Altın ve dolar Fed'e kilitlendi!

10 Temmuz 2023 12:37
Altın ve dolar fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. ABD'de enflasyon, yatırımcıların Fed'in Haziran ayında faiz artırımlarına ara vermesinin ardından atacağı bir sonraki adımlar konusunda yol göstermesiyle birlikte haftanın ön plandaki gündemi olacak. P

Piyasalar, Mayıs ayındaki bir artışı atladıktan sonra Temmuz toplantısında Fed’in faiz artırımlarına dönüşünü fiyatlıyor.

Ancak yaklaşan enflasyon verileri, Fed fon oranını düşüren mevcut sıkılaştırmanın devam edip etmeyeceği konusundaki tartışmayı açıkça artıracak.

Son anket verileri, ABD ekonomisinin büyümeyi sürdürmek için hizmet sektörüne giderek daha fazla bağımlı hale geldiğini ve enflasyonun yapışkanlığını tüketici ve finansal odaklı hizmetlerde yoğunlaştırdığını gösterdi.

S&P Global PMI verileri, Haziran ayı rakamlarının inatçılığı devam ettireceğini gösteriyor.

Ankete göre, mal ve hizmetler için uygulanan ortalama fiyatlar, salgından önceki on yılda görülen ortalamanın oldukça üzerinde kalan artış oranının Haziran ayında yeniden keskin bir şekilde arttı.

Mallar için alınan fiyatlar büyük ölçüde değişmese de, hizmet fiyatları enflasyonun bir miktar hız kaybetmesine rağmen hızlı bir şekilde artmaya devam etti.

ABD’de enflasyon bu Çarşamba saat 15:30’da açıklanacak.

Manşet ABD enflasyonunun Mayıs ayındaki yüzde 0,1'den Haziran'da %0,3'e yükselmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,4'ten sadece yüzde 0,3'e düştüğü görülüyor. S&P Global’e göre, ikincisinin bu kadar katı olması, FOMC'yi endişelendirecek, ancak birkaç Komite üyesinin planlanmış konuşmaları, politikanın gelecekteki yolu hakkında mevcut düşünceler hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.

Zayıf ÜFE verileri, enflasyon endişelerini yumuşatmaya yardımcı olabilir, ancak güncellenmiş duygu ve kredi verileri aracılığıyla tüketicinin algılanan sağlığını değerlendirmek de önemli olacak.

DOLAR ENDEKSÄ°NDE SON DURUM

Piyasalarda geçen haftaki ABD istihdam verilerinin etkisi devam ediyor. Verilerin son yılların en küçük artışını kaydetmesinin ardından yatırımcılar ABD faiz oranının daha ne kadar gerekli olacağını yeniden hesaplarken, dolar endeksi bugün 103'ün altında kaldı.

ALTIN HAFTAYA NASIL BAÅžLADI?

Ons altın fiyatının yönü haftanın ilk saatlerinde aşağıyı gösteriyor. Güne 1.928 dolardan başlayan uluslararası fiyat göstergesi, 1.920 doların altına sarktı.

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteÅŸ
Kocaeli Beyaz EÅŸya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X