa gelmeyin’ gibi anlamsız ifadelerle açıklama yapmak tamamen gerçeklikten kopuşun bir göstergesidir. İşçilere gelince ince hesap yapanlar, hayat pahalılığı görmezden gelenler, işçileri sefalet ücretine mahkum edenler, şunu iyi bilsinler ki; ‘İşçilerin mutsuz olduğu bir yerde kimse huzurlu olmaz.’ Bize iş barışından ve adaletten bahsetmenin yaklaşım ortadayken hiçbir karşılığı yoktur. Evet belediyelerimizin ekonomik sıkıntılarını biliyoruz ancak bunun müsebbibi işçilerimiz değildir. Biz kışın doğalgazlı, yazın klimalı odalarda değil, yazın kavurucu sıcağında, kışın dondurucu soğuğunda çalışıyoruz. Depremlerde, sellerde ve salgınlarda belediye işçileri her zaman en ön saflarda yer almıştır.

“TALEBİMİZİN KISA ZAMANDA KARŞILANMASINI BEKLİYORUZ”

Mali tablodan, bütçeden bahsederek şehrimizin kahramanları emekçilerin insan onuruna yaraşır ücret taleplerini engellemeyin. Eğer gerçekten belediyelerin mali durumu sıkıntılı ise çalışma barışı ve huzuru sağlanması adına, ücret eşitliği sağlayacak bir denge kurun. Bazı belediyelerde dört aydır bütçe yok denilerek ancak taksitle bir kısmı ödenen sözleşme farkları, kendi ek ödemeleri söz konusu olduğunda anında hesaplara yatırılması hangi adalet anlayışı ile izah edilebilir? Böylesi anlayış ve uygulamalar, ücretler arasındaki dengesizlikler, şimdiden büyük sorunlar oluşturmaya başlamıştır ve bu tutum devam ederse kaos kaçınılmazdır. Hiç kimse uygulamaları ve davranışlarıyla işçileri ikinci sınıf vatandaş olarak göremez. Hepimiz işyerlerimizin ortak paydaşları, bu ülkenin yurttaşlarıyız. Bu ülkede ailesini rahat geçindirecek ücret almayı herkes hak etmektedir. Tekrardan ek zam uygulaması talebimizin en kısa zamanda karşılanmasını bekliyoruz”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X