FELAKETTE İKİNCİ GÜN Acı bilanço artıyor, binlerce can kaybı ve yaralı var

07 Şubat 2023 13:19
Türkiye, dün güne acı bir haber ile uyandı. Kahramanmaraş Pazarcık'ta saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma yol açtı. Saat 13:24'te Elbistan'da meydana gelen 7,6'lık deprem sonrası ise acı bilanço arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 gün ulusal yas ilan edildiğini açıklarken, Türkiye genelinde okullar bir hafta tatil edildi. AFAD'dan yapılan son dakika açıklamasına göre deprem bölgelerinde 13 bin 740 arama kurtarma personelinin görevlendirildi. Öte yandan bilanço gitgide ağırlaşıyor. Gelen son bilgiye göre depremde 3 bin 432 can kaybı, 21 bin 103 yaralı var. İşte deprem bölgesinden son durum...

Türkiye peş peşe yaşanan iki büyük depremle sarsıldı, meydana gelen şiddetli artçılar ise halkın paniğini artırmaya devam ediyor. Dün saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, başta Hatay ve Gaziantep olmak üzere Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Kilis ve Elazığ'da şiddetli bir şekilde hissedildi. Çok sayıda bina yerle bir olurken, depremde binlerce ölü ve yaralının olduğu öğrenildi. 7,6'LIK İKİNCİ DEPREM YIKIMI ARTIRDI

Bölgede artçı sarsıntılar devam ederken saat 13:24'te Elbistan'da 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Büyük hasar alan birçok bina bu depremle birlikte yıkılırken, can kaybı ve yaralı sayısı da arttı. Kar yağışının da etkili olduğu bölgede arama kurtarma çalışmaları sırasında zorluklar yaşanırken, İçişleri Bakan Süleyman Soylu uluslararası yardım da içeren dördüncü seviye alarm verildiğini duyurdu.

VEFAT SAYISI 3432'YE YÜKSELDİ

Peş peşe bu şiddetdeki sarsıntılar felaketin sınırlarını zorlarken AFAD başta olmak üzere birçok arama kurtarma ekibi depremin ikinci gününde enkaz altındaki insanları kurtarmak için seferber oldu. Ancak saatler ilerledikçe bilanço da artıyor.

Son rakamlara göre; Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye'de olmak üzere şimdiye kadar 3432 vatandaşımız hayatını kaybetti.

21 BİN 103 YARALI

21 bin 103 vatandaşımızın yaralı olarak kurtarıldığı depremde son verilere göre 6 bin 217 bina yıkıldı. Yaralı kurtulan vatandaşlarımızın sayısı ise 8 bini aştı.

MURAT KURUM BÖLGEDEKİ GELİŞMELERİ DUYURDU: YARDIMLAR HIZLANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremde 13 buçuk milyon vatandaşın etkilendiğini belirtirken ‘Gaziantep'te 581 yıkık bina ve 1468 can kaybının olduğunu açıkladı. Deprem bölgedeki 10 ilimizi doğrudan etkiledi diyen Kurum Kurum, D-400 karayolunda kontrollü şekilde ulaşıma devam ettiğini söylerken, ' Adana-Gaziantep otoyolundaki hasarlarımızı 24 saattir yoğun bir şekilde sürdürdük. Yarım saat sonra açılımını gerçekleştireceğiz. Bu yolun açılması ile birlikte bölgeye yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. Bu sayede bu bölgedeki tüm afet çalışmalarıı hızlandırmış olacağız.' ifadelerini kullandı

AFAD'DAN BÖLGEYE YENİ DESTEK EKİPLERİ

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, deprem bölgelerine 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi sevk edildi, personel ve araç sevkiyatı gece boyunca devam etti. Psikososyal destek için bölgeye 4 mobil hizmet merkezi, 1322 personel ve 100 araç yönlendirildi.
Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşları tarafından depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlara çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve gıda kolisi dağıtılıyor.
Deprem bölgelerine 300 bin battaniye, 41 bin 504 aile yaşam çadırı, 101 bin 738 yastık çarşaf, 4 bin 602 mutfak seti, 3 bin 761 ısıtıcı, ısınmak için 4 bin 452 tüp başlığı, 557 konteyner, 747 112 m2 çadır gönderildi.

7 GÜNLÜK ULUSAL YAS

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki büyük depremin ardından 7 günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) de Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem faciası nedeniyle 7 günlük yas ilan etti.

DEPREM BÖLGELERİNDE HİZMET VEREN TESİSLER

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sosyal medya hesabından deprem bölgelerinde vatandaşların hizmetinde olan bakanlığa ait tesislerin listesini paylaştı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X