Ekim ayı kira zam oranı belli oldu!

03 Ekim 2023 13:16
Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilerle Ekim ayında uygulanacak ev ve işyeri kira zam oranı da belli oldu. İşte hesaplama tablosu...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylül ayında beklentilerin altında yükseldi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre enflasyon yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 yükseldi. Ağustos ayında yüzde 9'un üstünde artan enflasyonda aylık bazda 4 puandan fazla gerileme yaşandı. TÜİK verileriyle kira zam oranları da netleşti. İşte Eylül ayı ev ve iş yeri kira artış oranı...

ENFLASYON AYLIK BAZDA GERİLEDİ

Enflasyon Eylül ayında 9,09 artarken yıllık bazda yüzde 58,94 olarak açıklanmıştı. Ekonomistler ise yüzde 5 artış bekliyordu. Enflasyon aylık bazda yüzde 4.75 gerçekleşti. Eylül ayına oranla enflasyonda aylık bazda 4 puandan fazla gerileme yaşandı. Yıllık bazda ise Aralık 2022'den bu yana en yüksek oran kaydedildi.

KİRA ZAM ORANI BELLİ OLDU

TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 20,16 ile konut olurken enflasyon rakamlarıyla kira zam oranları da netleşti. Ev ve işyerleri için kira artış oranı TÜİK tarafından açıklanan on iki aylık enflasyon ortalamasına göre belirleniyor. Eylül ayında on iki aylık enflasyon yüzde 56.28 olarak gerçekleşti.

EKİM AYI AYI KİRA ZAM ORANI NE KADAR?

Ev ve işyerleri için kira artış oranı TÜİK tarafından açıklanan on iki aylık enflasyon ortalamasına göre belirleniyor. Ağustos ayında on iki aylık enflasyon yüzde 55,30 olarak gerçekleşti.

İŞYERLERİ İÇİN KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Ekim ayında uygulanabilecek kira tavan zam oranı böylelikle yüzde 55,30 olarak uygulanacak. Geçtiğimiz ay zam oranı yüzde 56,28 olmuştu. Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 55,30 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Örnek hesaplama tablosu şu şeklilde:

Mevcut Kira Bedeli: 

10.000,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: 

Ekim 2023

Girdiğiniz Artış Oranı: 

yüzde 55,30

Kira Artış Tutarı: 

5.300,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı:

15.300 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı:

183.600,00 TL

KONUTLAR İÇİN ZAM ORANI NE KADAR?

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışların ardından 2022 Ocak ayından bu yana yüzde 25'lik kira sınırı uygulanmaya devam ediyor. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılan karar nedeniyle konutlarda yüzde 55,30'luk zam oranı yerine yüzde 25 zam uygulanmaya devam edecek. Ancak, kira anlaşmazlıklarına ilişkin Eylül ayında başlayan arabuluculuk sistemiyle yüzde 25'lik zam sınırı da esneyebilecek.  

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk sistemiyle yüzde 25 kira zam sınırının da anlaşma dahilinde esneyebileceğini söylemişti. Bakan Tunç aynı zamanda, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıklamış ve şunları söylemişti;

"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X